Prin muzeele nordului
Ca veni vorba de interactivitate, cu ceva ani in urma, de ziua armatei am fost cu copiii la muzeul militar. Era expusa multa tehnica militara pe platou si publicul putea manui orice arma de-acolo, incepand de la pusti din secolul 19 (niste "poezii" de arme) pana la akm-uri. Erau mai multe pavilioane si tin minte ca s-a gatit mancare cazona (la cazan) in curte, din care putea gusta oricine dorea. Deci se poate.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Nici eu nu sunt de acord cu afirmatia ca in muzeele din Romania nu ai ce vedea, ci dimpotriva. Bineinteles ca in muzeele romanesti nu poti vedea siruri lungi de tunuri navale din secolele XVI-XVIII din motive obiective, dar exponate interesante sunt. Prezentarea lasa insa de multe ori de dorit, dar nici asta nu se poate generaliza. Muzeul Militar National din Bucuresti este un muzeu foarte bun care poate rivaliza cu multe alte muzee din lume. Nu se poate face insa o comparatie cu muzeul similar din Stockholm intrucat conceptia si modul de prezentare a exponatelor sunt diferite. Uneori si modul de prezentare poate fi diferit (sistematic, tematic etc.) independent de bogatia colectiilor. Am vazut Muzeul Militar cam in acelasi timp cu Muzeul National de Istorie (inainte de renovare) si desi cred ca ambele muzee se pot compara din punct de vedere al bogatiei colectiilor, diferenta de prezentare era ca de la cer la pamant. La MNIR nu erau deschise decat galeriile de pana la istoria moderna si mi-au ramas in minte vitrine prafuite cu fundalul ars de soare in care erau dealtfel piese deosebite. Nu cred ca totul se rezuma la bani (desi se poate ca MMN sa fi primit subventii serioase de la MApN, spre deosebire de MNIR), ci intervine si talentul, dedicatia si interesul personalului.
Erau intr-o vitrina 3 sau 4 basoreliefuri cu motivul Cavalerului Trac mai mult sau mai putin stilizat.Aldor scrie: Apropos muzeul din Constanta.. s-a recuperat basorelieful Calaretului Trac furat de acolo?
Cel mai mare avea aprox 40 X 25 cm si avea o fisura sau ruptura oblica cam pe la jumatate. Nu stiu daca acesta este cel cu pricina.
Din pacate nu am facut poze. Pentru poze trebuie lumina din directie adecvata iar vitrinele sunt un cosmar fiind sursa de reflexii de la blitz.
berserkr scrie:Ca veni vorba de interactivitate, cu ceva ani in urma, de ziua armatei am fost cu copiii la muzeul militar. Era expusa multa tehnica militara pe platou si publicul putea manui orice arma de-acolo, incepand de la pusti din secolul 19 (niste "poezii" de arme) pana la akm-uri. .
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Muzeul Vasa (Stockholm)
Initiativa lui Bogdan de a face o scurta prezentare a muzeelor vazute mi-a dat impulsul de a scrie despre alte cateva muzee scandinave.
Muzeul Vasa (Stockholm)
Este un muzeu dedicat practic unei erori si a unui esec. In el se pastreaza epava vasului Vasa, destinat a fi unul dintre cele mai puternice vase militare ale timpului. Din pacate (sau din fericire pentru noi) decesul constructorului de vase si implicarea regelui in constructia vasului au dus la o instabilitate care va avea consecinte fatale. In 1628 la primul sau voiaj, dupa ce a plutit cateva sute de metri, vasul a luat apa si s-a scufundat pentru a fi recuperat de pe fundul apei abia in 1961. Epava s-a pastrat foarte bine vreme de mai bine de 300 de ani si a functionat aproape ca o capsula a timpului conservand unele elemente ale vietii cotidiene de la inceputul secolului al XVII-lea. Piesa principala a muzeului este vasul in jurul caruia sunt reconstituite unele aspecte reprezentative ale vietii pe mare din acea perioada.
Am gasit si cateva imagini din muzeu.
Vasa

Prora

Pupa

Cea mai mica panza a vasului. Prietenul din imagine este foarte inalt (bate spre 2 m).

Muzeul Vasa (Stockholm)
Este un muzeu dedicat practic unei erori si a unui esec. In el se pastreaza epava vasului Vasa, destinat a fi unul dintre cele mai puternice vase militare ale timpului. Din pacate (sau din fericire pentru noi) decesul constructorului de vase si implicarea regelui in constructia vasului au dus la o instabilitate care va avea consecinte fatale. In 1628 la primul sau voiaj, dupa ce a plutit cateva sute de metri, vasul a luat apa si s-a scufundat pentru a fi recuperat de pe fundul apei abia in 1961. Epava s-a pastrat foarte bine vreme de mai bine de 300 de ani si a functionat aproape ca o capsula a timpului conservand unele elemente ale vietii cotidiene de la inceputul secolului al XVII-lea. Piesa principala a muzeului este vasul in jurul caruia sunt reconstituite unele aspecte reprezentative ale vietii pe mare din acea perioada.
Am gasit si cateva imagini din muzeu.
Vasa

Prora

Pupa

Cea mai mica panza a vasului. Prietenul din imagine este foarte inalt (bate spre 2 m).

