Carte de membru Cercetasii Romaniei

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
sorin70

Carte de membru Cercetasii Romaniei

Mesaj de sorin70 »

Acum ceva timp am gasit in talcioc la niste "exploratori prin gunoaie" o carte de membru a asociatiei Cercetasii Romaniei din Rasboiul 1916-1919.
Inscrierea este in 1941 iar cotizatia s-a platit pana inclusiv in anul 1944.
Se mentioneaza ca detinatorul a facut parte din cohorta Petru Rares.
Nu am reusit sa gasesc pe net detalii despre aceasta asociatie, ceea ce am gasit este doar despre Organizatia Cercetasilor ( Scout ) creata dupa revolutie dupa modelul celor din vest.
Are cineva detalii despre aceasta organizatie ?
Are vreo legatura cu organizatia Strajerilor din timpul lui Carol II ?
Fişiere ataşate
Carnet cercetasi 1.jpg
Carnet cercetasi 1.jpg (24.78 KiB) Vizualizat de 12609 ori
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Interesant, emblema de pe coperta este similara insignei purtate de comandantii sau instructorii militari ai cercetasilor din anii '30 si '40. Probabil asociatia este a acestor ofiteri, nu a cercetasilor in general. Poti pune imagini cu filele carnetului? Poate ele dau mai multe informatii.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Revin cu celelalte file
Fişiere ataşate
Carnet cercetasi 2.jpg
Carnet cercetasi 2.jpg (38.51 KiB) Vizualizat de 12584 ori
Carnet cercetasi 3.jpg
Carnet cercetasi 3.jpg (42.02 KiB) Vizualizat de 12584 ori
Carnet cercetasi 4.jpg
Carnet cercetasi 4.jpg (42.82 KiB) Vizualizat de 12584 ori
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Imagine

Fotografia il prezinta pe posesorul carnetului in civil cu insigna asociatiei in piept. Ar fi interesant de aflat varsta sa la primul razboi mondial.

Cercetasii au fost implicati in multe actiuni de sprijin in razboi. Initial am crezut ca asociatia si insigna erau pentru cei care au fost activi in perioada razboiului, dar apoi am aflat si versiunea cum ca insigna era pentru comandantii si instructorii militari ai cercetasilor de mai tarziu. Carnetul acesta insa pare sa sprijine prima varianta.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Imagine

Este interesant si ca a obtinut cateva distinctii prin asociatie. Care este ultima dintre ele, "Insemnul de Rasboiu"?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Ultima este Insemnul de Rasboiu.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Imagine

Un alt detaliu interesant: s-a inscris in asociatie in 1941 si a platit cotizatia retroactiv pentru 1939 si 1940. Motivul?

In plus, daca acceptam ca a primit cele trei distinctii (oare ultima este insemnul asociatiei?) prin asociatie, inseamna ca atat Medalia Victoria cat si Crucea de Razboi se mai acordau inca in 1941 (sau poate 1939 - asta sa fie motivul platii retroactive?). Pacat ca insemnarile nu includ si datele decretelor pentru confirmare.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Nici eu nu mi-am explicat plata retroactiva.
In carnet mai era o poza decupata dintr-una mai mare gen carte postala ( dupa liniatura de pe verso ). Pare uniforma din timpul celui de-al doilea razboi mondial. E sublocotenent cumva ?
Are si baretele unor decoratii.
Fişiere ataşate
Poza carnet.jpg
Poza carnet.jpg (38.43 KiB) Vizualizat de 12521 ori
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Alex scrie:
Un alt detaliu interesant: s-a inscris in asociatie in 1941 si a platit cotizatia retroactiv pentru 1939 si 1940. Motivul?
Partea cea mai interesanta este ca in anul 1938, Carol 2 a tras heblul asupra cercetaseriei, toti cercetasii fiind inclusi in Straja Tarii.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Yu_L.Yan scrie:Partea cea mai interesanta este ca in anul 1938, Carol 2 a tras heblul asupra cercetaseriei, toti cercetasii fiind inclusi in Straja Tarii.
Posesorul carnetului nu (mai) era cercetas, ci doar membru intr-o asociatie de "veterani de razboi". Insigna asociatiei exista atat in versiunea cu monograma lui Carol al II-lea cat si in cea cu monograma lui Mihai.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

sorin70 scrie:Pare uniforma din timpul celui de-al doilea razboi mondial. E sublocotenent cumva ?

Imagine
Asa pare.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Alex scrie:
Yu_L.Yan scrie:Partea cea mai interesanta este ca in anul 1938, Carol 2 a tras heblul asupra cercetaseriei, toti cercetasii fiind inclusi in Straja Tarii.
Posesorul carnetului nu (mai) era cercetas, ci doar membru intr-o asociatie de "veterani de razboi". Insigna asociatiei exista atat in versiunea cu monograma lui Carol al II-lea cat si in cea cu monograma lui Mihai.
Mai exista si o varianta (miniatura) RPR
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Un link interesant, este postata si miniatura rpr:

http://www.worldwar2.ro/forum/index.php ... 1103&st=15
Scrie răspuns