5 lei 2006 - monumente de arta feudala

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
sorin70

5 lei 2006 - monumente de arta feudala

Mesaj de sorin70 »

Ultima emisiune BNR : moneda de argint 5 lei din seria "Monumente de arta feudala "
Pana aici nimic neobisnuit , dar BNR continua sa ne uimeasca prin secretomania sa bine intentionata sau prin dezinteres.
Comunicatul antedatat 21.07.06 a aparut pe site de fapt azi 24.07.06 si asta n-ar fi nimic dar in comunicat nu se mai specifica nici PRETUL nici TIRAJUL :shock: .
Daca afla cineva pretul si tirajul il rog sa scrie pe site.
Ori comunicatul a fost facut din fuga calului ori nu trebuia sa se stie de emisiune decat un pic mai tarziu astfel incat "initiatii" sa faca mana grebla nederanjati de plebea care cuteza sa solicite 1-2 buc ?
Oricum trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca poate in viitor emisiunile nici nu vor mai fi anuntate ( vezi replica 20 lei 1868 ) pomenita oficial ca emisa in 18.05.05 doar in Raportul pe 2005 publicat acum vreo saptamana.
Cat despre pagina de Numismatica de pe site ea nu a mai fost actualizata de cand lumea.
vladmario

Mesaj de vladmario »

Eu am auzit doar zvonuri: azi dimineata s-ar fi pus in vinzare, numai la Bucuresti, cam 100 de exemplare, la aproximativ 170 lei bucata. Pe la ora 11 erau la coada vreo 25 de persoane. La filiala BNR Iasi nu ar fi sosit inca nici macar o moneda.
Sint sigur ca in curind vor aparea de vinzare pe piata "libera", la preturi mobilizatoare.
Emisiunile cu tiraje foarte reduse din ultimii doi ani vor probabil sa ne pregateasca pentru trecerea de la numismatica practica (stringerea de monede) la cea teoretica (stringerea de informatii despre monede).
banivechi

Mesaj de banivechi »

Pai n-or fi anuntat tirajul fiindca poate inca bat la moneda... Poate au un singur set de matrite si tot fabrica pina se toceste :twisted:
Si pe de alta parte ii putem lasa in plata Domnului pe cei de la BNR sa-si faca afacere de familie cu comemorativele lor de doi bani s de 115 ani si doua luni de la... Eu unul prefer sa imi dau banii pe monede adevarate. Comemorativele sint bune doar ca investitie pe termen mediu si lung, si si asta e discutabila problema. Mira-m-as sa aud ca da cineva 100 euro pe una din asta peste citiva ani. In schimb observ cresterea puternica a preturilor la monedele rare si foarte rare circulate (vezi 5 lei 1882, 84 si 85 - care si-au triplat pretul in ultimii 4-5 ani).
Sa nu mai vorbim, ca o monetarie civilizata are un site de unde se pot comanda on-line atit ultimele aparitii, cit si emisiuni mai vechi. Un exemplu: http://www.perthmint.com.au/gc/product. ... e%5Ftest=1
vasil

Mesaj de vasil »

Cred ca preturile la monedele vechi vor creste paradoxal si mai mult dupa ce vom trece (daca...) la moneda europeana unica. Si asa, exemplarele bune, aflate in circulatie, sunt din ce in ce mai putine, preturile mai mari si numarul de colectionari (sau poate mai bine zis de strangatori de monede) in crestere...
consult

Mesaj de consult »

Referitor la data publicarii anuntului BNR pe site:
Eu verific site-ul in fiecare zi, iar vineri dupa-amiaza nu era nici o informatie referitoare la moneda. Chiar imi aduc aminte ca m-am gandit ca se apropie data cand ar trebui sa apara ceva nou (am observat ca BNR scoate cate ceva cam la 2 luni). Sambata inainte de pranz insa, am vorbit cu un cunoscut care mi-a mentionat aparitia monedei. Am verificat pe site si intr-adevar comunicatul (laconic, e drept) era postat. Banuiesc ca postarea anuntului a fost facuta vineri, fiind ultimul lucru pe agenda zilnica a persoanei care se ocupa de site...
Tirajul oficial al monedei este de 500 exemplare. Pretul de vanzare a fost de 142 RON (aproximativ) fara caseta (care mai adauga inca 35 RON la total). Functionara de la ghiseu a mentionat la un moment dat ca "deocamdata" au la vanzare 150 de bucati. Toate certificatele pe care le-am vazut insa aveau serii de la 400 in sus... Cat am stat la coada s-au dat cred in jur de 50 de bucati. Dupa vre-o 2 ore (adica pe la 11) am mai trecut prin zona si am mai vazut o persoana care iesea de sucursala cu o caseta in mana, semn ca inca mai erau.
Si acum cateva idei cu caracter subiectiv. Personal nu consider nepotrivite tirajele mici. Compararea cifrelor absolute cu cele din alte tari nu cred ca e indicata, trebuie tinut cont si de numarul de colectionari. Nu cred ca fiecare moneda emisa de BNR trebuie sa zaca la vanzare ani de zile, raritatea unei piese adauga si ea la farmecul colectionarii. Pe de cealalta parte trebuie sa recunosc ca este injust ca un colectionar din Resita sau din Medias sa fie nevoit sa plateasca mult peste pretul initial al monedei doar pentru ca nu a avut cum sa o cumpere direct de la BNR.
Cel mai periculos si mai distructiv aspect al problemei mi se par insa tirajele neoficiale. Nu pot spune ca stiu foarte multe in domeniu, dar ceea ce stiu nu imi place deloc...
banivechi

