Disparitia filateliei romanesti ?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Disparitia filateliei romanesti ?
Un articol ingrijorator aparut in Romania Libera :
http://www.romanialibera.ro/a47674/casa ... relor.html
Sa speram ca nu se va manifesta si in numismatica romaneasca.
Oricum articolul spune mult despre preocuparile si nivelul generatiei tinere din Romania. Nu spun ca nu sunt si exceptii, dar majoritatea e de o "platitudine perfecta" si ea determina nivelul mediu.
Am incercat sa-i insuflu microbul fetei mele care are aproape 9 ani.
Nu o intereseaza nici monedele nici cartelele , in schimb cartonasele cu monstruozitati din "desenele animate" la moda o fascineaza.
Eu la varsta ei eram bagat in schimburi filatelice si aveam si vreo cateva monede. Era la vremea aceea o adevarata euforie filatelica printre colegii mei de generatie.
Sa speram in mai bine !
http://www.romanialibera.ro/a47674/casa ... relor.html
Sa speram ca nu se va manifesta si in numismatica romaneasca.
Oricum articolul spune mult despre preocuparile si nivelul generatiei tinere din Romania. Nu spun ca nu sunt si exceptii, dar majoritatea e de o "platitudine perfecta" si ea determina nivelul mediu.
Am incercat sa-i insuflu microbul fetei mele care are aproape 9 ani.
Nu o intereseaza nici monedele nici cartelele , in schimb cartonasele cu monstruozitati din "desenele animate" la moda o fascineaza.
Eu la varsta ei eram bagat in schimburi filatelice si aveam si vreo cateva monede. Era la vremea aceea o adevarata euforie filatelica printre colegii mei de generatie.
Sa speram in mai bine !
Pacat ca s-a desfiintat cercul filatelic din Bucuresti, de la intersectia Dorobanti. Locatia era prea buna pentru a nu fi exploatata comercial.
Filatelia este intr-adevar o pasiune desueta in Romania si nu numai.
"I always arrive late at the office, but I make up for it by leaving early" - Charles Lamb
http://ciclist.wordpress.com/
http://ciclist.wordpress.com/
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Pokemonii sunt la moda printre copii, iar daca nu esti in trend, atunci esti marginalizat. La ultimul targ de la Tg. Mures am vazut foarte putini copii. Tin minte cand eram pe clasa a 3a-4a, cel putin jumatate din prietenii mei colectionau timbre, ba erau si cativa pasionati de numismatica, iar unul din ei a dus pasiunea la extrem si mi-a "şutit" doua monede de 30 kreuzeri 1807, pe care le primisem de la bunicu'. Nu le-am mai recuperat niciodata, si nici intamplarea n-o s-o uit.
- andi_codescu

