Ziua buna,
Acum cateva luni am cumparat de la un targ o serie de monede romanesti comune placate cu un strat metalic subtire ce ar putea fi argint. Este vorba de 20b 1905, 5L 1942, 100L 1943, 500L 1945, 10000L 1947, 1 si 3L 1966. Stiti cineva cine si de ce a adugat acel strat de argint?
Multumesc,
Stefan
Monede romanesti din metale comune argintate
Aproape ca sunt si eu de acord. Cu diferenta ca monedele de 500 lei 1945 si 2000 lei 1946 au fost argintate nu din motive obscure, ci pur si simplu pentru a insela taranii analfabeti la piata in anii inflatiei de dupa razboi. Dupa ce monedele din metal comun au fost practic eliminate din circulatie de aparitia bancnotelor cu multe zerouri, monedele din argint erau destul de cautate de populatie datorita valorii intrinseci sigure. S-au gasit si sarlatani care au profitat de marea asemanare a monedelor de alama de 500 lei 1945 cu cele din argint din 1944 si 2000 lei 1946 cu cele de 200 lei 1942, si au argintat un numar destul de mare, pe care l-au folosit pentru a cumpara. Deci e vorba de falsificare in acest caz, tot asa cum se considera falsificare si adaugarea unui 0 la bancnota de 5 dolari. Consider ca aceste doua exemple sint lucruri colectibile pentru cei care colectioneaza falsuri.
Iar monedele lacuite nu isi pierd deloc din valoare dintr-un motiv foarte simplu: o baie in acetona de citeva secunde dizolva complet lacul fara a lasa nici o urma. Acetona este una din putinele chimicale cu care toti colectionarii sunt de acord ca nu ataca monedele (uleiul de masline este pe locul doi... la monedele de cupru).
Iar monedele lacuite nu isi pierd deloc din valoare dintr-un motiv foarte simplu: o baie in acetona de citeva secunde dizolva complet lacul fara a lasa nici o urma. Acetona este una din putinele chimicale cu care toti colectionarii sunt de acord ca nu ataca monedele (uleiul de masline este pe locul doi... la monedele de cupru).
Monedele le-am cumparat din gramajoarele de monede 30..50 de bani bucata doar pentru a fi schimbate; evident ca nu am avut/am nici o pretentie la vreo valoare. Multumesc lui banivechi pentru o explicatie DAR ramane totusi o intrebare: De ce si 1/3 L 1966? Nu cred ca se punea problema sa paseze cineva astfel de monede ca fiind din argint dupa 1966. Idei?
- PRONUMISMATICA
- Site Admin