Despre CURATAREA MONEDELOR

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Cred ca in orice magazin de unelte si scule se gasesc pile fine. Cum zincul nu e un metal prea dur se va pili repede. Daca vreti sa nu distrugeti o moneda (desi cele de zinc pot fi gasite gata distruse din cauza coroziunii) puteti gasi si pili tabla de zinc din interiorul bateriilor de 1,5 V mari (nu cele alcaline, cele "clasice", mari, de lanterna).

Acum imi dau cu parerea: daca merge pilitura de zinc este pentru ca acest metal este mai reactiv decat cuprul si il inlocuiestie din sarurile si oxizii care formeaza "bronze disease". Daca este asa, atunci ar trebui cu atat mai mult sa mearga pilitura de aluminiu, deoarece din cate imi aduc aminte aluminiul este si mai reactiv decat zincul. Pilitura de aluminu de gaseste (sau se gasea) gata preparata in aceleasi magazine de unlete si scule (se folosea pentru "vopsirea" usilor de soba). Repet ca imi dau cu parerea, asa ca aceasta metoda ar trebui confirmata de cineva care se pricepe.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

andi_codescu scrie:Daca este asa, atunci ar trebui cu atat mai mult sa mearga pilitura de aluminiu, deoarece din cate imi aduc aminte aluminiul este si mai reactiv decat zincul. Pilitura de aluminu de gaseste (sau se gasea) gata preparata in aceleasi magazine de unlete si scule (se folosea pentru "vopsirea" usilor de soba). Repet ca imi dau cu parerea, asa ca aceasta metoda ar trebui confirmata de cineva care se pricepe.
Teoretic este mai reactiv dar aluminiul se oxideaza foarte repede si se acopera cu un oxid foarte stabil chimic , asa ca pilitura de aluminiu nu va mai reactiona cu sarurile de cupru.
Ramaneti la cea de zinc si cautati sa fie cat mai fina , chiar pudra , pentru a avea o suprafata mai mare de reactie.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

sorin70 scrie: Teoretic este mai reactiv dar aluminiul se oxideaza foarte repede si se acopera cu un oxid foarte stabil chimic [...]
:oops: Intr-adevar, uitasem acest aspect.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Metodele si recomandarile propuse de mine nu sunt gaselnite proprii, ci provin din publicatiile de specialitate mai noi sau mai vechi. Desigur e foarte bine sa intelegem ce se petrece acolo d.p.d.v. chimic. Asa cum am mai spus, se pare ca prin reactia cu pulberea de zinc rezulta o combinatie complexa care acopera si protejeaza zona unde exista 'boala bronzului'. Inca nu am avut curiozitatea sa aflu formula respectivei combinatii, si nici nu am testat personal metoda decat cu oxid de argint, nu si cu pulbere de zinc. Asa ca asteptam niste constatari practice ;)
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

BogdanC scrie: Asa ca asteptam niste constatari practice ;)

Maine veti afla rezultatul, daca functioneaza sau nu metoda cu pulberea de zinc.
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Metoda cu pulberea de zinc a dat rezultate, in sensul ca acele puncte verzi nu mai exista. In urma au ramas insa un fel de pete maro spre negru. Acestea nu pot fi eliminate??
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Nu :D

N-ati spus ce moneda ati tratat, si daca fusese curatata la metal mai inainte sau are verdigris. Petele acelea sunt probabil combinatia complexa care protejeaza mai departe, pe o arama cu ceva 'patina' maronie n-ar trebui sa fie prea deranjante. Incercati imersia in apa distilata o zi sa vedeti daca se estompeaza. Sau tamponare/frecare cu un betisor cu vata in capat, tot inmuiat in apa distilata sau alcool. Apoi moneda ar trebui deshidratata cu acetona sau alcool cat mai pure.
miguelito

Mesaj de miguelito »

Fabulos acest topic! Am descoperit ca nu era gresit ceea ce am facut de capul meu pana acum. Imagine

Cumparand diverse monede moderne si contemporane de la prieteni si cunostinte, m-a preocupat chestiunea igienei lor odata ce le aduceam in casa. Asa ca dizolvam niste sapun (sau puneam sapun lichid) intr-un mic recipient si le spalam cu o periuta de dinti ieftina (foarte moale). Apoi, dupa ce a fost aruncata acea periuta pe care o tineam sub chiuveta, le spalam doar cu solutia de sapun si cu mana. Nu eram foarte multumit pentru ca nu indeparta patina si alte depuneri de pe moneda, dar cel putin era curata si mirosea frumos. :lol:

