"placute misterioase"

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
dimo13

"placute misterioase"

Mesaj de dimo13 »

Nu stiu cat de inspirat am ales titlul topicului, dar tot intalnesc pe net asemenea piese, iar informatia comuna oferita de comercianti ar fi "mistery plaque from the danubian area". Ce impresie va fac? :?
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 41&Lot=853
http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=34&lot=1124
http://www.vcoins.com/ancient/tomvossen ... oduct=2465
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Mda, vestitele "Tablite Dabogete". Niste falsuri (cred eu) mai exact mistificari. Insa as sugera sa nu deschidem acest subiect aici deoarece in alte locuri duce la "imbonlavirea" forumurilor si la decaderea pronuntata a nivelului discutiilor. S-a discutat in special pe forumul Dlui Sorin Olteanu (actualmente inchis) si se poate citi de-acolo:
http://soltdm.com/forum/viewforum.php?f ... 7cf8cbbc1d
picard

Mesaj de picard »

Mi-au amintit de placutele de plum amintite aici http://dacia.org/1foto/index.php?catego ... =0&start=0
Nu am studiat insa daca poate fi vreo legatura ....
dimo13

Mesaj de dimo13 »

berserkr scrie:Mda, vestitele "Tablite Dabogete". Niste falsuri (cred eu) mai exact mistificari. Insa as sugera sa nu deschidem acest subiect aici deoarece in alte locuri duce la "imbonlavirea" forumurilor si la decaderea pronuntata a nivelului discutiilor.
In cazul asta se poate considera discutie incheiata :) . N-am stiut ca au fost subiect de controverse, le-am remarcat doar puse in vanzare (s-au luat si bani pe ele...)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Eu am dat linkul unde s-a discutat cel mai serios. Sunt locuri unde daca apar reprezentantii curentelor asociate, iese prapad. Dispare orice urma de bun simt, apar provocatori de toate tipurile si discutia degenereaza serios. Exista forumuri unde deja nu mai incape o parere sau o idee decenta. Nu dau nume dar sunt usor de gasit.
bconst

Mesaj de bconst »

Confuzie regretabila. Cele doua placutze de plumb de pe site-urile puse aici SUNT PLACUTZE REPREZENTAND MISTERELE (NU MISTERIOASE!) CAVALERILOR DANUBIENI, un cult existent in spatziul daco-geto-tracic (moesic) cam intre secolele II-IV AD. Nu au nici o legatura cu placutzele de la Sinaia studiate foarte scrupulos de Dan Romalo si, recent, de dr. in filologie Aurora Petzan. Eu am avut in mana si am analizat ambele tipuri de placutze - de exemplu celebra placutza de la Polovragi considerata dacica, in realitate din bronz de tip statuie imperiala romana si, culmea, avand pe revers o imagine paleocrestina (probabil e din perioada de tranzitzie). Placutzele de la Sinaia sunt plumb tipografic de secolul XIX.
Daca va intereseaza placutzele - plumb si bronz, ca altare portabile, sau chiar marmura-piatra - ale cavalerilor danubieni, gasitzi un inventar cvasicomplet (parca cca 300) in lucrarile lui Dumitru Tudor.
banivechi

Mesaj de banivechi »

bconst scrie: Placutzele de la Sinaia sunt plumb tipografic de secolul XIX..
:lol: Nu stiu de ce dar nu ma mir.
cristoph

Mesaj de cristoph »

am citit si eu discutia de la linkul sugerat de domnul berserkr , interesanta

Nu ma tenteaza subiectul , am mai citit eu demult o "aberatie" ( nu o zic ca jignire ) scrisa de cineva de genul ca la noi s-ar fi nascut mai demult fiiul lui Dumnezeu si ca dacii aveau o religie mai smechera ca crestinismul , dupa ce citeai cartea ajungeai la concluzia ca Isus s-a nascut in Dacia si evreii au furat povestea de la noi :twisted:
ZAR

Mesaj de ZAR »

banivechi scrie:
bconst scrie: Placutzele de la Sinaia sunt plumb tipografic de secolul XIX..
:lol: Nu stiu de ce dar nu ma mir.
Exact.Din informatiile mele, placutele originale de la Sinaia au fost din Au.Carol I a dat ordin sa se faca copii din Pb ca sa nu se piarda o parte din istorie si apoi au fost topite folosind aurul in alte scopuri - probabil in interese personale sau ale tarii.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

bconst scrie:Confuzie regretabila. Cele doua placutze de plumb de pe site-urile puse aici SUNT PLACUTZE REPREZENTAND MISTERELE (NU MISTERIOASE!) CAVALERILOR DANUBIENI, un cult existent in spatziul daco-geto-tracic (moesic) cam intre secolele II-IV AD. Nu au nici o legatura cu placutzele de la Sinaia studiate foarte scrupulos de Dan Romalo si, recent, de dr. in filologie Aurora Petzan. Eu am avut in mana si am analizat ambele tipuri de placutze - de exemplu celebra placutza de la Polovragi considerata dacica, in realitate din bronz de tip statuie imperiala romana si, culmea, avand pe revers o imagine paleocrestina (probabil e din perioada de tranzitzie). Placutzele de la Sinaia sunt plumb tipografic de secolul XIX.
Daca va intereseaza placutzele - plumb si bronz, ca altare portabile, sau chiar marmura-piatra - ale cavalerilor danubieni, gasitzi un inventar cvasicomplet (parca cca 300) in lucrarile lui Dumitru Tudor.
Trebuie sa recunosc, nu m-am uitat atent la placutele indicate in linkuri si le-am asimilat de la prima privire cu cele Dabogete. Din avion te pot duce cu gandul la ele. Despre celelalte nu stiu nimic, insa stilul e foarte asemanator (poate au fost si ele la baza inspiratiei pentru cele din sec 19).
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

Intr-adevar, placutele de plumb de pe site-urile puse aici... sunt placute reprezentand misterele Cavalerilor Danubieni.

Am achizitionat si eu o piesa de genul acesta, in urma cu aproximativ 5 ani.
Imi amintesc ca am platit aproximativ 200 Euro, in conditiile in care piesa este incompleta... avand cca 30% lipsa.

Chiar am incercat sa o vand la Sofitel ... insa nu s-a aratat interesat ,,aproape,, nimeni. Spun aproape, deoarece o singura persoana s-a uitat la ea spunandu-mi insa ca nu colectioneaza piese din plumb ori cositor... deoarece sunt usor de falsificat. (in cazul plumbului, chiar si originalele fiind realizate prin turnare).

-Cred ca daca ne-am ghida dupa acest aspect, nu ar mai trebui sa colectionam nimic... cel putin piese din metal. (nici macar monezi :cry: )
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
ZAR

Mesaj de ZAR »

sigillum2008 scrie:piese din plumb ori cositor...sunt usor de falsificat.
-Cred ca daca ne-am ghida dupa acest aspect, nu ar mai trebui sa colectionam nimic... cel putin piese din metal. (nici macar monezi :cry: )
La monede nu este cazul sa avem dubii (original/fals), Pb si Sn nu sunt metale specifice emisiunilor monetare, practic nu exista piesa autentica fabricata din ele. :)
Scrie răspuns