Variante 5 lei 1880-1978

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
roantichitati

nu ati raspuns daca trebuie mentionata ca aparitie sau nu

Mesaj de roantichitati »

Mihai Caracotea scrie:Eu personal nu as considera-o varianta.Va dau un exemplu legat de decoratii: la Ordinul Coroana Romaniei, model I, coroana de pe medalion poate fi uneori de dimensiuni mult mai mari sau de forme mai neuzuale - asta nu inseamna ca automat as putea spune ca posed o varianta diferita de Coroana Romaniei :wink: .Sau poate un exemplu mai aproape de discutia noastra, la medaliile regaliste care au sub inelul de prindere coroana - aceasta in functie de executie poate sa aiba spatii libere sau nu, totul insa este din lucratura metalului, nu din altceva :) .
Sistemul de clasificare al decoratiilor e diferit in mod clar ,decoratiile nu pot sa fie perfect identice pentru ca procesul lor de realizaere e unul mai complex , dar din nou ati ocolit raspunsul si nu v-ati referit strict la intrebarea pe care vi-o adresasem de aceea am sa ma repet .Trebuie (ipotetic ) acea moneda catalogata ca fiind o emisiune a anului 1871 sau nu ? In cazul in care acceptam ca ea trebuie catalogata printre celelalte monede automat ii certificam si calitatea de a fi varianta ( chiar daca e numai una , e varianta 2 Lei 1871 ) sau o ignoram si ignoram faptul ca ea a existat ca aparitie .Raspuneti-mi va rog strict la intrebarea de mai sus ,trebuie catalogatata ca aparitie sau nu ?!
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Aldor scrie:
La 5 lei 1881 cu 6 stele 6 raze nu pot sa ma pronunt , nu am vazut-o niciodata. Daca sunt doar 12 bucati ...inclin sa o consider proba . Au existat foarte multe probe in acea perioada .
Nu e exclus. Dar piesa pe care am vazut-o eu, era cam tocita, cam un VF.
Poate ca a fost pusa in circulatie cu stiinta.
KARAMIHAI

Re: nu ati raspuns daca trebuie mentionata ca aparitie sau n

Mesaj de KARAMIHAI »

roantichitati scrie: Sistemul de clasificare al decoratiilor e diferit in mod clar ,decoratiile nu pot sa fie perfect identice pentru ca procesul lor de realizaere e unul mai complex , dar din nou ati ocolit raspunsul si nu v-ati referit strict la intrebarea pe care vi-o adresasem de aceea am sa ma repet.!
V-am raspuns:eu nu as considera-o ca o emisiune diferita, daca particularitatile ei se trag cu siguranta dintr-o eroare de batere, chiar daca cantitatea din aceasta moneda ar fi mai mare sau mai mica si chiar daca a circulat fara nici o problema alaturi de celelalte monede.
Mihai
maryyy

Mesaj de maryyy »

Cand vorbim despre erori si de faptul ca ele au circula ( ca au fost lasate sa intre in circulatie ) trebuie sa ne gandim si sa analizam situatia istorica si financiar - economica a Romaniei in acea vreme. In tot ce am citit despre aceasta perioada , se arata acelasi lucru : O mare criza de masa monetara. Nu existau nici monede nici bancnote suficiente. Tot ce se batea ( tiparea ) se facea in cantitati insuficiente ( A se vedea numarul mare de tiraje- editii ale bancnotelor ) . Mereu era necesara suplimentarea tirajelor. Ca sa nu mai vorbim de multituinea de monede straine care circulau pe teritoriul tarii. Nu mai punem la socoteala costurile mari ale acestor tiraje , problemele intampinate pentru producerea lor in ciuda eforturilor depuse. Totul trebuia folosit !
Erorile erau prea nesemnificative, pentru a nu le pune in circulatie, chiar daca se acorda o importanta deosebita calitatii grafice. Eforturile facute erau foarte mari, si nu se justifica scoaterea sau nepunerea in circulatie, mai ales ca multe din tiraje erau retrase si topite de la un an la altul spre refolosire - In special piesele de argint.
Se poate vedea ca cele mai multe variante/erori/probe au aparut in primii ani ai dezvoltarii monetare , cam pana prin anii 1900. La fel si in anii 1943-46 unde se pot vedea influentele razboiului asupra activitatii monetare . Si nu numai !
In acea perioada nu se punea problema urmaririi un standar al calitatii.

