comemorative

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

horia

comemorative

Mesaj de horia »

ma poate ajuta cineva, va rog cu ceva date suplimentare despre cele 2 monede? stiu prea putine despre ele, ca ar fii ceva monede comemorative de pe la 17.. m-ar interesa unde si cu ce ocazie au aparut, si cam care ar fii pretul lor in stare in care se afla. va multumesc.
Fişiere ataşate
mon 1.JPG
mon 1.JPG (67.35 KiB) Vizualizat de 8983 ori
horia

Mesaj de horia »

revers
Fişiere ataşate
mon2.JPG
mon2.JPG (83.15 KiB) Vizualizat de 8981 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Hmmmm http://www.cimec.ro/scripts/PCN/Clasate ... E4B5A11152
Nu-s monede, sunt medalii. Ar fi interesant de stiut diametrul si materialul (si greutatea). Exista o serie de medalii medievale, batute in cinstea imparatilor romani, insa chiar acum nu-mi amintesc prea multe detalii. Am, mai intalnit pe net imagini similare. Daca gasesc ceva postez aici, e interesant subiectul.
horia

Mesaj de horia »

o sa incerc sa revin cu detalii cand ajung acasa. pana atunci cine traduce asta:
C PR C W CAS; în câmp: NATVS/ ROMAE A C CC / AVRELIANO OCCISO/ POST SEX MENSIVM/ FELIX INTERREGNVM/ A SENATV ELECTVS/ MILITIB. CONSENTIENTIB./ VII KAL OCTOBR A C CCLXXV / IN SENECTVTE VALIDIOR/ ADVERSVS SCYTHAS/ EXPEDITIONEM SVSCEPIT/ IISQVE VICTIS REDIENS/ TYANAE IN CAPPADOCHIA/ OBIIT VEL FEBRE/ VEL OCCISVS/ IDIBVS APRIL / A C CCLXXVI

in mare am inteles dar...
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Este un rezumat la vietii si activitatii lui. Pentru amanunte:
http://www.translation-guide.com/free_o ... to=English
horia

Mesaj de horia »

berserkr scrie:Hmmmm http://www.cimec.ro/scripts/PCN/Clasate ... E4B5A11152
Nu-s monede, sunt medalii. Ar fi interesant de stiut diametrul si materialul (si greutatea). Exista o serie de medalii medievale, batute in cinstea imparatilor romani, insa chiar acum nu-mi amintesc prea multe detalii. Am, mai intalnit pe net imagini similare. Daca gasesc ceva postez aici, e interesant subiectul.
sti cumva in ce tara, cu ce ocazie sau cine anume a batut medaliile astea?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

In evul mediu s-au batut serii de medalii cu subiecte legate de antichitate. Nu stiu exact ce medalii sunt, dar par dintre cele germane (am sters italiene dupa ce m-am uitat mai atent la ele, insa foarte sigur nu sunt). Nu stiu sa va spun nici daca-s autentice (si cele medievale au fost falsificate). Daca aflu ceva nou o sa revin la acest subiect.
horia

Mesaj de horia »

revin cu cateva date marunte date despre medalii, dupa ce am fost la un non-stop si am rugat o duduie sa-mi cantareasca piesele:
prima, cea din stanga, care il infatiseaza pe Filip are diametrul de 32 mm si 20 grame
iar cea din dreapta care il infatiseaza pe Tacitus are diametrul de 32 mm si 15 grame
am observat ca, cantarul electonic de la non-stop nu dadea cu virgula, deci greutatea este aproximativa.
aveti idee in ce catalog trebuie sa caut date despre ele?
bafta!
amonra

Mesaj de amonra »

Cantarirea la non-stop nu e prea buna . Au eroare acceptata mare - 10-5 grame.

Daca nu ai acces la un cantar de bijutier, incearca o cantarire emprica - iti va da o valoare mai apropiata de realitate.

De exemplu o balanta simpla dintr-o rigla de plastic, cu brate egal departate de centru, si o punguta de plastic pe care sa o umpli cu apa pana ajung la un echilibru relativ.
Apoi masori cata apa era, cu o seringa mai mica, sa zicem 2,5 ml sau din cele pentru diabetici.

In final, ecuatia e simpla : 1 decimetru cub = 1 litru = 1000 g ( asta daca apa nu are cine stie ce concentratie de saruri sau impuritati in ea ).
Pungutele acelea subtiri au cateva zecimi de gram, deci o marja destul de satisfacatoare zic eu.
Pecunia non olet.
picard

Mesaj de picard »

:lol: Despre cantarirea empirica .....
Am incercat o metoda din fizica volum * densitate (moneda masurata cu sublerul) -in functie de cate zecimi acceptam la grosime avea intre 7 si 9 grame- am tras concluzia ca are 8 grame- apoi am aflat ca originalul avea 7,8 grame (la batere); eroarea e mult mai mica decat cele 5-10 grame ale cantarului de la non stop.

Daca masurati volulmul monedei cu un cilindru gradat in care puneti apa va fi mult mai precisa masuratoarea.
amonra

Mesaj de amonra »

Ok, recunosc, e mult mai buna ideea.
Insa in cazul numismaticii si a acestor piese in mod special... s-ar putea sa nu vrem sa le cufundam in apa.
Pecunia non olet.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

horia scrie: aveti idee in ce catalog trebuie sa caut date despre ele?
bafta!
Cred ca va spun o banalitate, dar vad ca pe cimec.ro sunt o multime de astfel de medalii apartinand Muzeului National de Istorie a Transilvaniei. Scrieti-le un mail si intrebati, poate veti primi raspuns...
horia

Mesaj de horia »

piesele sunt de vanzare. 100 de euro impreuna. daca este cineva interesat astept PM.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Nu sunt din evul mediu , au fost batute la 1876.
horia

Mesaj de horia »

horia scrie:piesele sunt de vanzare. 100 de euro impreuna. daca este cineva interesat astept PM.
70 euro ultimul pret.
Scrie răspuns