O intrebare pentru cunoscatori: in urma cu cativa ani era prezentat la emisiunile de Teleshopping un produs-minune pentru curatarea obiectelor vechi din metal. O placa gaurita din nu-stiu-ce-material se punea in apa impreuna cu obiectele respective si dupa un timp le scoteai de acolo stralucitoare ca noi. Tin minte ca arata si niste monede bagate in apa. Intr-o vreme chiar imi doream sa cumpar placa aceea. A luat cineva acel produs-minune sau stie cineva care era "secretul" lui ?
"I always arrive late at the office, but I make up for it by leaving early" - Charles Lamb

http://ciclist.wordpress.com/
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

BogdanC scrie:Nu :D

N-ati spus ce moneda ati tratat, si daca fusese curatata la metal mai inainte sau are verdigris. Petele acelea sunt probabil combinatia complexa care protejeaza mai departe, pe o arama cu ceva 'patina' maronie n-ar trebui sa fie prea deranjante. Incercati imersia in apa distilata o zi sa vedeti daca se estompeaza. Sau tamponare/frecare cu un betisor cu vata in capat, tot inmuiat in apa distilata sau alcool. Apoi moneda ar trebui deshidratata cu acetona sau alcool cat mai pure.

Am aplicat metoda pentru inceput pe un 5 bani 1884 Romania, deci pe o moneda din bronz. Ea a fost curatata si inainte, pentru ca arata jalnic, nimeni nu putea sa-si dea seama ce este. Dupa cum am mentionat mai sus, punctele verzi au disparut :) , dar au ramas unele pete maronii :x , iar alte pete de aceeasi culoare, dar ceva mai mari, existau de mai demult. Oricum, rezultatele sunt multumitoare si cred ca merita efortul.
vasil

Mesaj de vasil »

Daca tot se incearca diverse metode de curatare, propun folosirea unor poze inainte si dupa curatare, ca sa ne facem o idee mai buna de rezultatele fiecarei metode.
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Am curatat doar aversul. Maine voi curata si reversul, asa ca o sa fac niste poze inainte si dupa. Din pacate nu am un scaner, dar sper sa iasa cat mai clare.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Tudor C scrie:Am aplicat metoda pentru inceput pe un 5 bani 1884 Romania, deci pe o moneda din bronz. Ea a fost curatata si inainte, pentru ca arata jalnic, nimeni nu putea sa-si dea seama ce este. Dupa cum am mentionat mai sus, punctele verzi au disparut :) , dar au ramas unele pete maronii :x , iar alte pete de aceeasi culoare, dar ceva mai mari, existau de mai demult. Oricum, rezultatele sunt multumitoare si cred ca merita efortul.
Cand este metalul gol si lucios petele ramase sunt deranjante, dar probabil nu mai mult decat insesi 'goliciunea' si stralucirea metalului :D . Oricum in timp arama se mai inchide la culoare (de exemplu din cauza Cu2O - oxidul rosu de cupru - care da un aspect brun-roscat tern suprafetei monedei) si petele n-ar trebui sa mai fie asa vizibile. Pete ceva mai inchise la culoare raman si dupa tratamentul cu oxid de argint, dar eu am aplicat metoda pe arama/bronz cu patina nobila sau pe piese repatinate in timp, asa ca nu erau deranjante.

Oricum pe o moneda de arama sau bronz cu patina e preferabil sa ai cateva pete maronii si in rest patina, decat sa cureti toata moneda chimic ca sa scapi de boala bronzului (aceasta din urma abordare e prea raspandita, din pacate :( ). Nu e nevoie de un ciocan ca sa omori o musca (sa ma ierte iubitorii mustelor).
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Rezultatele curatarii cu pulbere de zinc

Inainte:
Fişiere ataşate
000_0242.jpg
000_0242.jpg (99.41 KiB) Vizualizat de 27633 ori
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Si dupa:
Fişiere ataşate
000_0262.jpg
000_0262.jpg (98.52 KiB) Vizualizat de 27630 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Totul era bine daca nu aparea zgirietura aia de la ora 2... Trebuia sa folositi o scobitoare din lemn, nu un piron! :x
Scrie răspuns