Cred ca ,toti folosim termenul de "varianta" pentru aceste erori de tiraj mare, asa cum toti folosim , din reflex si comoditate termenul de "Buzdugan " pentru MBR.
Dar aceste erori nu pot fi considerate variante, cu drepturi depline !
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

In perioada Carol Rege nu mai este valabila aceasta observatie. Asta a fost si rolul primei emisiuni monetare, sa conduca gradat la eliminarea monedelor straine care faceau masa monetara eterogena si greu de stapanit. Masa monetara era suficienta in anii '80 si dupa si nu mai circulau alte monede pe teritoriul tarii (in schimburile comerciale fireste). Mai degraba erorile erau numeric nesemnificative asa ca usor puteau trece de controlul de calitate. Si apoi avand in vedere ca problema principala era acoperirea in argint, atata vreme cat aveau greutatea si puritatea in limitele acceptate nu se considera ca-s o problema. Costul rebaterii lor nu numai pentru manopera aferenta dar si din punctul de vedere al logisticii nu era justificat pentru a fi retrase din circulatie (de fapt si retragerea in sine ar fi fost dificila pana la imposibila).
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Mihai Caracotea scrie:
roantichitati scrie: Sistemul de clasificare al decoratiilor e diferit in mod clar ,decoratiile nu pot sa fie perfect identice pentru ca procesul lor de realizaere e unul mai complex , dar din nou ati ocolit raspunsul si nu v-ati referit strict la intrebarea pe care vi-o adresasem de aceea am sa ma repet.!
V-am raspuns:eu nu as considera-o ca o emisiune diferita, daca particularitatile ei se trag cu siguranta dintr-o eroare de batere, chiar daca cantitatea din aceasta moneda ar fi mai mare sau mai mica si chiar daca a circulat fara nici o problema alaturi de celelalte monede.
Domnule , ori nu am reusit sa ma fac inteles ori dumneavoastra nu vreti sa-mi raspundeti la intrebare , va rog mai cititi o data care era intrebarea, este trecuta si ca subiect al raspunsului ,vad ca si din citatul care l-ati luat din raspunsul meu ati sters intrebarea si ati dat un raspuns care nu are legatura directa cu intrebarea mea .Nu v-am intrebat daca o considerati sau nu varianta , am inteles foarte exact punctul dumneavoastra de vedere. Intrebarea mea vi-o repet a treia oara , sper ca de data asta ,daca binevoiti ,sa-mi raspundeti STRICT la ea .Ar trebui (ipotetic) ca aceasta moneda 2 Lei 1871 sa se fie trecuta in catalog ca o aparitie monetara in anul 1871 ??!!! Astept un raspuns simplu de la dumneavoastra Da sau NU .
florin232

Re: varianta-eroare

Mesaj de florin232 »

roantichitati scrie:
florin232 scrie:
roantichitati scrie:
Credeti ca in dreptul anului 1871 in catalog aceasta moneda de 2 Lei nu ar trebui sa apara in mod clar ea fiind o eroare ?!!!
Raspunsul la intrebarea dvs este NU!
Dumneavoastra imi sugerati faptul ca ipotetic ar trebui ca sa ignoram aparitia si existenta primei monede romanesti de 2 Lei care a fost pusa in circulatie , ca ea nu ar trebui catalogata (pentru ca este o eroare) si priviind un catalog in dreptul anului respectiv ea sa nu existe ! Respect opinia dumneavoastra dar nu o impartasesc !
Ea trebuie catalogata ca defect de batere, nu ca varianta. Cu alte cuvinte exista insa nu sub forma sub care s-a vrut sa existe.
florin232

Mesaj de florin232 »

roantichitati scrie:]Ar trebui (ipotetic) ca aceasta moneda 2 Lei 1871 sa se fie trecuta in catalog ca o aparitie monetara in anul 1871 ??!!!.
Raspunsul este DA trebuie catalogata ca aparitie monetara. Problema, insa, este faptul ca nu trebuie sub nici o forma confundata cu o varianta!
banivechi

Mesaj de banivechi »

roantichitati scrie: .Trebuie (ipotetic ) acea moneda catalogata ca fiind o emisiune a anului 1871 sau nu ? In cazul in care acceptam ca ea trebuie catalogata printre celelalte monede automat ii certificam si calitatea de a fi varianta ( chiar daca e numai una , e varianta 2 Lei 1871 ) sau o ignoram si ignoram faptul ca ea a existat ca aparitie .Raspuneti-mi va rog strict la intrebarea de mai sus ,trebuie catalogatata ca aparitie sau nu ?!
VARIÁNTĂ, variante, s.f. 1. Aspect (uşor) schimbat faţă de forma de bază, tipică a unui lucru, a unei lucrări, a unui text, a unei acţiuni. [Pr.: -ri-an-] – Din fr. variante.
Sursa: DEX '98
Insa cum forma de baza (moneda fara defect) nu exista, inseamna ca eroarea 2 lei 1871 nu e varianta, neavind termen de comparatie. Mai clar: pentru a fi varianta, trebuie sa aiba o mica modificare fata de moneda primordiala. Moneda primordiala nemaiapucind sa fie materializata, eroarea e tipul unic pentru anul respectiv. Totusi va dau dreptate in alt mod, si anume daca desenul monedelor de 2 lei 1870, 1871, 18xx este la baza identic si difera doar milesimul, intr-adevar, 2 lei 1871 este varianta- eroare 1871 a monedei de 2 lei.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