Mesaj de banivechi »

vasil scrie:Cred ca preturile la monedele vechi vor creste paradoxal si mai mult dupa ce vom trece (daca...) la moneda europeana unica. Si asa, exemplarele bune, aflate in circulatie, sunt din ce in ce mai putine, preturile mai mari si numarul de colectionari (sau poate mai bine zis de strangatori de monede) in crestere...
Preturile cred ca vor creste doar datorita numarului mai mare de colectionari. Intrarea in zona euro cred ca va avea lucrurile ei bune din punctul nostru de vedere, adica vom avea un acces mai usor la piata numismatica internationala. Dupa 50 ani de evadari din Romania comunista si 15 ani de tranzitie ( a se citi saracie) o mare parte din patrimoniul nostru numismatic a parasit Romania. Pot sa va asigur ca am vazut multe piese rare la tirgurile internationale (100, 50, 25, 12,5 lei 1906, 20 lei 1870C, etc) iar la tirgurile de la Brasov, Deva, Bucuresti asemenea aparitii sint evenimente. Iar la monedele de aur asa-zis normale (ma refer la 20 lei 1883, 1890 si Ardealul Nostru) preturile afara sint mai mici decit cele de pe okazii.ro, de exemplu, si in plus ai de ales dintre 3-4 dubluri. Motivul? Interesul mai mic afara pentru monede romanesti, pe o piata invadata de dealeri care au fiecare citeva sute de monede diferite de aur si care vor sa ruleze banii. Poate ca sint subiectiv, dar am cumparat foarte multe monede bune, si mai rare, si comune la preturi excelente atit de pe ebay, cit si de la tirguri "afara". Bani sa ai, ca ai ce cumpara de acolo!
banivechi

Mesaj de banivechi »

consult scrie: Pe de cealalta parte trebuie sa recunosc ca este injust ca un colectionar din Resita sau din Medias sa fie nevoit sa plateasca mult peste pretul initial al monedei doar pentru ca nu a avut cum sa o cumpere direct de la BNR. ...
In Germania monedele comemorative se vind in ordinea inscrierilor. Adica nu se scot la vinzare la 5 sedii de banca, ci se vind oricui s-a inscris ca vrea sa cumpere, si doar in numar limitat de monede/colectionar. Dar diferenta e ca emisiunile se anunta cu mult timp inainte, nu cu doua zile. In Balcani e altfel...
sebii

Mesaj de sebii »

Cred ca ma las de astfel de monede. De fiecare data cand apar astfel de monede ajung doar la cei care le vcand la preturi duble triple, uneori nici la pretul asta nu le gasesti. Iar daca le gasesti nu au certificat sau sunt pline de amprente sau alte greutati etc. M-am cam saturat :evil:
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Eu nu sunt de acord ca tirajul este adaptat la numarul de colectionari ci mai degraba s-a produs fenomenul invers : numarul colectionarilor a scazut pentru ca nu-si pot permite pretul sau nu au acces la cumparare la prima mana.
Acesta este crudul adevar !
Cat despre raritatea acestora , aceasta este artificiala si neconcludenta.
Voi ce ati alege : o moneda comemorativa necirculanta scoasa in tiraj de 100 ex. sau una emisa in 100.000.000 ex care au circulat si au mai supravietuit 10.000 buc ?
Eu cred ca interesul pt monedele romanesti ar trebui cultivat de BNR chiar prin cateva emisiuni de masa, chiar si din metal comun ( asa cum a fost 500 lei eclipsa 1999 ) care sa ajunga in lumea larga si sa trezeasca curiozitatea.
Dar si aici trebuie acordata o mare atentie temei acestora pentru a reflecta o imagine autentica a Romaniei.
banivechi

Mesaj de banivechi »

sorin70 scrie:Eu nu sunt de acord ca tirajul este adaptat la numarul de colectionari ci mai degraba s-a produs fenomenul invers : numarul colectionarilor a scazut pentru ca nu-si pot permite pretul sau nu au acces la cumparare la prima mana.
Acesta este crudul adevar !
Cat despre raritatea acestora , aceasta este artificiala si neconcludenta.
Voi ce ati alege : o moneda comemorativa necirculanta scoasa in tiraj de 100 ex. sau una emisa in 100.000.000 ex care au circulat si au mai supravietuit 10.000 buc ?
Eu cred ca interesul pt monedele romanesti ar trebui cultivat de BNR chiar prin cateva emisiuni de masa, chiar si din metal comun ( asa cum a fost 500 lei eclipsa 1999 ) care sa ajunga in lumea larga si sa trezeasca curiozitatea.
Dar si aici trebuie acordata o mare atentie temei acestora pentru a reflecta o imagine autentica a Romaniei.
O discutie despre ce sint si ce ar trebui sa fie monedele comemorative, si chiar parerea unor colectionari despre ele (si la sfirsit si un comentariu despre comemorativele romanesti) gasiti urmind link-ul:
http://www.coinpeople.com/bCommemorativ ... 10545.html
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Tirajele monedelor comemorative mi se par foarte mici. Daca ar fi fost mai mari sunt convins ca ar fi castigat mai mult si bnr dar si colectionarii discriminati datorita domiciliului lor.
vladmario

Mesaj de vladmario »

Pina la urma tirajul e declarat "maxim 500 de monede". Mie imi pare destul de mic. Nu cred ca ar trebui sa apara monede omagiale in tiraje mai mici de 2000 de exemplare.
Moneda poate fi vazuta pe Romanian coins / Monede romanesti la adresa:

http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... 6ieud.html
Scrie răspuns