Fabrica de "pui" de lei
- saankarite

- saankarite

Interesant articol, insa mi se pare abordarea cam comunista.
@offtopic: Se pare ca site-ul EVZ e praf si pulbere. Motorul de cautare iti da rezultate despre orice numai despre cuvantul cautat nu.. hehe.. decat sa angajeze eu stiu ce firma de design pe bani grei, ar cauta mai bine cativa liceeni care fac treaba repede, bine si pe bani mai putini.
@offtopic: Se pare ca site-ul EVZ e praf si pulbere. Motorul de cautare iti da rezultate despre orice numai despre cuvantul cautat nu.. hehe.. decat sa angajeze eu stiu ce firma de design pe bani grei, ar cauta mai bine cativa liceeni care fac treaba repede, bine si pe bani mai putini.
Aruncand o privire pe situl monetariei, la pagina http://www.monetariastatului.ro/ist-monetariei.html
am gasit aceasta afirmatie:
''1936 - Monetaria începe la 1 ianuarie fabricarea monedei de 250 lei din argint 750/1000. O luna mai tiîziu moneda începe sa fie pusa în circulatie. Pîna pe 15 mai se bat 3.000.000 de monede din cantitatea de 4.500.000 prevazuta în lege...''
Deci moneda 250 lei cu milesimul 1935 a fost pusa in circulatie la 1 februarie 1936, baterea ei continuand pe parcursul respectivului an?
''1936 - Monetaria începe la 1 ianuarie fabricarea monedei de 250 lei din argint 750/1000. O luna mai tiîziu moneda începe sa fie pusa în circulatie. Pîna pe 15 mai se bat 3.000.000 de monede din cantitatea de 4.500.000 prevazuta în lege...''
Deci moneda 250 lei cu milesimul 1935 a fost pusa in circulatie la 1 februarie 1936, baterea ei continuand pe parcursul respectivului an?
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
-
roantichitati

Din cate se pare DA . Monetaria a fost reinfintata in 1935 si pe 25 mai a inceput constructia sediului care a fost terminat in decembrie ( informatiileBogdan R scrie:Aruncand o privire pe situl monetariei, la pagina http://www.monetariastatului.ro/ist-monetariei.html
de pe site ) .Probil ca sediul trebuia sa fie definitivat mai devreme si baterea se estimase pentru 1935 iar gravorii deja executasera matritele asa ca au scos in 1936 monedele de 250 de lei .
Da, asa am inteles si eu.roantichitati scrie: Din cate se pare DA . Monetaria a fost reinfintata in 1935 si pe 25 mai a inceput constructia sediului care a fost terminat in decembrie (informatiile
de pe site).Probil ca sediul trebuia sa fie definitivat mai devreme si baterea se estimase pentru 1935 iar gravorii deja executasera matritele asa ca au scos in 1936 monedele de 250 de lei .
Interesant e ca aceasta informatie nu apare in literatura numismatica, fiind inedita.
De exemplu despre moneda de aur de 20 lei, ca s-ar fi batut si in 1884 cu milesimul 1883 s-a tot vorbit, exista si niste informatii oficiale in acest sens, dar despre moneda aceasta de 250 lei nu auzisem asa ceva.
Dar de-aia suntem numismati, ca sa invatam tot timpul cate ceva
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
In Monetele Romaniei de Octavian Iliescu si Paul Radovici (Editura Enciclopedica, 2004) se arata ca piesele de 250 de lei au intrat pe piata in 1936 (la pagina 18 ). In aceeasi carte sint semnalate mai multe astfel de "decalaje temporale".Bogdan R scrie:Interesant e ca aceasta informatie nu apare in literatura numismatica, fiind inedita.
Scrie doar ca au intrat pe piata in 1936 sau si faptul ca au fost batute tot atunci?
Scuze de intrebare dar nu am lucrarea respectiva...
Scuze de intrebare dar nu am lucrarea respectiva...
Citat: "1936 februarie 8: Comunicatul Ministerului Finantelor pentru punerea in circulatie a monetelor de 250 lei (publicat in M.O. nr. 32 din 8 februarie 1936)".
Si inca un citat, de la pagina 55: "moneta nr. 136, cu milesimul 1935, a fost batuta si emisa in realitate in 1936".
Cam atit am putut gasi in "Monetele Romaniei" despre aceasta moneda.
Si inca un citat, de la pagina 55: "moneta nr. 136, cu milesimul 1935, a fost batuta si emisa in realitate in 1936".
Cam atit am putut gasi in "Monetele Romaniei" despre aceasta moneda.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin