Periodizare istorica a monedelor
- marcus aurelius

Periodizare istorica a monedelor
Am inceput acest topic de fapt ca o continuare a altuia unde acesta deja era ...off topic.
Deci cum ar trebui sa periodizam monedele ? Conform cataloagelor pe care le-am studiat (germane , austriece , elvetiene si americane) tind sa fac o periodizare amendabila- chiar va rog sa veniti cu argumente noi.
MONEDE ANTICE - piese batute pana la prabusirea Imperiului Roman de Apus.
(monede grecesti , celtice , romane republicane si imperiale)
MONEDE BIZANTINE - aici sunt doua variante - piesele batute pana la sfarsitul Bizantului (Caderea Constantinopolului) sau a doua , pana in jurul anului 1000.
MONEDE DE EV MEDIU - monede incepand din anul 1000 pana la 1500
Piesele de dupa 1500 sunt in general incadrate (in functie de zona geo-politca din care fac parte . Ex : Monede Habsburgice , Monede Transilvane , Rusia , RDR , etc.
MONEDE MODERNE - in aceasta categorie apar piese incepand de la 1800 pana in prezent.
Exista o lacuna in ceea ce priveste o denumire in numismatica a perioadei 1600 - 1700 - 1800 , pentru ca nu am auzit de monede iluministe sau monede din perioada Marilor Revolutii...
Deci cum ar trebui sa periodizam monedele ? Conform cataloagelor pe care le-am studiat (germane , austriece , elvetiene si americane) tind sa fac o periodizare amendabila- chiar va rog sa veniti cu argumente noi.
MONEDE ANTICE - piese batute pana la prabusirea Imperiului Roman de Apus.
(monede grecesti , celtice , romane republicane si imperiale)
MONEDE BIZANTINE - aici sunt doua variante - piesele batute pana la sfarsitul Bizantului (Caderea Constantinopolului) sau a doua , pana in jurul anului 1000.
MONEDE DE EV MEDIU - monede incepand din anul 1000 pana la 1500
Piesele de dupa 1500 sunt in general incadrate (in functie de zona geo-politca din care fac parte . Ex : Monede Habsburgice , Monede Transilvane , Rusia , RDR , etc.
MONEDE MODERNE - in aceasta categorie apar piese incepand de la 1800 pana in prezent.
Exista o lacuna in ceea ce priveste o denumire in numismatica a perioadei 1600 - 1700 - 1800 , pentru ca nu am auzit de monede iluministe sau monede din perioada Marilor Revolutii...
Eu stiu ca pana incepe o perioada noua, dureaza cea dinaintea ei. E oarecum logic...Iluminismul nu este perioada istorica in opinia mea ci o perioada culturala. Sa nu incurcam borcanele. Revolutia franceza a adus pe scena politica o noua clasa sociala, care a reusit sa se impuna si sa schimbe foarte mult totul. Asta este un fapt istoric. Si conteaza, zic eu...in plus stiu asta din scoala si n-am auzit sa se fi schimbat ceva pana acum.
- marcus aurelius

Eu mi-am spus parerea in celelalt topic.Nu are rost sa repet aici, intervin in discutii doar daca apar elemente noi.Eventual il rugam pe dl. Aldor sa mute aici posturile tuturor care acolo sunt off-topic.Multumesc si personal imi cer scuze ca practic de la un cuvant al meu a inceput totul, dar tot e bine ca avem ce dezbate intens.marcus aurelius scrie:Am inceput acest topic de fapt ca o continuare a altuia unde acesta deja era ...off topic.
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... sc&start=0
Ultima oară modificat 14 Mai 2008, 12:14 de către ZAR, modificat de 4 ori în total.
- marcus aurelius

- marcus aurelius

Este o chestiune foarte interesanta care merita analizata , eu personal chiar sunt interesat de finalul acestei dezbateri.ZAR scrie:Eu mi-am spus parerea in celelalt topic.Nu are rost sa repet aici, intervin in discutii doar daca apar elemente noi.Eventual il rugam pe dl. Aldor sa mute aici posturile tuturor care sunt acolo off-topic.Multumesc si personal imi cer scuze ca practic de la un cuvant al meu a inceput totul.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Eu in general incadrez monedele emise dupa revolutia franceza la moderne.
Iar daca antichitatea se termina o data cu caderea Romei, monedele bizantine atunci se incadreaza la medievale? Parca as avea o retinere sa cataloghez un foliis de Iustinian I de ex. ca medievala.
P.S.
Nu pot sa lipesc mesaje dintr-un topic intr-un alt topic, nu exista aceasta facilitate in phpbb.
Iar daca antichitatea se termina o data cu caderea Romei, monedele bizantine atunci se incadreaza la medievale? Parca as avea o retinere sa cataloghez un foliis de Iustinian I de ex. ca medievala.
P.S.
Nu pot sa lipesc mesaje dintr-un topic intr-un alt topic, nu exista aceasta facilitate in phpbb.
http://en.wikipedia.org/wiki/Middle_Ages
Probabil ca fiecare moneda nationala are propria sa istorie si propria ei incadrare istorica, deoarece evolutiile diverselor popoare sunt decalate in timp. La nivel global as fi inclinat sa definesc sfarsitul evului mediu la momentul aparitiei masinii cu aburi si a dezvoltarii industriei care a dus la modificarea radicala a relatiilor sociale si economice.
Probabil ca fiecare moneda nationala are propria sa istorie si propria ei incadrare istorica, deoarece evolutiile diverselor popoare sunt decalate in timp. La nivel global as fi inclinat sa definesc sfarsitul evului mediu la momentul aparitiei masinii cu aburi si a dezvoltarii industriei care a dus la modificarea radicala a relatiilor sociale si economice.
- marcus aurelius

