Mausoleul Eroilor de la Marasti

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Pantiru

Mausoleul Eroilor de la Marasti

Mesaj de Pantiru »

Pro Tv a a difuzat astazi un reportaj de la Mausoleul de la Mararsti - un tablou sinistru: Mausoleul in plina degradare, interior deteriorat, umezeala peste tor. Culmea e ca sarcofagul de piatra al Maresalului Averescu e plin mucegai. Responsabili locali vorbeau de niste bani europeni pe care ii asteapta pentru a incepe lucrarile de restaurare. Vai de capul lor daca pentru a ingriji mormantul unui Maresal (din trei cat are Tara) asteapta bani de pomana. Consider ca e o rusine totala. Se intampla ceva rau de tot cu Tara asta...
sebii

Mesaj de sebii »

am vazut si eu reportajul....asta arata cat de mult ne pretuim oamenii care au murit pentru noi...mereu se fac strangeri de fonduri pentru tot felul de oameni de parca am fi un popor de handicapati iar pentru cele cateva monumente nu s-a facut nimic de la "da-ti un leu pentru ateneu"
Tudor C

Re: Mausoleul Eroilor de la Marasti

Mesaj de Tudor C »

Pantiru scrie: mormantul unui Maresal (din trei cat are Tara)

Pardon...patru :lol: :lol: , cel putin teoretic... pentru ca practic..................... :twisted: :twisted:
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Regii Romaniei NU au fost MARESALI. Garantat 100%. Doar Mihai I a primit acest titlu, de la Antonescu, dupa ce generalul a primit acest titlu de la rege (dupa eliberarea Basarabiei. Iar tiltul de maresal, tot din ceea ce stiam, nu se acorda decat pentru eliberarea unor teritorii nationale de sub ocupatie straina.
Ceea ce scrie pe Wikepedia e....Si care amirali, avem flota :idea:
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Tudor C scrie:Regii Romaniei NU au fost MARESALI. Garantat 100%.
Regele Carol I a fost maresal al armatei prusace din 1909 si al celei ruse din 1912.
Regele Ferdinand a devenit maresal al armatei romane pe 1 decembrie 1918.
Regele Carol al II-lea a devenit maresal al armatei romane pe 29 septembrie 1930 cu ocazia manevrelor de toamna din acel an.
;)
Tudor C scrie:Doar Mihai I a primit acest titlu, de la Antonescu, dupa ce generalul a primit acest titlu de la rege (dupa eliberarea Basarabiei. Iar tiltul de maresal, tot din ceea ce stiam, nu se acorda decat pentru eliberarea unor teritorii nationale de sub ocupatie straina.
Regele Mihai a devenit maresal al armatei romane pe 10 mai 1941, Antonescu abia pe 22 august 1941.
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Alex scrie: Regele Carol I a fost maresal al armatei prusace din 1909 si al celei ruse din 1912.
Regele Carol al II-lea a devenit maresal al armatei romane pe 29 septembrie 1930 cu ocazia manevrelor de toamna din acel an.

Regele Mihai a devenit maresal al armatei romane pe 10 mai 1941, Antonescu abia pe 22 august 1941.

Reiterez. Regii Romaniei NU au fost maresali, cel putin nu de drept si nu in armata ROMANIEI. Carol I a fost in armata altei/altor tari, Ferdinand I...e prima data cand aud ceea ce-mi spuneti, dar sunt absolut convins ca nu este adevarat, este oficial? Carol II ....n-am auzit sa fi fost maresal :lol: :lol: Cat despre :lol: "regele" :lol: Mihai I, conteaza mai putin cand a obtinut acest grad, conteaza ce a facut pentru a-l obtine :lol: :lol: ....adica exact, nimic.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Tudor C scrie: Reiterez. Regii Romaniei NU au fost maresali, cel putin nu de drept si nu in armata ROMANIEI. Carol I a fost in armata altei/altor tari, Ferdinand I...e prima data cand aud ceea ce-mi spuneti, dar sunt absolut convins ca nu este adevarat, este oficial? Carol II ....n-am auzit sa fi fost maresal :lol: :lol:
Am citit ca Ferdinand si Carol II au fost facuti maresali de parlament, deci este cat se poate de oficial. Gradul de maresal in armata romana a fost infiintat in timpul domniei lui Ferdinand, deci numirea lor s-a facut cat se poate de drept.
Tudor C scrie:Cat despre :lol: "regele" :lol: Mihai I, conteaza mai putin cand a obtinut acest grad, conteaza ce a facut pentru a-l obtine :lol: :lol: ....adica exact, nimic.
Nu cred ca trebuie sa puneti ghilimele la titlul de rege. Mihai a fost seful statului roman in acea perioada, pozitie care purta titlul de rege, deci din acest punct de vedere a fost la fel de rege ca si Carol I, Ferdinand sau Carol al II-lea. Iar despre motivele promovarii sale in grad, cred ca ajunge faptul ca a fost suveran al Romaniei si in aceasta calitate era comandantul sef al ostirii. Prin prisma ierarhiei militare nu se putea ca un ofiter cu grad inferior sa le comande celorlalti, deci a fost avansat maresal.