La un moment dat , am avut impresia ca poate modul meu de exprimare este unul suparator si …toata lumea e impotriva mea desi mie lucrul legat de aceasta problema personal mi se pare evident . Se pare insa ca m-am inselat,domnul banivechi a scris
banivechi scrie:Totusi va dau dreptate in alt mod, si anume daca desenul monedelor de 2 lei 1870, 1871, 18xx este la baza identic si difera doar milesimul, intr-adevar, 2 lei 1871 este varianta- eroare 1871 a monedei de 2 lei.
Apreciez faptul ca ati sesizat aspectul principal care vroiam sa il reliefez adica faptul ca exista situatii in care exista varianta-eroare . Despre modul in care ar arata moneda nu m-am gandit sa arate diferit fata de cele stiute , dar fiindca ati pus asta in discutie aceasta alternativa am sa ma refer si asupra ei .Ascultati-ma va rog putin si incercati sa nu fiti subiectiv la ceeace ce voi expune in continuare . Eu nu cred ca moenedele trebuie sa fie identice si sa difere doar milesismul pentru a fi variante . Putem aici sa ne referim la monedele 5 Lei 1881 DOMN si 5 Lei 1881 5 stele unde in afara de milesim ,
aversul e complet diferit (desenul scutului este diferit si nu mai exista ROMANIA ) ,reversul are textul diferit (REGE in loc de DOMN ) si muchia e diferita , ele fiind totodata variante .
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

roantichitati scrie:
Mihai Caracotea scrie:
Domnule , ori nu am reusit sa ma fac inteles ori dumneavoastra nu vreti sa-mi raspundeti la intrebare , va rog mai cititi o data care era intrebarea, este trecuta si ca subiect al raspunsului ,vad ca si din citatul care l-ati luat din raspunsul meu ati sters intrebarea si ati dat un raspuns care nu are legatura directa cu intrebarea mea .Nu v-am intrebat daca o considerati sau nu varianta , am inteles foarte exact punctul dumneavoastra de vedere. Intrebarea mea vi-o repet a treia oara , sper ca de data asta ,daca binevoiti ,sa-mi raspundeti STRICT la ea .Ar trebui (ipotetic) ca aceasta moneda 2 Lei 1871 sa se fie trecuta in catalog ca o aparitie monetara in anul 1871 ??!!! Astept un raspuns simplu de la dumneavoastra Da sau NU .
Domnule, nu pot decat sa regret si sa va rog sa ma scuzati ca nu am putut sa va dau un raspuns simplu la intrebarea dumneavoastra atat de clar formulata.
Mihai
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

roantichitati scrie:Putem aici sa ne referim la monedele 5 Lei 1881 DOMN si 5 Lei 1881 5 stele unde in afara de milesim ,
aversul e complet diferit (desenul scutului este diferit si nu mai exista ROMANIA ) ,reversul are textul diferit (REGE in loc de DOMN ) si muchia e diferita , ele fiind totodata variante .
Eu cred ca aici putem vorbi de alta emisiune monetara avand in vedere ca Romania isi schimba statutul juridic. Altfel putem considera toate monedele de 5 lei 1881 - 1901drept variante...
MariusMs
*
*

Mesaj de MariusMs »

Buna!. As dorii sa stiu cam cat de rare sunt defectele de batere cu "D" de la DOMNUL intrerupt, pe moneda de 5 Lei 1881
Fişiere ataşate
5 lei 1881.jpg
5 lei 1881.jpg (37.45 KiB) Vizualizat de 15713 ori
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

MariusMs scrie:Buna!. As dorii sa stiu cam cat de rare sunt defectele de batere cu "D" de la DOMNUL intrerupt, pe moneda de 5 Lei 1881
Moneda prezinta un eroare prin incarcarea matritei in acel loc , din cauza aceasta litera fiind intrerupta . Nu cred ca este cineva care sa va spuna cat de rara este aceasta eroare , eventual sa va spuna daca a mai intalinit acest tip de eroare .
MariusMs
*
*

Mesaj de MariusMs »

roantichitati scrie:
MariusMs scrie:Buna!. As dorii sa stiu cam cat de rare sunt defectele de batere cu "D" de la DOMNUL intrerupt, pe moneda de 5 Lei 1881
Moneda prezinta un eroare prin incarcarea matritei in acel loc , din cauza aceasta litera fiind intrerupta . Nu cred ca este cineva care sa va spuna cat de rara este aceasta eroare , eventual sa va spuna daca a mai intalinit acest tip de eroare .
Da, bineinteles, sunt interesat sa stiu daca a mai intalnit cineva aceast tip de eroare la 5 Lei 1881.
O zi buna!
Scrie răspuns