Ok , asta e clar , de la 1789 sunt moderne. Dar cele de 1600 -1700 ce sunt ? Ca medievale nu le putem denumi nici intr-un caz. Nu astept un raspuns la asta pentru ca eu personal nu cred ca exista. In schimb cred ca putem macar delimita ce este si ce nu este medieval. Cat despre monedele bizantine e clar ca nu sunt medievale , cel putin pana in perioada Cruciadelor. Si eu as tinde sa incadrez un Iustinian mai degraba la antice , insa aceasta este o chestie care tine de cataloagele pe care le consulti.Aldor scrie:Eu in general incadrez monedele emise dupa revolutia franceza la moderne.
.
Ca factura si aspect general monedele din perioada 1600 - 1700, unele chiar si de dupa 1800 s-ar incadra mai degraba la medievale.
Am creitari habsburgici emisi sub Iosif al II-lea si Francisc I (II) care arata foarte ''medieval'' datorita acelei imprecizii a baterii caracteristica tehnologiei din vremea respectiva. O astfel de piesa, chiar si cele din 1812 arata ''medieval'', zic eu.
Cat despre perioada istorica a Evului Mediu, sunt de acord ca se termina mult mai repede, dar nu brusc, ci treptat, intre Revolutia lui Cromwell si si inventarea masinii cu aburi.
Am creitari habsburgici emisi sub Iosif al II-lea si Francisc I (II) care arata foarte ''medieval'' datorita acelei imprecizii a baterii caracteristica tehnologiei din vremea respectiva. O astfel de piesa, chiar si cele din 1812 arata ''medieval'', zic eu.
Cat despre perioada istorica a Evului Mediu, sunt de acord ca se termina mult mai repede, dar nu brusc, ci treptat, intre Revolutia lui Cromwell si si inventarea masinii cu aburi.
- marcus aurelius

Nu subscriu deloc la parerea dvs. , va pot argumenta asta si prin poze si scris. Nu va spun sa comparati talerii transilvani ca sunt prea artistici , dar luati cei austrieci sau germani si comparatii cu monedele de la 1300 , va veti convinge ca "facatura " lor este total deosebita. Aici nu ma refer la flanul perfect care a fost realizat deja in era industriala ci la stanta.
Toate monedele, antice, medievale si moderne au avut parte de o evolutie in decursul veacurilor.
Monedele antice emise cu 400 sau 500 ani inainte de Hristos arata cu totul altfel decat follisi romani tarzii, chiar fiind antice si unele si altele.
Bracteatele de la 1300 arata cu totul altfel decat talerii transilvanii sau germani pe care ii mentionati, cu toate ca sunt monede medievale si unele si altele.
Arta monetarilor si tehnica monetariilor evolueaza.
Eu ma referam mai mult la acea senzatie subiectiva a numismatului pasionat care studiaza o moneda (si) cu ochii sufletului...
Mie cel putin, acei creitari la care faceam referire imi produc o impresie de ''medieval''.
Monedele antice emise cu 400 sau 500 ani inainte de Hristos arata cu totul altfel decat follisi romani tarzii, chiar fiind antice si unele si altele.
Bracteatele de la 1300 arata cu totul altfel decat talerii transilvanii sau germani pe care ii mentionati, cu toate ca sunt monede medievale si unele si altele.
Arta monetarilor si tehnica monetariilor evolueaza.
Eu ma referam mai mult la acea senzatie subiectiva a numismatului pasionat care studiaza o moneda (si) cu ochii sufletului...
Mie cel putin, acei creitari la care faceam referire imi produc o impresie de ''medieval''.
- marcus aurelius

Da este o chestie de perceptie personala. Fiecare vedem lucrurile prin prisma noastra. Eu asociez moneda medievala cu monedele lui Mircea sau friesach-uri sau piesele lui Stracimir . Aici vad eu Evul Mediu In piesele transilvane vad deja Renasterea , vad arta , finete , detaliu. Pe cand la celelalte vad ceva grosier , primitiv. Din p d v numismatic este un Dark Age artistic. Dupa moneda antica unde impresia artistica pe care ti-o face o piesa este de realism , ajungem in 1000 de ani sa vedem ceva greu lizibil si inteligibil , lipsit de orice simt artistic.
Avand in vedere ca este al treilea topic care abordeaza subiectul poate ar trebui sa vedem si o prima discutie pe aceasta tema:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=1176
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=1176