Tanar Colectionar

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Doar ca un sfat, nu te apuca sa colectionezi chiar orice... De ex. uita-te prin colectie si vezi care piese iti plac mai mult. Poate numai monedele de argint, poate numai monedele romanesti, poate numai monedele medievale, etc. si incearca sa te axezi pe un domeniu.
Cand ii vezi pe batranii prin targuri cu cateva clasoare cu monede la vanzare, nu fii atat de sigur ca toti mai au pe acasa n piese in colectie. Multi dintre batrani pur si simplu isi vand colectia din cauza ca nu au bani...

Iar eu personal daca e sa aleg intre a-mi cumpara 3-4 monede - sau una mai rara la acelasi pret, prefer s-o cumpar pe aia mai rara. Pentru ca piesele comune le mai gasesti oricand, dar piesa rara poate niciodata :D
PRONUMISMATICA
Site Admin

Despre aceste piese s-a discutat foarte mult si au existat mai multe teorii, dar dupa parerea mea cea mai plauzibila este ca acesti stateri de aur au fost batuti de regele dac Koson (sau Cotiso) intre 31-29 B.C. la Sarmizegetusa Regia pentru a-si plati armata.
PRONUMISMATICA
Site Admin

:arrow: La inceputul sec. III B.C. getii din nordul Dobrogei au inceput sa bata monede pe modelul pieselor de argint de Histria. Cam tot in aceasta perioada au inceput si triburile geto-dacice sa bata monede de argint imitand monedele grecesti si macedoniene. Catre jumatatea sec. I B.C. dacii au inceput sa falsifice ("copieze") denarii republicani romani, continuand pana aproape de sfarsitul sec I B.C. Intre timp au aparut si staterii regelui Cotiso in jurul anului 30B.C. Iar in sec. I A.D. din cate stiu dacii au incetat sa mai bata monede.

Cam atat pe scurt... :roll:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Nu cunosc nici un site dedicat pieselor dacice. Dar daca cauti pe licitatii in strainatate ar trebui sa gasesti cateva.

Moneda dacica de tip Hunedoara :arrow:

Imagine
PRONUMISMATICA
Site Admin

Nu prea stiu preturile la astfel de piese, mai mult in strainatate se gaseste asa ceva la vanzare. In orice caz sub 100 de euro nu prea cred, in starea asta. Dar am vazut si piese dacice ceva mai ieftine pe diferite siteuri straine, incepand de la 80$.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Colectionez de mic copil, cam de pe vremea cand am inceput scoala, cu unele intreruperi. Dar m-am apucat mai serios doar de cativa ani. Nu stiu cate monede am, colectionez si bancnote, nu obisnuiesc sa le numar, nici nu cred ca are vreo importanta. Nu caut cantitate, ci calitate :)
marius_VN
**
**

Mesaj de marius_VN »

si eu colectionez ( desi am 15 ani :P ) de ceva vreme. de cand eram mic tot strangeam monezile pe care le gaseam prin casa si le puneam undeva intr-un colt . cel care a trezit numismatul din mine a fost fratele meu (acum are 12 ani) care a inceput sa stranga monezi si bancnote prin vecini la preturi de nimic (cred ca de zeci de ori mai mic decat cel din catalog) , si doar vara trecuta cand m-am uitat prin ce a strans el si am vazut ca avea kreuzeri de la 1800 monezi de ag...cred ca asface un topic de cum au inceput numismatii cariera :lol:
Scrie răspuns