Rog Identificare moneda otomana sau araba

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

alexro11
**
**

Rog Identificare moneda otomana sau araba

Mesaj de alexro11 »

Va rog daca puteti sa imi spuneti ce moneda este si ceva despre ea.Multumesc anticipat.
Fişiere ataşate
IMG056.jpg
IMG056.jpg (66.13 KiB) Vizualizat de 11132 ori
IMG057.jpg
IMG057.jpg (75.37 KiB) Vizualizat de 11132 ori
vladmario

Mesaj de vladmario »

Imperiul Otoman, Mahmud II, anul 1223 + 32 (aproximativ 1838-1839, daca nu cumva ma insel).
Cautati pe undeva pe aici, in functie de diametru si de masa:
http://www.osmanliparalari.com/30-2mahm ... t-rumi.htm
stefan vasilita

Mesaj de stefan vasilita »

totusi monetaria a batut o cantitate atat de mare de falsuri si imitatii dupa aceste emisiuni( precum si dupa altele, mai mult sau mai putin fantezist) astfel incat cel mai bine e sa determinati exact daca e din aur/ suflata sau din cupru.
alexro11
**
**

Mesaj de alexro11 »

Multumesc pt raspunsuri.Cred ca este aur.O am de cativa ani (vreo 10) si nu s-a oxidat,cu toate ca nu a fost pastrata in conditii speciale.La un moment dat chiar a stat intr-o cutie.O sa o cantaresc si masor maine.Din pacate nu inteleg nimic din pagina in turca.Cum pot face un test al metalului fara sa degradez moneda?
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Probabil la un bijutier.
alexro11
**
**

Mesaj de alexro11 »

Am masurat-o si cantarit-o.
1,6 gr , 21 mm diametru , 1 mm grosime.Greutatea este cea din Krause.Este posibilitatea sa fie autentica?Sau si falsurile au fost batute respectand valorile initiale?
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

alexro11 scrie:Am masurat-o si cantarit-o.
1,6 gr , 21 mm diametru , 1 mm grosime.Greutatea este cea din Krause.Este posibilitatea sa fie autentica?Sau si falsurile au fost batute respectand valorile initiale?
Daca are aceeasi masa cat este in Krause, atunci sunt sanse mari sa fie din aur, aceasta deoarece aurul este mult mai dens decat alte metale (19.3  g/cm3; ca o curiozitate e mult mai des chiar decat plumbul, care are "doar" 11.34  g/cm3, sau decat cuprul care are 8.96 g/cm3).

Moneda originala nu este din aur pur ci dintr-un aliaj de aur si cupru plus probabil alte metale, astfel incat are o densitate mai mica decat cea a aurului pur, dar mai mare decat a cuprului. In concluzie daca piesa ar fi doar din cupru, ar fi mai usoara decat o piesa originala. Teoretic.
alexro11
**
**

Mesaj de alexro11 »

Asa m-am gandit si eu.Problema e ca in Krause care il am eu nu este data decat greutatea,nu si dimensiunile.Poate are cineva un catalog care sa aiba si dimensiunile acestei monede.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Va trebui sa va descurcati cu osmanliparalari. E un site foarte bun. Nu e greu deloc. Nici eu nu stiu turca (decat ca Altin insemna aur etc.). Daca studiati cu atentie pagina indicata mai sus de dl. vladmario, veti vedea ca va puteti descurca.

Mai mult, veti vedea ca nu e numai in turca, ci unele cuvinte in capul de tabel sunt traduse. E mai placuta identificarea unei monede atunci cand o faci singur.
alexro11
**
**

Mesaj de alexro11 »

Din pacate,pe pagina indicata, nu am vazut aceasta moneda.Atasez sectiunea din Krause poate ma dumireste cineva.
Fişiere ataşate
page1087.jpg
page1087.jpg (84.43 KiB) Vizualizat de 10955 ori
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aveti dreptate, nu este pe pagina indicata mai sus. Anul baterii este 32, ultimul de domnie, fiind deci ultima din lista pe care ati atasat-o.

In schimb este pe pagina asta a aceluiasi site: http://www.osmanliparalari.com/30-2mahm ... mahmud.htm

http://www.osmanliparalari.com/30-2mahm ... 2-kost.JPG
alexro11
**
**

Mesaj de alexro11 »

Va multumesc domnule andi_codescu.Si din dimensiunile trecute acolo,rezulta ca moneda este autentica.Puteti sa imi spuneti,fiind mult mai experimentat ca mine, in ce stare de conservare este?(aproximativ).Multumesc.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

:) Cu placere! Nu ma pricep deloc la monede otomane de aur, nici nu cred ca am vazut in realitate vreuna :oops: , poate decat prin muzee. Deci, parerea mea este asa "la ochi"; pare un VF spre VF+ :?: , dar ar fi utile mai multe pareri.
alexro11
**
**

Mesaj de alexro11 »

Este putin indointa in centru(nu stiu dc si cum) :cry:
banivechi

Mesaj de banivechi »

Mie mi se pare XF. Care e culoarea reala a monedei? Ca din scanuri nu se poate deduce.
Scrie răspuns