Descoperiri recente
As completa cu:
http://www.gandul.info/flux/cetatea-mal ... 996;899322
Unde se spune ca acum exista si dovada ca dacii isi bateau propriile monede. S-a descoperit un atelier monetar. Extrem de interesant! Poate acum n-or sa-i mai dea astia de afara cu "celticele".
http://www.gandul.info/flux/cetatea-mal ... 996;899322
Unde se spune ca acum exista si dovada ca dacii isi bateau propriile monede. S-a descoperit un atelier monetar. Extrem de interesant! Poate acum n-or sa-i mai dea astia de afara cu "celticele".
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Interesanta informatia cu descoperirea unei monetarii in acest sit. As fi curios sa aflu mai multe informatii. Din punct de vedere numismatic, asezarea e una destul de bogata, fiind atestate aici cel putin 44 de tetradrahme de tip Mediesu Aurit, piese considerate de Preda (in ambele lucrari, din 1973 si 1998) ca apartinand unei formatiuni politice locale, din NV Daciei. E interesant ca pana acum se cunosteau mai putin de 300 de astfel de piese, majoritatea din tezaure.
Din cunostintele mele, pe teritoriul Daciei preromane au fost descoperite doar doua stante monetare, indicand o posibila activitate monetara locala - la Ziridava, Arad (in anul 1961, de catre I. H. Crisan, posibil utilizata la baterea pieselor de tip Toc-Cherelus) si la Barbosi, Galati (in anul 1983, de catre sotii Sanie, folosita probabil la baterea emisiunilor Inotesti-Racoasa).
Din cunostintele mele, pe teritoriul Daciei preromane au fost descoperite doar doua stante monetare, indicand o posibila activitate monetara locala - la Ziridava, Arad (in anul 1961, de catre I. H. Crisan, posibil utilizata la baterea pieselor de tip Toc-Cherelus) si la Barbosi, Galati (in anul 1983, de catre sotii Sanie, folosita probabil la baterea emisiunilor Inotesti-Racoasa).
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Singurele descoperiri certe sunt cele doua stante. Din cate imi amintesc, descoperitorii vorbesc despre existenta unor ateliere cu multiple functii, printre care, probabil si aceea de batere a monedei. De exemplu, dl. Sanie pare convins ca la Barbosi a existat un atelier unde se produceau bijuterii si monede (aici stanta a aparut in apropierea unei gropi ce continea creuzete si o pastila de argint).
Pentru perioada urmatoare, datele se inmultesc. Avem atestate descoperiri la Ludesti (in perioada interbelica, o stanta ce avea gravat reversul unui denar republican), Tilisca (in anul 1961, N. Lupu - 14 stante pentru denari republicani) sau Gradistea Muncelului (1988, I. Glodariu - 2 stante republicane si una pentru moneda de la Tiberiu). Preda mai aminteste o stanta asemanatoare la Brasov (de care nu stiu nimic) si la Poiana, Galati (probabil o confuzie a celei de la Barbosi).
Pentru perioada urmatoare, datele se inmultesc. Avem atestate descoperiri la Ludesti (in perioada interbelica, o stanta ce avea gravat reversul unui denar republican), Tilisca (in anul 1961, N. Lupu - 14 stante pentru denari republicani) sau Gradistea Muncelului (1988, I. Glodariu - 2 stante republicane si una pentru moneda de la Tiberiu). Preda mai aminteste o stanta asemanatoare la Brasov (de care nu stiu nimic) si la Poiana, Galati (probabil o confuzie a celei de la Barbosi).
Cred ca citisem despre stanta de la Pecica in "Burebista si epoca sa" (acelasi Ion Horatiu Crisan), nu mai stiu alte amanunte , dar un lucru mi-a ramas in minte, anume ca in mod intentionat suprafata sa fusese avariata incat sa nu mai poata fi folosita ulterior, iar autorul tragea concluzia ca probabil era vorba de incetarea baterii respectivului tip (eventual Toc Cherelus, de care spuneti), ca urmare a preluarii puterii de catre Burebista in respectiva zona.luc scrie: Din cunostintele mele, pe teritoriul Daciei preromane au fost descoperite doar doua stante monetare, indicand o posibila activitate monetara locala - la Ziridava, Arad (in anul 1961, de catre I. H. Crisan, posibil utilizata la baterea pieselor de tip Toc-Cherelus) si la Barbosi, Galati (in anul 1983, de catre sotii Sanie, folosita probabil la baterea emisiunilor Inotesti-Racoasa).
In alta ordine de idei, ramane sa asteptam vesti de la Malaia Kopania.
