Bancnotele EURO

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

picard

Bancnotele EURO

Mesaj de picard »

Va place designul lor?

Personal le vad printre cele mai prost realizate bancnote spre deosebire de monedele euro care sunt in general bine realizate.
Bancnotele sunt destul de sterse si fara nimic reprezentativ pe ele, singurele reprezentari sunt schitele de elemente arhitectonice care insa nu amintesc de ceva anume.

Cred ca se putea gasi o formula prin care Europa sa-si promoveze valorile (personalitati, monumente, etc.) fara sa supere orgoliile nationale.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Catalogul BCE cu toate variantele de bancnote EURO propuse.
http://www.amisdeleuro.org/autres_texte ... ue_BCE.pdf

Cat despre ce modele au fost alese .... asta tine de BCE.
amonra

Mesaj de amonra »

UE, ca entitate unitara si in viitor, probabil ca stat multietnic ( gen SUA ) va dori sa stearga, sa inhibe mandriile nationale si chiar va minimaliza rolul unuia sau al altuia de dragul intregului.
Bancnotele sunt primul exemplu in acest sens.
Probabil ca si monedele, in cateva zeci de ani ( nu stiu daca in timpul vietii noastre ) vor fi "uniformizate".

Experimentul numit UE e unic in felul sau, avand in vedere ca niciodata pana acum nu s-a incercat ridicarea unui asemenea imperiu prin negocieri directe, din asa de multe natiuni care au trait unele langa altele sute de ani ( evident, cu inerentele conflicte stinse sau mocninde ) .
Pecunia non olet.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Total falsa viziunea dvs. Nici nu se pune problema asa. UE chiar incurajeaza mentinerea valorilor nationale , nicidecum vrea sa le stearga. La fel si in SUA unde este fiecare (sau aproape fiecare) este mandru ca e apartenent unei minoritati , chiar mai mult acest lucru "da bine" in ochii celorlalti.
amonra

Mesaj de amonra »

Eu cred ca UE e un proiect care va dura mult mai mult decat a durat realizarea SUA. Asta pentru ca oamenii care o vor forma vin din tari vecine si nu sunt colonisti adusi acolo.
In plus, daca treaba cu identitatea ar fi reala mai departe decat la nivel declarativ, de ce bancnotele nu au fost lasate in seama tarilor pentru care se emit, exact ca si monedele ?
De ce nici o bancnota nu imi aduce cu nimic de un personaj sau eveniment proeminent din Europa oricarui secol ?
Pecunia non olet.
picard

Mesaj de picard »

amonra scrie:In plus, daca treaba cu identitatea ar fi reala mai departe decat la nivel declarativ, de ce bancnotele nu au fost lasate in seama tarilor pentru care se emit, exact ca si monedele ?
Designul variat de la tara la tara, ar fi dus la bulversarea cetatenilor si proliferarea falsurilor . (Asa cum s-a intamplat si cu dolarii SUA la inceput)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

In plus designul diferit (la bancnote) ar fi incurcat operatiunile bancare, inclusiv cele automate (ATM) in mod inutil. La monede vedem teme diferite.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Observati ca in cazul monedelor , fiecare tara are specificul ei.
DuMy yo

Mesaj de DuMy yo »

Nu stiu ce aveti cu bancnotele astea, mie chiar imi plac. :roll: Sunt reusite, au un aspect modern, iar tema folosita pentru realizarea lor e poate un pic neobisnuita pentru altii, care s-au obisnuit cu clasicele portrete ale personalitatilor. M-am uitat si peste catalogul cu variantele propuse unde majoritatea sunt chiar urate.
-- DuMy --
picard

Mesaj de picard »

Nici mie nu imi plac cele din catalog.

Consider ca o bancnoat trebuie sa spuna ceva despre tara, uniunea, entitatea care a emis-o, sa aminteasca cu ceva despre aceasta entitate in sensul ca trebuie sa prezinte ceva care sa se dentifice cu emitentul. Mie bancnotele actuale Euro nu imi spun nimic.

Dumneavoastra ce va spun?

(Nu neaparat personalitati as fi vrut sa vad)
sigmaringen1

Mesaj de sigmaringen1 »

personal nu am nimic cu bancnotele euro, e drept ca monedele sunt mai bine realizate, dar si bancnotele sunt reusite (repet parerea mea) :)
picard

Mesaj de picard »

:lol: Poate sunt eu prea pretentios.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

picard scrie:Dumneavoastra ce va spun?
Conform BCE simbolistica bancnotelor este "deschidere si comunicare".
BCE scrie:Pe aversul bancnotelor sunt prezentate ferestre şi porţi, simbolizând spiritul european de deschidere şi cooperare. Cele 12 stele ale Uniunii Europene (UE) reprezintă dinamismul şi armonia Europei contemporane.
Podurile de pe reversul bancnotelor sunt simbolul comunicării între popoarele Europei, precum şi între Europa şi restul lumii.
clujsergiu

bancnote euro

Mesaj de clujsergiu »

In Belgia este o practica ca magazinele sa nu primeasca bancnotele de 500 euro dar si de 200. In imaginea atasata este un afis intr-o benzinarie din Anvers.
Oare ce s-ar intampla daca la noi o benzinarie ar afisa ca nu primeste bancnota de 500 de lei ? :D
Fişiere ataşate
Image001.jpg
Image001.jpg (234.3 KiB) Vizualizat de 14409 ori
Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

Bancnotele euro spun mult, cum nu ? Cui.. trebuie. Sunt pline de simboluri masonice.

Am insa o veste buna pentru colectionarii de euro: in curand, valoarea lor numiosmatica va creste, intrucat vor disparea ca moneda de circulatie.

In ce priveste UE, ea ea este un imperiu la fel ca si defuncta URSS.
Scrie răspuns