Mie imi pare ca a vrut sa fie curatata cu o substanta din comert gen: Domestos... si in prima poza parca se si vede ca este un fel de strat desupra monedei
de ce s-ar chinui cineva sa falsifice o moneda care nu are o cota foarte buna? Piesa suspecta este o moneda din aluminiu care a circulat destul si probabil a stat o perioada prin pamint. este o coroziune normala a pieselor din aluminiu. deci piesa e autentica dar slab conservata.
Vreau sa mai adaug ceva la descrierea "saibei" si anume,la ora 11, 1 si 3 unde culoarea este mai inchisa,lipseste din material. Arata de parca ar fi turnata.
E autentica. Corodata. Am eu citeva si mai rele. Cam greu sa le falsifici in anii '20, aluminiul inca nu se gasea pe toate gardurile. E a doua moneda de aluminiu din Europa, dupa pfennigul german din 1917.
Fals de epoca !
Moneda nu-i extrem de tocita, este extrem de turnata.
Ca a fost o moneda de minora importanta, acest lucru este clar.
Importanta minora nu-i un argument care sa o apere de o incercare de falsificare.
Exista si 5 lei 1978 ca fals turnat, mult mai rara decit cea originala in Top-UNC.
Si eu cred ca este un fals de epoca . Daca va uitati la cuvantul ROMANIA o sa vedeti ca literele sunt diforme , mai ales O M A N . Muchiile literelor nu au o forma clar definita de multe ori latindu-se peste latimea normala a literei , O este turnat incomplet . Fotografia spune mai mult decat se poate explica in cuvinte .
Revin la moneda de 50 bani 1921.
Sigur ca la prima vedere, mai superficiala, teoria despre o eventuala coroziune
pare destul de palpabila.
a) Bratul central al coroanei este insa f. slab realizat, celelalte brate, 2 dreapta si 2 la stinga, nu se vad. Ce se vede este o bucata de metal ( aluminiu ) plina.
Acest lucru nu mai are treaba cu o coroziune, el a rezultat din turnare.
b) Din cuvintul / numele monetariei HUGUENIN , care este pe o moneda originala incus, nu se vede nimic.
Cind s-a luat mulajul de pe o piesa orig., el n-a mai iesit, iar la turnare nici nu mai putea sa apara pe moneda.