icoana veche de peste 200 ani

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
rychy
**
**

icoana veche de peste 200 ani

Mesaj de rychy »

am si eu o icoana pictata pe lemn veche de peste 200 ani si sunt curios cam la ce valoare ar fi estimata, ce credeti despre aceasta icoana. fotografia nui prea grozava deoarece am scanat-o si in mijlocul icoanei era distanta de 1 cm fata de escranul scanerului si deaceea este putin in ceata.

Imagine
id-ul meu este: marinciu_marius_10 poti vedea mica mea colectie de 100 monezi
sigmaringen1

icoana

Mesaj de sigmaringen1 »

pe spate are ceva (pene de sustinere a lemnului)_? De unde stiica are 200 de ani. Desprepictura ce sa spun interesanta dar nu iesita din comun. e o icoana obisnuita facuta de un mester din sat. Nu este "mana de pictor", daca ma intelegi. Este parerea mea. Stima
rychy
**
**

Mesaj de rychy »

Nu are pene de sustinere, nu stiu de cine este pictata, dar stiu sigur ca are 200 de ani deoarece strabunica mea mi-a spus sigur ca o are de la mama ei si ca sigur este foarte veche.Nu conteaza ca este facuta de un mester din sat, conteaza vechimea picturii si cat de bine a fost pastrat lemnul. Am observat niste semne bisericesti mici pe aceasta icoana, banuiesc ca este vorba de anul ei, unde pot afla mai multe despre aceste semne? Acele semne le puteti observa deasupra aurei Domnului Iisus Hristos scrise cu rosu. In poza nu se observa bine dar va spun eu ce semne sunt: IC XC (IC XO- putin probabil) deasupra acelor litere exista cate o linie una deasupra IC iar una desupra XC. Ce inseamna aceste semne, va rog mult cine ma poate ajuta? MULTUMESC!
sorin70

Mesaj de sorin70 »

IC XC insemna Isus Hristos.
rychy
**
**

Mesaj de rychy »

Multumesc mult pentru informatie. Aceste semne sunt singurele vizibile de pe icoana.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

sorin70 scrie:IC XC insemna Isus Hristos.
iar liniile de deasupra grupelor de litere reprezinta marca pentru prescurtare din grafia chirilica.
sigmaringen1

...

Mesaj de sigmaringen1 »

intr-adevar IC = IS , c fiind s in chirilica , deci Iisus , XC= HS X fiind h in paleografia chirilica, deci Hristos.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Explicatia e corecta, atat doar ca mie mi se pare ca acolo sunt alte litere, nu IC XC. Uitati-va si veti observa ca a doua si a patra litera nu sunt identice, cum ar trebui sa fie.
Literele din dreapta par sa fie T si U slavone.
Poate ma insel...
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
rychy
**
**

Mesaj de rychy »

dumneavoastra va referiti la cele albe? eu vorbeam despre cele mici rosii de deasupra aurei Domnului Iisus Hristos, nu se observa in poza dar pe icoana se vad sigur fara sa ma insel insemnele IC XC cu rosu.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Bogdan R scrie:Explicatia e corecta, atat doar ca mie mi se pare ca acolo sunt alte litere, nu IC XC. Uitati-va si veti observa ca a doua si a patra litera nu sunt identice, cum ar trebui sa fie.
Literele din dreapta par sa fie T si U slavone.
Poate ma insel...
Dvs. ati observat grupurile de litere prescurtand cuvintele Meter Theou (Maica Domnului). Acestea sunt cele scrise cu alb. Cu rosu e scris deasupra Pruncului - Iisus Christos. Si in felul acesta am realizat ca de fapt grupurile de litere sunt prescurtari grecesti si nu chirilice (oricum alfabetul chirilic a derivat din cel grecesc, ca si cel latin, chiar daca cu mult mai tarziu). Aceste prescurtari sunt foarte intalnite in iconografia ortodoxa.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

andi_codescu scrie: ... in felul acesta am realizat ca de fapt grupurile de litere sunt prescurtari grecesti si nu chirilice ....
Acolo e un U slavon, nu grecesc, eu asa vad...
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Nu ma pricep suficient de bine sa va contrazic, dar am totusi ceva argumente sa fac asta:

1. ca prescurtarea e a cuvintelor grecesti Meter Theou este neindoielnic. Primul grup este MP (adica MR de la Meter, Maica). Mi-e greu sa cred ca un cuvant grecesc s-ar scrie cu caractere chitrilice.

2. Ceea ce seamana cu un U chirilic sunt de fapt literele grecesti OY (OU, particula de genitiv de la Theos, Theou, insemnat "a lui Dumnezeu). O-ul este suprapus de Y. Intr-adevar, in cate stiu, u-ul chirilic vine chiar din aceasta suprapunere a celor doua caractere grecesti a caror pronuntare suna exact "u".

In concluzie, ca scrie Meter Theou este neindoielnic, si mi-e greu sa cred ca doua cuvinte clar grecesti s-ar scrie cu caractere chirilice. Nu vreau sa folosesc ca argument siguranta mea, dar de regula fac afirmatii destul de rezervate, iar acum sunt absolut sigur pe ce spun.

Dar faptul ca prescurtarile sunt ale unor cuvinte grecesti nu inseamna ca icoana ar fi greceasca si nu slavona, pentru ca asa cum am spus, aceste prescurtari erau folosite in general in iconografia ortodoxa si nu erau limitate doar la cea greceasca.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Are dreptate Andi. Cele doua prescurtari sunt foarte comune si pot fi intalnite pe monedele bizantine.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scrie răspuns