Muzeul Nordic
Muzeul Nordic (Stockholm)
Este un muzeu dedicat istoriei culturale si sociale a Suediei. Muzeul este adapostit intr-o cladire masiva construita intr-o perioada de nationalism romantic, care pare totusi un pic prea mare si prea greoaie. In interior sunt recreate mai multe aspecte ale societatii suedeze: istoria decoratiunilor interioare, a gastronomiei, istoria jucariilor, a magazinelor, a obiceiurilor si traditiilor etc.

Este un muzeu dedicat istoriei culturale si sociale a Suediei. Muzeul este adapostit intr-o cladire masiva construita intr-o perioada de nationalism romantic, care pare totusi un pic prea mare si prea greoaie. In interior sunt recreate mai multe aspecte ale societatii suedeze: istoria decoratiunilor interioare, a gastronomiei, istoria jucariilor, a magazinelor, a obiceiurilor si traditiilor etc.

Skansen (Stockholm)
Skansen (Stockholm)
Este un muzeu in aer liber (cel mai vechi muzeu de acest fel spun localnicii) care si-a propus recreerea Suediei in miniatura. Plantele si animalele sunt si ele reprezentative pentru flora si fauna tarii. Partea rurala ar putea fi descrisa ca un muzeu al satului, dar muzeul include si elemente ale societatii urbane. Muzeul prezinta o istorie vie in care personalul da viata vechilor cladiri, fie ele case, magazine sau ateliere.

Este un muzeu in aer liber (cel mai vechi muzeu de acest fel spun localnicii) care si-a propus recreerea Suediei in miniatura. Plantele si animalele sunt si ele reprezentative pentru flora si fauna tarii. Partea rurala ar putea fi descrisa ca un muzeu al satului, dar muzeul include si elemente ale societatii urbane. Muzeul prezinta o istorie vie in care personalul da viata vechilor cladiri, fie ele case, magazine sau ateliere.

Den Gamle By (Aarhus)
Den Gamle By (Aarhus)
Asemanator cu Muzeul Skansen, acest muzeu danez recreeaza aspectul unui vechi oras danez.

Asemanator cu Muzeul Skansen, acest muzeu danez recreeaza aspectul unui vechi oras danez.

-
Tudor C
Pentru mine Muzeul de Istorie din Suceava este unul dintre cele mai interesante si mai spectaculoase din Romania. Si asta mai ales datorita Salii Tronului, probabil unica in tara, dar care reuseste sa-ti de-a fiori de-a dreptul (in sensul bun al cuvantului).
Insa cautand mai multe informatii pe internet, iata ce am gasit:
-
"Secţia de artă
Secţia de artă expune periodic în sălile Muzeului de Istorie Suceava valori de patrimoniu din bogata colecţie aflată în depozite."
http://www.suceava-news.ro/eveniment/bi ... e_suceava/
"Complxul Muzeal Bucovina detine cea mai bogata colectie de obiecte medievale de metal din Europa."
Degeaba, as zice eu, daca sta in depozite. Chiar daca nu ar putea fi expuse toate deodata, totusi...putina vointa...
Si ceva de neimaginat as zice eu:
http://www.muzeul-bucovina.ro/index.asp ... c&DocID=64
"Ştefan s-a străduit să contracareze planurile ofensive ale inamicului şi a retras întreaga populaţie care nu putea participa la luptă, apelând la tactica pământului pârjolit astfel, la 10 ianuarie 1475, armata turcească a suferit cel mai mare dezastru."
Pamant parjolit in luna ianuarie 1475.
Doar la noi se putea intampla asa ceva. Sau nu...
Nota 10 pentru site-ul Complexului Muzeal Bucovina.

Insa cautand mai multe informatii pe internet, iata ce am gasit:
-
"Secţia de artă
Secţia de artă expune periodic în sălile Muzeului de Istorie Suceava valori de patrimoniu din bogata colecţie aflată în depozite."
http://www.suceava-news.ro/eveniment/bi ... e_suceava/
"Complxul Muzeal Bucovina detine cea mai bogata colectie de obiecte medievale de metal din Europa."
Degeaba, as zice eu, daca sta in depozite. Chiar daca nu ar putea fi expuse toate deodata, totusi...putina vointa...
Si ceva de neimaginat as zice eu:
http://www.muzeul-bucovina.ro/index.asp ... c&DocID=64
"Ştefan s-a străduit să contracareze planurile ofensive ale inamicului şi a retras întreaga populaţie care nu putea participa la luptă, apelând la tactica pământului pârjolit astfel, la 10 ianuarie 1475, armata turcească a suferit cel mai mare dezastru."
Pamant parjolit in luna ianuarie 1475.
Sala Tronului din muzeul sucevean este foarte interesanta. Reda un alt aspect al epocii respective decat zidurile unei cetati, o macheta sau un hrisov invechit, fara ca nicunul dintre aceste ultime obiecte sa-si piarda din importanta prin comparatie.Tudor C scrie:Pentru mine Muzeul de Istorie din Suceava este unul dintre cele mai interesante si mai spectaculoase din Romania. Si asta mai ales datorita Salii Tronului, probabil unica in tara, dar care reuseste sa-ti de-a fiori de-a dreptul (in sensul bun al cuvantului).
Am gasit in albumul personal doua imagini din expozitie.

Dar ne indepartam prea tare de la subiectul topicului ("Prin muzeele nordului").
- tripleseven