Indiferent ca va place sau nu, ca au meritat sau nu, regii Romaniei au fost maresali si trebuie sa-i adaugati pe lista. Faptul ca nu sunteti de acord cu monarhia nu inseamna ca puteti nega ce s-a intamplat atunci.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Carol I in uniforma de maresal al armatei prusace.

Imagine
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Carol I in uniforma de maresal al armatei ruse

Imagine
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Ferdinand cu siguranta ar fi meritat/merita acest grad, dar Carol II... Cat despre monarhie, n-am nimic impotriva ei, ba dimpotriva, consider ca fara ea, prin reprezentantii cei mai de seama (Carol I si Ferdinand I), Romania n-ar fi ajuns nici la jumatate din ceea ce este astazi, aici vorbind de toate domeniile (economic, social, din pacate si politic, pentru ca nici in secolul trecut treburile nu stateau altfel in politica :lol: )

Legat de Mihai, a fost rege, nu contest, dar atat, doar cu "functia". Si as fi curios sa aflu ce a facut si Carol I ca sa devina maresalul Prusiei si respectiv al Rusiei, caci daca in primul caz ar fi de inteles, in cel de-al doilea nu-mi dau seama :idea:
In concluzie, raman la opinia mea, absolut personala, Romania a avut 3 maresali.

P.S.Scuze pentru toate mesajele off topic.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Tudor C scrie:Ferdinand cu siguranta ar fi meritat/merita acest grad, dar Carol II...
Si Carol al II-lea a fost rege al Romaniei si implicit comandant sef etc.
Tudor C scrie:Si as fi curios sa aflu ce a facut si Carol I ca sa devina maresalul Prusiei si respectiv al Rusiei, caci daca in primul caz ar fi de inteles, in cel de-al doilea nu-mi dau seama :idea:
A salvat armata rusa in 1877-1878... :wink: Gradul de maresal a fost probabil o recunoastere tarzie a actiunii de atunci.
Tudor C scrie:In concluzie, raman la opinia mea, absolut personala, Romania a avut 3 maresali.
Probabil ati vrut sa spuneti ca parerea dvs e ca doar 3 dintre ofiteri ar fi meritat gradul, pentru ca oficial (si legal) au fost numiti 7 maresali in armata romana.
1. Regele Ferdinand (1 decembrie 1918)
2. Regele Carol II (29 septembrie 1930)
3. Averescu (1930)
4. Prezan (1930)
5. Regele Alexandru al Iugoslaviei (25 septembrie 1933)
6. Regele Mihai (10 mai 1941)
7. Antonescu (22 august 1941)
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Exact si este, repet, parerea mea. :) Dar multumesc pentru informatii, chiar imi sunt utile, pentru viitorul examen.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Tudor C scrie:
Alex scrie: Regele Carol I a fost maresal al armatei prusace din 1909 si al celei ruse din 1912.

Reiterez. Regii Romaniei NU au fost maresali, cel putin nu de drept si nu in armata ROMANIEI. Carol I a fost in armata altei/altor tari, Ferdinand I...e prima data cand aud ceea ce-mi spuneti, dar sunt absolut convins ca nu este adevarat, este oficial? Carol II ....n-am auzit sa fi fost maresal :lol: :lol: Cat despre :lol: "regele" :lol: Mihai I, conteaza mai putin cand a obtinut acest grad, conteaza ce a facut pentru a-l obtine :lol: :lol: ....adica exact, nimic.
Cata incrancenare, depasita doar de ignoranta. :lol:
Noroc cu Alex .......
Mihai
Scrie răspuns