Criterii de colectionare

Moderatori: Deus, Comboloi

banivechi

Mesaj de banivechi »

andi_codescu scrie:Macar in parte (iar in opinia mea, intr-o poportie apreciabila) relativa stabilitate a economiei romanesti din prezent se datoareaza BNR, deci la randul meu sunt de acord ca au facut o treaba buna ... treaba in sensul de munca, lucrare, pe acolo. :)
Stabilitatea economica in Romania se sprijina pe mai multi factori, intre care BNR e chiar unul de mai mica importanta. Banca Nationala nu poate genera ea singura stabilitate, poate doar s-o intretina sau s-o distruga prin politica monetara si prin dobinzi. In Ecuador e stabilitate economica acum... si nu mai folosesc sucre-ul: au trecut la dolarul american... deci banca nationala nu prea mai are ce face acolo...
Am auzit azi la radio ca BNR a anuntat targetul de inflatie pe anul viitor: 2%.
Daca ziceau 10% mi se parea realist, dar 2% e doar populist privind ce se intimpla cu pretul petrolului si al alimentelor in lume.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Tudor C scrie:
picard scrie: Pentru mine BNR este una din institutiile in care am cea mai mare incredere.
Si-au facut treaba foarte bine trebuie sa recunostem asta chiar daca nu ne place cum comunica si cum treateaza colectionarii.
Care treaba, mare sau mica? :twisted:
Dobanda aia de referinta cu care jongleaza mai ceva ca cei de la circ, triunghiul(nu amoros, economic) euro-leu-dolar care sufera fluctuatii mai ceva decat in cel mai bun thriller sau film de suspans (marti euro=3.6016ron, miercuri-euro=3.55).....cu asta se ocupa B.N.R.....si cand mai comunica si tinta inflatiei...ori te bufneste rasul ori te ia durerea de cap :lol:
Cred ca vorbim fara sa intelegem despre ce. Probabil sunteti un mare bancher care cunoaste politica monetara la greu....

@banivechi: te rog sa-mi spui si mie sursa legata de prognoza de 2%. Sau daca e pe auzite, nu mai conteaza. Cred ca-ti dai seama de enormitate si ca ar fi imposibil sa fie cum spui.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
andretty

Mesaj de andretty »

Eu zic ca sa cam deviat de la subiect cu mult :D
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

banivechi scrie: Am auzit azi la radio ca BNR a anuntat targetul de inflatie pe anul viitor: 2%.
Daca ziceau 10% mi se parea realist, dar 2% e doar populist privind ce se intimpla cu pretul petrolului si al alimentelor in lume.
Rolul BNR nu este in opinia mea acela de a face prognoze pentru viitor, caz in care cerinta de a avea estimari realista s-ar aplica.

Rolul BNR este acela (printre altele) de a tine inflatia sub control. Pentru aceasta se stabilesc target-uri. Parerea mea e ca in mod absolut firesc target-urile se depasesc. Din acesta cauza este normal ca target-ul sa fie unul optimist. In functie de el se stailesc politicile monetare pentru anul viitor. Daca stabileau acel target pe care dvs. il considerati realist, in mod firesc se depaseste si s-ar ajunge la inflatie de doua cifre, situatie nu prea fericita.

E greu totusi sa ne dam cu parerea, asa cum fac eu acum, in domenii in care nu avem competenta. Din acest motiv cele pe care le-am scris mai sus ar putea sa fie sau nu corecte, dar aceste considerente sunt, fara suparare, aplicabile si la cele scrise de dvs. Daca cineva chiar specializat in domeniul in care incercam acum sa aducem argumente ar citi argumentele aduse de noi cred ca ar zambi.

Edit: (@ berserkr)

Revin cu o precizare: in raportul BNR asupra inflatiei din luna Mai 2008 (e ultimul pe care l-am gasit pe http://www.bnro.ro/) tinta de inflatie pentru 2009 este de 3,5% si nu cred totusi ca ar fi avut motive sa revizuiasca acest target la 2%. Dar totul este posibil.
Ultima oară modificat 10 Iul 2008, 18:54 de către andi_codescu, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

andretty scrie:Eu zic ca sa cam deviat de la subiect cu mult :D
Eh, colectionam opinii :D Tot un criteriu...

@andi_codescu opinia ta e mult mai apropiata de realitate decat altele pe care le-am vazut mai de curand. Am ramas uimit de una dintre reactii si de "argumentele" aduse in sprijinul ei.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:
andretty scrie:Eu zic ca sa cam deviat de la subiect cu mult :D
Eh, colectionam opinii :D Tot un criteriu...

@andi_codescu opinia ta e mult mai apropiata de realitate decat altele pe care le-am vazut mai de curand. Am ramas uimit de una dintre reactii si de "argumentele" aduse in sprijinul ei.
Multumesc, :) . Pana la urma o disputa bazata pe argumente are valoarea ei, bazata tocmai pe schimbul de opinii justificate. De aceea este esential ca argumentele sa fie argumente (fara ghilimele).
Insa, pe subiectul asta asupra caruia nu cred ca suntem foarte specializati imi e teama ca nu avem o pozitie prea solida. De aceea, prefer un schimb de argumente in numismatica, unde chiar daca ma pricep putin si in putine arii, ma simt totusi mai confortabil.