- marcus aurelius

-
Tudor C
http://www.cotidianul.ro/o_barca_din_se ... 53789.html
http://www.aradon.ro/stiri/arad/articol ... 3-02100282
Din pacate, un alt articol despre o descoperire interesanta, dar care a fost scris fie cu gandul la un meci de fotbal si o bere, fie cu gandul la telenovela din prime-time.
Dincolo de asta, ma intreb, monedele acelea dateaza din timpul lui Stefan al IV-lea. Dar care Stefan, din ce tara?
http://www.aradon.ro/stiri/arad/articol ... 3-02100282
Din pacate, un alt articol despre o descoperire interesanta, dar care a fost scris fie cu gandul la un meci de fotbal si o bere, fie cu gandul la telenovela din prime-time.
Dincolo de asta, ma intreb, monedele acelea dateaza din timpul lui Stefan al IV-lea. Dar care Stefan, din ce tara?
Frumuseni...pe vremuri Schöndorf.
In aceasta localitate, in perioada interbelica, a fost cativa ani sef al postului de jandarmi un bunic de-al meu, veteran al celor doua razboaie mondiale.
Aveam 7 ani cand a trecut la cele vesnice dar imi aduc aminte si acum cum povestea ultimele zile ale bataliei de la Vittorio-Veneto, de pe frontul italian in toamna lui 1918...,,si asa cadeau boambele, dragu' mosului, ca o ploaie de vara''...
Dumnezeu sa-l odihneasca!
In aceasta localitate, in perioada interbelica, a fost cativa ani sef al postului de jandarmi un bunic de-al meu, veteran al celor doua razboaie mondiale.
Aveam 7 ani cand a trecut la cele vesnice dar imi aduc aminte si acum cum povestea ultimele zile ale bataliei de la Vittorio-Veneto, de pe frontul italian in toamna lui 1918...,,si asa cadeau boambele, dragu' mosului, ca o ploaie de vara''...
Dumnezeu sa-l odihneasca!
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Eu sunt foarte circumspect cu "bombele" arheologilor&ziaristilor din Romania. Pana nu vad fotografiile stantzelor din Ucraina subcarpatica nu cred in "monetarie", mai ales ca doar in "Gandul" apare informatzia.
Sa va spun alte doua bombe fasaite: acum cca 6 ani am fost rugat pentru o datare cu carbon-14 pentru o monoxila DACICA gasita in zona Buzaului. Le-am promis o legatura la laboratorul de arheometrie Atena (in Romania NU EXISTA NICI O APARATURA DE DATARE CARBON-14), le-am spus de cate grame de lemn e nevoie si....liniste. Dupa cateva luni, scuze: era o monoxila de pe vremea lui Mihai Viteazul. La fel acum 3 ani cred, cand a scazut Dunarea: mi-au spus ca la Dinogetzia a iesit la iveala o corabie bizantina. Iar le-am spus de cate grame au nevoie grecii pentru analiza, Petrica Diaconu - Dumnezeu sa-l ierte! - era superentuziasmat si apoi...fyssss - erau ramasitzele unui ponton pescaresc.
Asa ca mai usor cu descoperirile senzatzionale pana nu le vezi.
Sa va spun alte doua bombe fasaite: acum cca 6 ani am fost rugat pentru o datare cu carbon-14 pentru o monoxila DACICA gasita in zona Buzaului. Le-am promis o legatura la laboratorul de arheometrie Atena (in Romania NU EXISTA NICI O APARATURA DE DATARE CARBON-14), le-am spus de cate grame de lemn e nevoie si....liniste. Dupa cateva luni, scuze: era o monoxila de pe vremea lui Mihai Viteazul. La fel acum 3 ani cred, cand a scazut Dunarea: mi-au spus ca la Dinogetzia a iesit la iveala o corabie bizantina. Iar le-am spus de cate grame au nevoie grecii pentru analiza, Petrica Diaconu - Dumnezeu sa-l ierte! - era superentuziasmat si apoi...fyssss - erau ramasitzele unui ponton pescaresc.
Asa ca mai usor cu descoperirile senzatzionale pana nu le vezi.
Da, placutza de plumb romana e reala. Ea se deosebeste fundamental de celebrele "placi de plumb dacice" prin faptul ca literele sunt INCIZATE, ca la toate placutzele de plumb sau cupru-bronz gasite in lume, si nu IN RELIEF ca la "dacice" - plus ca e foarte subtzire, probabil se "transporta" la purtator - pe cand "dacicele" sunt foarte groase - unele peste 1 cm - si foarte grele. Desigur, "dacicele" se pretind a fi intre 200 si 500 ani mai vechi decat aceasta placutza romana imperiala , dar tot nu se poate explica utilizarea tehnologiei cu litere in relief in metal la ele.