Am gasit de curand niste monede de 5 lei cu Carol I din 1880-1883 si pe una din ele am observat un defect ciudat. Unde ar trebui sa scrie "NIHIL SINE DEO" apare "NIHIL SINR DEO"
A mai intalnit cineva acest defect? Ce credeti despre el?
Interesant, mie imi pare un R dar nu sunt sigur. Parca si S-ul din "sine" este intrerupt. E posibil sa fie si de la uzura, dar e interesant cum se vede.
Comparati-l cu E-ul din DEO; si acest E poate fi luat ca R sau B sau ....
Ultima oară modificat 29 Mai 2008, 09:57 de către picard, modificat de 2 ori în total.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
La el m-am si uitat pentru comparatie si ce mi se pare interesant e liniuta de mijloc a literei "E" care in cuvantul "sine" pare lipita de cea superioara, fata de cealalta litera "E" din cuvantul "Deo", unde se vede clar un spatiu despartitor.
Uneori apar. Daca uzura se manifesta inclusiv prin lovituri de exemplu. Sau daca atinge pragul la care linii initial despartite se unesc prin flan. Este E dupa parerea mea.
Matrita a prins material si s-a infundat pe acel segment din partea de jos a literei E . Acelas lucru s-a intamplat si la S . Nu exista nici o linie oblica sunt doar parti ale literei E care pot da aceasta iluzie . Acoperiti imaginar acelas
segment ( cel de jos ) de la celalalt E si o sa obtineti aceeas imagine . Desi sunt acelas tip de litere nu va asteptati sa aibe o grafica perfect identica , pentru ca la acele dimensiuni acest lucru era mai greu de realizat . Comparati cele doua litere N si vedeti ce diferente mari sunt intre ele .
Intr-adevar daca ma uit mai bine nu pare un "R" natural... ceva nu e in regula la forma lui. La zoom mare se vede ca ar proveni dintr-un "E". Cred ca linia de jos a fost intrerupta si diagonala s-a format din unirea liniei din mijloc cu capatul liniei de jos.
Sunt peste 120 de ani de cand moneda aia, a iesit la lumina, timp in care a trecut prin nenumarate portofele, colectzii, iar argintul este un metal moale, chiar daca acea moneda are 90% argint in ea, deci o infatisare avea ea atunci si alta acum.