As dori identificarea acestui blazon... (Eu nu am acces pentru moment la literatura de specialitate )
...........
Despre piesa... credeti ca ar putea fi jiltul arhieresc al vreunei familii boieresti?
(tocmai mi s-a oferit spre achizitionare... si sunt nedecis inca)
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Personal am mai vazut scaune similare dar cu alt blazon,in bisericile evanghelice si catolice din Transilvania. Erau scaunele pe care stateau VIP-urile comunitatii respective. De obicei erau in apropierea altarului.
Partea de sus a blazoanelor, de deasupra scutului, pot prezenta o coroana suprapusa peste un coif militar sau numai o coroana.
Faptul ca acest blazon nu are coif militar indica faptul ca a fost acordat pentru merite civile sau ca a fost cumparat cu bani.
Culoarea coroanei aurie sau argintie ar putea indica daca a fost acordat de catre principe (sau rege, imparat) in primul caz sau de un nobil de rang inalt, in cazul al doilea. Din pacate din acest blazon sculptat nu se vede culoarea.
Faptul ca scutul este impartit in 3 campuri indica un blazon ce s-a modificat prin alianta matrimoniala, la blazonul initial adaugandu-se altele prin casatoria cu o persoana de rang nobiliar ce purta blazon.
Forma scutului este comuna, nimic deosebit.
Pentru a identifica exact posesorul blazonului si pentru a putea "citi" mai multe despre ce anume semnifica blazonul, e deosebit de important sa se afle ce reprezinta insemnele heraldice de pe scut. Fara aceasta identificare, nu se poate stabili nimic concret pe mai departe.
De asemenea, culoarea scutului poate sa aiba o importanta, cunoscut fiind ca pe blazoane absolut orice culoare si reprezentare avea o insemnatate, comunica ceva despre posesorul blazonului.