Am avut si eu o experienta neplacuta cand colegii au fost mai rapizi si au luat multe dintre monedele pe care mi le adusese un coleg. Bineinteles nu se compara pierderea deoarece nu aveau o valoare sentimentala.
Revenind la topic, eu sper ca pasiunea de colectionar nu este in scadere in randul copiilor. Ma refer la pasiune nu la colectionat ca moda. Sigur ca apar noi tentatii si trenduri si poate nu va mai fi o moda printre copii, dar pana la urma eu nu doresc colectionari de dragul modei. Daca vor fi mai putini dar cu adevarat pasionati, colectionatul nu va muri.
Apoi eu nu vad o tragedie nici din scaderea tirajelor, atat timp cat tirajele nu vor scadea prea mult. Nu e bine ca tirajele sa fie prea mici pentru ca devin inaccesibile sau obiect al operatiunilor speculative, dar nici prea mari pentru a le transforma in maculatura.
Un aspect insa e foarte adevarat: multe dintre timbrele romanesti sunt foarte urate. Iar cele destinate plicurilor sunt adevarate orori. Seamana cu monedele acum in circulatie.
Revenind la topic, eu sper ca pasiunea de colectionar nu este in scadere in randul copiilor. Ma refer la pasiune nu la colectionat ca moda. Sigur ca apar noi tentatii si trenduri si poate nu va mai fi o moda printre copii, dar pana la urma eu nu doresc colectionari de dragul modei. Daca vor fi mai putini dar cu adevarat pasionati, colectionatul nu va muri.
Apoi eu nu vad o tragedie nici din scaderea tirajelor, atat timp cat tirajele nu vor scadea prea mult. Nu e bine ca tirajele sa fie prea mici pentru ca devin inaccesibile sau obiect al operatiunilor speculative, dar nici prea mari pentru a le transforma in maculatura.
Un aspect insa e foarte adevarat: multe dintre timbrele romanesti sunt foarte urate. Iar cele destinate plicurilor sunt adevarate orori. Seamana cu monedele acum in circulatie.
Am inteles bine, s-a desfiintat cercul din Dorobanti x Stefan cel Mare?miguelito scrie:Pacat ca s-a desfiintat cercul filatelic din Bucuresti, de la intersectia Dorobanti. Locatia era prea buna pentru a nu fi exploatata comercial.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Din pacate titlul nu mi se pare exagerat.Aldor scrie:Titlul articolului este putin exagerat oricum. Filatelia e totusi departe de a fi o "pasiune moarta".
Numarul colectionarilor a scazut de cateva zeci de ori iar de la 2-3 magazine in fiecare judet s-a ajuns la 4 magazine in Bucuresti si 4 in tara.
Aproximativ ca si in cazul sucursalelor BNR.
Cotele timbrelor emise din 1950 incoace au scazut dramatic iar cataloagele de prestigiu incep sa depuncteze emisiunile speculative ale Romfilatelia.
Sunt colectii din perioada 1950 - 2000, stranse cu truda, care se vand aproape de pomana in lipsa cererii.
Un fenomen colectionistic nu poate supravietui cu o mana de colectionari si alti cativa investitori.
La fel ca in cazul numismaticii nu sustin ideea "sportului de masa" dar trebuie mai multa popularizare si o retea de distributie reala si eficienta pentru a nu descuraja eventualii amatori.
Luati exemplu numismaticii : cati n-au renuntat la cumpararea emisiunilor BNR pentru ca nu au posibilitatea sa ajunga la Bucuresti de fiecare data sa si le cumpere , si nici sa plateasca dublu la comercianti ?
Eu am cumparat de la Romfilatelia cateva emisiuni cu livrarea prin posta si costul suplimentar este considerabil chiar in cazul unei comenzi mai mari.
Nu-i economic sa platesti aprox 15 lei expeditia pentru o serie care costa 10-20 lei sau mai putin.
E foarte interesanta atitudinea celor de la clubul filatelic din Iasi.
Intalnirea lor este 1 data pe saptamana, respectiv Duminica, in cladirea Postei Romane, pe str. Cuza-Voda nr 1. Partea cea mai interesanta e cu accesul in cadrul clubului. Daca nu esti membru, nu ai acces, fiind oprit de gardianul de la intrare, care detine un tabel cu toti membri clubului. Daca nu esti membru, sau insotit de cineva din interior, slabe sperante de a intra.
Parerea mea e ca asta e o atitudine mai mult decat eficenta de incurajare a eventualilor vizitatori
Intalnirea lor este 1 data pe saptamana, respectiv Duminica, in cladirea Postei Romane, pe str. Cuza-Voda nr 1. Partea cea mai interesanta e cu accesul in cadrul clubului. Daca nu esti membru, nu ai acces, fiind oprit de gardianul de la intrare, care detine un tabel cu toti membri clubului. Daca nu esti membru, sau insotit de cineva din interior, slabe sperante de a intra.
Parerea mea e ca asta e o atitudine mai mult decat eficenta de incurajare a eventualilor vizitatori

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Uluitor !Yu_L.Yan scrie:E foarte interesanta atitudinea celor de la clubul filatelic din Iasi.
Parca ar fi vreun conclav secret.
E vorba de situatia profesorilor de la facultatile din Bucuresti?amonra scrie: Situatie similara cu profesorii din facultati : se cocoata pe catedra si se autonumesc pe viata in functii, pana cand vor fi ingropati cu tot cy titluri.
Desi nu prea are legatura cu numismatica sau cu colectionatul, as fi interesat sa aflu cum credeti dumneavoastra ca se cocoata si se autonumeste un profesor in functie.
Din cate stiu eu nu s-a desfiintat, doar ca in timpul saptamanii cand nu este deschis filateliei localul este o cafenea cocheta.Pantiru scrie:Am inteles bine, s-a desfiintat cercul din Dorobanti x Stefan cel Mare?miguelito scrie:Pacat ca s-a desfiintat cercul filatelic din Bucuresti, de la intersectia Dorobanti. Locatia era prea buna pentru a nu fi exploatata comercial.
Iar in ceea ce priveste afinitatea pentru timbre trebuie sa constat cu amaraciune ca, spre deosebire de perioada comunista si pana in anii '90, au scazut drastic numarul centrelor de unde se pot cumpara timbre. Pe vremea cand colectionam timbre existau multe magazine care postau timbrele, serii, clasoare sau plicuri in vitrine, acestea atrageau atentia copiilor si ... Iar acum cauti un centru din acesta!
Totusi eu am ramas placut impresionat de emisiunile ultimilor ani, au o grafica aparte si nu mai seamana cu ce stiam eu in trecut.andi_codescu scrie: Un aspect insa e foarte adevarat: multe dintre timbrele romanesti sunt foarte urate. Iar cele destinate plicurilor sunt adevarate orori. Seamana cu monedele acum in circulatie.
Chiar am intrat anul trecut de cateva ori la magazinul de la Univesitate.
Daca BNR ar urma linia Romfilatelia ar atrage mai multi catre emisiunile comemorative.
In ceea ce priveste timbrele pentru corespondenta... nu stiu ce sa zic, unele sunt reusite altele nu.
- andi_codescu

Nu va contrazic pentru ca nu colectionez timbre, deci remarca mea nu e din experienta ci din vazute. E drept ca eu vad mai des timbrele destinate trimiterilor postale care sunt chiar urate. Poate s-a schimbat situatia in cazul celor destinate colectionarilor, desi din ce am vazut in vitrina Romfilatelia nu sunt foarte convins. Poate le expun pe cele mai putin aratoase.