:) gata, parasesc ringul ca trebuie sa ajung la posta.
claus

Mesaj de claus »

bnr a marit dobanda atunci cand a vazut ca leul a scapat de sub control, pentru a atrage investitii-in special de portofoliu. problema este ca o dobanda de 10% sau mai mult nu poate fi mentinuta la nesfarsit fara fundamente economice solide. sa vedem ce se va intampla cand vor iesi din tara fondurile la scadente. vedeti exemplul turciei din 2000..
nu inteleg ce este asa rau intr-un leu mai slab, si asa deficitul comercial a crescut enorm...
banivechi

Mesaj de banivechi »

berserkr scrie: @banivechi: te rog sa-mi spui si mie sursa legata de prognoza de 2%. Sau daca e pe auzite, nu mai conteaza. Cred ca-ti dai seama de enormitate si ca ar fi imposibil sa fie cum spui.
Stiri Europa FM azi 10 iulie.
Ziceau ca inflatia pe anul asta e cu un pic peste cit a fost prognozat, dar ca semnalele economice indica pe anul viitor o inflatie sub cea prognozata anterior (probabil 3,5%), in jur de 2%.
Adica in UE inflatia va fi de 8% (sursa acelasi buletin de stiri), iar la noi de 2%.
O sa incepem sa vorbim de zona leu si sa facem invitatii de aderare. Sa incepem cu Bulgaria, leu, lev tot un :twisted:
claus

Mesaj de claus »

curand vor anunta probabil o deflatie :lol:
chiar ca suntem off-topic..
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

berserkr scrie:
Tudor C scrie: Care treaba, mare sau mica? :twisted:
Dobanda aia de referinta cu care jongleaza mai ceva ca cei de la circ, triunghiul(nu amoros, economic) euro-leu-dolar care sufera fluctuatii mai ceva decat in cel mai bun thriller sau film de suspans (marti euro=3.6016ron, miercuri-euro=3.55).....cu asta se ocupa B.N.R.....si cand mai comunica si tinta inflatiei...ori te bufneste rasul ori te ia durerea de cap :lol:
Cred ca vorbim fara sa intelegem despre ce. Probabil sunteti un mare bancher care cunoaste politica monetara la greu....

Mda, spre surprinderea dvs. nu sunt, ca daca eram aveam deja in colectie toate bancnotele emise in Romania. De fapt de la asta a si plecat discutia asta. Nu cunosc nici "politica monetara la greu" (ce exprimare brutala!!), doar ca uneori nevoia te impinge sa mai acumulezi si ceva cunostinte de economie. In alta ordine de idei, se vede de la o posta ce rol are B.N.R. (eu zic pana la urma ca are). In douasprezece luni a modificat dobanda de referinta de unsprezece ori, sa nu se spuna ca sta degeaba... :lol:

P.S. Eu spun ca discutia asta a alunecat prea mult...
andretty

Mesaj de andretty »

Concluzie: Si totul se isca de la bani :lol:
GLV

Mesaj de GLV »

Discutia a alunecat mult ,mult in alta directie.E o vorba la romani ,,unde dai si unde crapa''.

Pentru Tudor C:peste 10 ani veti ajunge doar la concluzia ca o colectie completa de bancnote Romania este doar o ,,Fata Morgana''
andretty

Mesaj de andretty »

Eu am zis ca intr-o zi o sa le scot pe cele care nu le am la imprimanta si o sa zic ca sunt in stare UNC :) (glumesc)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

@Tudor C Vi se pare exprimare brutala "la greu"? Dar atunci ce-ati spus Dvs cu "treaba mare" sau "treaba mica" a BNR cum o fi? Cu miros de trandafiri probabil. E bine sa te uiti la tine inainte de a observa pe altii (e o invatatura batraneasca foarte cu miez). Iar ce vedeti Dvs visavis de BNR este corespunzator cu ce stiti despre subiect. Exact asta vad si eu despre vanatoarea de balene.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

berserkr scrie:@Tudor C Vi se pare exprimare brutala "la greu"? Dar atunci ce-ati spus Dvs cu "treaba mare" sau "treaba mica" a BNR cum o fi? Cu miros de trandafiri probabil. E bine sa te uiti la tine inainte de a observa pe altii (e o invatatura batraneasca foarte cu miez).

Aveti dreptate, oarecum. Doar ca exprimarea mea era o gluma, a dvs. o ironie 100%. Si va rog, nu mai scrieti dvs. cu D, ca nu sunt Dumnezeu.

Referitor strict la topic, sfera mea de interes in domeniul numismaticii este destul de larga. Astfel, colectionez monede si bancnote straine si romanesti din perioada moderna si contemporana. :o Mai putin raritatile, deocamdata...
Scrie răspuns