la cumparaturi in Zimbabwe...

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Tudor C scrie:
andretty scrie:
Tudor C scrie:Oare ce numar e ala cu 18 zerouri (bancnota ungureasca din 1946)? Cum s-o pronunta? :twisted:
Trilion acela e numaru cu 18 zerouri
Da priviti cum scrie baiatu asta un miliard http://www.okazii.ro/catalog/6258942/ob ... 6-UNC.html :lol:

Mai greseste omul. Important e ca a scris ca e vorba despre o bancnota cu valoarea de 1 miliard.
Faceti o confuzie. In licitatia de pe okazii este vorba de bancnota de 1 miliard milpengo, nu de 1 miliard pengo. Adica 1 miliard milioane pengo.
Deci vanzatorul n-a gresit cu nimic la descriere.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Tudor C scrie:Oare ce numar e ala cu 18 zerouri (bancnota ungureasca din 1946)? Cum s-o pronunta? :twisted:
1 miliard bilpengo se numeste (1 miliard miliard pengo)

Este rarutza, s-a aflat doar cateva ore in circulatie, fiind retrasa in aceeasi zi cand a aparut.

Asa arata:
Fişiere ataşate
1milliard-bilpengo.jpg
1milliard-bilpengo.jpg (138.81 KiB) Vizualizat de 13516 ori
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Aldor scrie:
Tudor C scrie:
andretty scrie: Da priviti cum scrie baiatu asta un miliard http://www.okazii.ro/catalog/6258942/ob ... 6-UNC.html :lol:

Mai greseste omul. Important e ca a scris ca e vorba despre o bancnota cu valoarea de 1 miliard.
Faceti o confuzie. In licitatia de pe okazii este vorba de bancnota de 1 miliard milpengo, nu de 1 miliard pengo. Adica 1 miliard milioane pengo.
Deci vanzatorul n-a gresit cu nimic la descriere.

:lol: :lol: :lol:
andretty

Mesaj de andretty »

Aldor scrie:

Este rarutza, s-a aflat doar cateva ore in circulatie, fiind retrasa in aceeasi zi cand a aparut.

Asa arata:
Aveti dreptate nu am citit eu tot... :oops:
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Cand si cum sa facut reforma monetara in Ungaria de la miliardele de miliarde de pengo la forint ?
Care a fost raportul de schimb ?
A avut acelasi caracter confiscativ ca reforma monetara din 1947 de la noi ?
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

sorin70 scrie:Cand si cum sa facut reforma monetara in Ungaria de la miliardele de miliarde de pengo la forint ?
Care a fost raportul de schimb ?
A avut acelasi caracter confiscativ ca reforma monetara din 1947 de la noi ?
Wikipedia spune:

''The pengõ was the currency of Hungary between 1 January 1927, when it replaced the korona, and 31 July 1946, when it was replaced by the forint.

The Hungarian economy could only be stabilized by the introduction of a new currency, and so, on 1 August 1946, the forint was introduced at a rate of 460 000 000 000 000 000 000 000 000 000 or 4.6×10 29 (short scale: four hundred octillion; long scale: four hundred quadrilliard) pengõ.''

Nu e mentionat nimic despre vreun eventual caracter confiscativ, cred ca la acel raport de schimb oricum nu mai avea importanta....
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Bogdan R scrie:
Wikipedia spune:

''The pengő was the currency of Hungary between 1 January 1927, when it replaced the korona, and 31 July 1946, when it was replaced by the forint.

The Hungarian economy could only be stabilized by the introduction of a new currency, and so, on 1 August 1946, the forint was introduced at a rate of 460 000 000 000 000 000 000 000 000 000 or 4.6×10 29 (short scale: four hundred octillion; long scale: four hundred quadrilliard) pengő.''

Nu e mentionat nimic despre vreun eventual caracter confiscativ, cred ca la acel raport de schimb oricum nu mai avea importanta....
Multumesc.
Ametitoare cifre :shock:
Inseamna ca la noi a fost bine dpdv al ratei inflatiei :)
dorelb

Mesaj de dorelb »

ar fi interesant un articol in CR despre aceste bancnote unguresti cu valori nominale greu de gasit pe alte bancnote. mai ales ca au circulat si pe la noi, nu? ce zici aldor? sau macar o sursa de unde sa aflam mai multe despre ele.
DuMy yo

Mesaj de DuMy yo »

Aldor scrie:

Asa arata:
Ma asteptam sa aibe multe zerouri in coada. :D
-- DuMy --
PRONUMISMATICA
Site Admin

dorelb scrie:ar fi interesant un articol in CR despre aceste bancnote unguresti cu valori nominale greu de gasit pe alte bancnote. mai ales ca au circulat si pe la noi, nu? ce zici aldor? sau macar o sursa de unde sa aflam mai multe despre ele.
Ar putea fi interesant, dar eu m-am apucat deja sa scriu altceva, si oricum foarte multe nici nu stiu despre ele, nu m-a pasionat deloc hyperinflatia din Ungaria, desi am avut fiecare bancnota din serie in destul de multe exemplare. Mai putin cea de 1 miliard bilpengo, din care cred ca am avut numai 2 sau 3.

O sa ma uit totusi pe acasa daca am ceva documentatie despre aceasta perioada.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

PRONUMISMATICA
Site Admin

Asa am inteles si eu din presa locala, ca nimeni nu mai accepta moneda nationala in Zimbabwe. Moneda principala in circulatie este dolarul american, si mai circula rand-ul sud-african si bancnotele din Botswana.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

schiba
**
**

Mesaj de schiba »

In Zimbabwe au taiat prima oara 3 zerouri in 2006, 10 zerour in iulie 2008
rata de scimb inainte de taiere era de 2 triliarde(200) de zm pentru un 1 dollar si pana la sfarsitul anului au ajuns iara la bacnote de 100.000.
Dar in orice caz cred ca au trecut din la "gold standard"
http://www.youtube.com/watch?v=7ubJp6rmUYM
Scrie răspuns