Rog evaluare numismatica

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

banivechi

Mesaj de banivechi »

Normal ca deviez de la subiect... ca sa alung monotonia... :-) asa fac si la sedinte.
Ardealul Nostru e moneda-medalie (desi si eu o consider mai mult medalie...). Emisa ca medalie, datorita tirajului mare a fost inclusa in circuitul economic ca un etalon stabil. Cum erau preturile raportate in marci sau dolari in timpul inflatiei din anii '92-96 asa au fost monedele din aur pe timpul inflatiei din '45-'47. Ardealul Nostru nu degeaba a fost emis dupa standardul cocoseilor. Cind vindeai o casa si cereai 200 monede de aur pe ea, nu faceai nazuri daca erau 150 cocosei si 50 Ardealul Nostru...
Din punctul asta de vedere, Ardealul Nostru a circulat ca si moneda de aur desi a fost emis drept medalie, pe cind monedele comemorative noi nu circula ca si mijloc de plata...
...Insa vrem-nu vrem, obiectele lucitoare scoase de BNR la preturi mari si tiraje mici sint monede. Au toate elementele constitutive ale unor monede: stema, valoare nominala, putere circulatorie pe teritoriul tarii, emise de banca de emisiune... Ar putea fi si din plexiglas si tot monede s-ar numi atit timp cit legea le impune acceptarea in circulatie.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

S-or numi ele monede, dar nu sunt :D Eu vorbeam despre ce-s in realitate. Eu nu-s automat sa colectionez tot ce se numeste moneda, eu (colectionarul generic de monede) stiu ca ma intereseaza monedele care circula cu adevarat, ele fiind asociate cu puterea de cumparare la un moment dat. Sigur, numismatica in cadru mai larg se refera si la comemorative, care stim cu totii (dar ne facem ca nu = ce joc...) ca nu au valoarea inscrisa pe ele si ca nu-s monede in adevaratul inteles.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Rublele sovietice comemorative au fost emise in modul mai mare decit rublele normale si totusi au circulat la greu... eu am vazut in URSS mai putine monede normale de o rubla decit comemorative... tin minte ca am cerut unei vinzatoare de inghetata (pe un ger de -15 grade!!!) sa imi schimbe o bancnota de 1 rubla cu o moneda normala... nu primisem rest pina atunci decit monede comemorative!
Iar am deviat de la subiect... sau nu?
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

banivechi scrie: ... in SUA frecvent se gasesc inca in circulatie quarteri sau dime din argint... valoarea intrinseca e mult mai mare decit cea scrisa pe moneda... pina si moneda de 1 cent e mai scumpa de 1 cent... :-)
Imi pare rau sa va contrazic, in ultimii ani nu se mai gasesc frecvent, poate doar accidental. Ca exemplu, sotia mea intr-o saptamana nu a gasit nici macar o singura bucata, desi i-am dat instructiuni clare in acest sens :)
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Draga noastra banca nationala (refuz sa scriu cu majuscule) , are o meteahna tipica de malurile Dambovitei (ca si distinsii nostrii politicieni pe care-i doare NU de popor). Si anume ca incerarca sa ne jecmaneasca cum poate si ea. Nu realizeaza ca daca ar cere un pret mai mic (sa fie rentabil pentru ei insa sa nu sara calul) nu numai ca nu ar pierde bani ci din contra , ar cumpara mai multa lume. Sa facem o comparatie cu Germania , unde daca se emite o moneda de argint sau de aur , pretul acestei de vanzare va fi doar cu un pic mai mare de valoarea metalului sau , culmea, la pretul metalului (adica ca si cum ai cumpara aur neprelucrat). In plus de asta valoarea nominala a monedei va fi valoarea de vanzare sau pe aproape. Imi amintesc ca era un interviu unde un distins domn de la banca era intrebat daca o moneda de aur ar putea fi folosita pentru a cumpara ceva. :lol: :lol: :lol: Raspuns : pai daca ar fi cineva destul de excentric s-ar putea :!: :?: :!: Pai da trebuie sa fi mai mult decat excentric sa cumperi o cutie de chibrite cu o moneda pe care ai dat 12 milioane. Si atunci ne miram de ce suntem o specie pe cale de disparitie...
banivechi

Mesaj de banivechi »

Bogdan R scrie:
banivechi scrie: ... in SUA frecvent se gasesc inca in circulatie quarteri sau dime din argint... valoarea intrinseca e mult mai mare decit cea scrisa pe moneda... pina si moneda de 1 cent e mai scumpa de 1 cent... :-)
Imi pare rau sa va contrazic, in ultimii ani nu se mai gasesc frecvent, poate doar accidental. Ca exemplu, sotia mea intr-o saptamana nu a gasit nici macar o singura bucata, desi i-am dat instructiuni clare in acest sens :)
Pe coinpeople sint 47 pagini cu ce-au gasit printre monedele primite rest... sint multe monede (inca) din argint. Depinde si de noroc.
http://www.coinpeople.com/index.php?sho ... 0find&st=0
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

In 4 luni nu am primit sau vazut nici macar o singura moneda de argint in circulatie in SUA. Monedele de argint au fost retrase. Desigur au valoare de circulatie , insa nu mai exista pe piata.
Scrie răspuns