Tancul Tiger nemtesc vs. T34 rusesc & Shermanul american

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

banivechi

Mesaj de banivechi »

Pina la urma doctrinele germana si rusa din WWII se pot reduce la :
"putin si bun" vs. "prosti, da' multi"
Rezultatul il stim. :D
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

berserkr scrie: Si vi se pare un avantaj un tanc mai greu? O intrebare (sper ca nu va jigneste):
ati facut armata?

Din punct de vedere psihologic, un tanc-monstru, de tipul Tiger II este un avantaj in fata adversarilor. La cealalta intrebare stiti deja raspunsul...
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Tudor C scrie:
picard scrie: Si cu toate astea, tancul sovietic "T 34" era pe atunci cel mai bun din lume"
Jaques de Launay "Mari decizii ale celui de-al doiea razboi mondial" vol I pg.277-Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1988.

Si de-asta in timpul operatiunii Barbarossa la fiecare un blindat Tiger distrus, 4 tancuri T-34 aveau aceeasi soarta... :whistle: :roll:

Greseala mea. :oops: Raportul era, de fapt, de 1 blindat german distrus la fiecare 4 blindate rusesti care cadeau in lupta, fara a fi specificat tipul de tanc.
Ultima oară modificat 18 Sep 2008, 21:47 de către Tudor C, modificat de 2 ori în total.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Tudor C scrie: Din punct de vedere psihologic, un tanc-monstru, de tipul Tiger II este un avantaj in fata adversarilor.
Asa credea si Hitler si i s-a facut cadou..."soarecele" :D (cred ca stiti monstrul numit Maus, de 100 de tone, proiectat de Porsche si produs doar in cateva exemplare).
Pe de alta parte,, din cand in cand e reluat pe Discovery top 10 tancuri all time si, pe baza diferitelor criterii (armament, mobilitate, protectia echipajului si numar de masinarii produse) in frunte apare acelasi T34....
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

dimo13 scrie: Asa credea si Hitler si i s-a facut cadou..."soarecele" :D (cred ca stiti monstrul numit Maus, de 100 de tone, proiectat de Porsche si produs doar in cateva exemplare).
Chiar mai mult, vreo 180 de tone, de fapt. Evident, era ridicol ceea ce vroiau nemtii, un astfel de vehicul nu-si avea rostul.

dimo13 scrie:Pe de alta parte,, din cand in cand e reluat pe Discovery top 10 tancuri all time si, pe baza diferitelor criterii (armament, mobilitate, protectia echipajului si numar de masinarii produse) in frunte apare acelasi T34....

Daca ati vazut acel top, poate va amintiti si comentariile despre T-34. :lol: :lol:
VIKO

tancuri

Mesaj de VIKO »

Jaques de Launay "Mari decizii ale celui de-al doiea razboi mondial" vol I pg.291
Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1988.

Comparatiile asupra productivitatii sunt facute in legatura cu tancurile germane.

.
Cred ca tancul T-34 a impresionat doar prin mobilitate si numarul impresionant. E de mentionat si usurinta de fabricare/reparare a acestui tip de vehicul militar, in rest tancurile germane Phanzer erau redutabile in mainile unor soldati atat de priceputi si motivati. Cu toate astea imi plac mai mult tancurile sovietice prin forma lor robusta. Am vazut acum ceva vreme pe Discovery o emisiune - nu mai stiu denumirea - despre tancuri si T-34 s-a clasat cel mai bun tanc al tuturor timpurilor. Motivele si criteriile de selectie au fost prezentate detaliat.

Si un lucru pe care l-am lasat la sfarsit. Anul publicarii "Mari decizii ale celui de-al doiea razboi mondial" observ ca este 1988. Pai cum se putea ca cel mai bun tanc sa fie trecut unul german, "fascist" din punctul de vedere al comunistilor, mai ales ca armata noastra era dotata cu acest tip de tanc. Si toate astea pe vremea cand se scoteau toate dispozitivele militare la aplicatii pentru a vedea populatia puterea de foc a Armatei Romane si astfel sa se simta "protejata".
"Invata sa inveti, mai intai!" Nica M. Nicolae
banivechi

Mesaj de banivechi »

In '88 nu mai erau paradele militare ca pe vremuri. Motorina era pastrata pentru campania agricola, nu pentru defilare. :lol:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Multi, putini, prosti, destepti, am vrut sa arat numai ca nu se poate vorbi despre o superioritate reala si neta a germanilor (sau aliatilor) in materie de blindate. Si daca facem comparatii, sa le facem asa cum s-a derulat razboiul, pe etape si pe armamentul dintr-o anumita perioada, A existat o cursa a inarmarilor in tot timpul celui de-al doilea razboi mondial, si cauza a fost ceea ce s-a intalnit pe terenul de lupta la inamic. Dupa cum s-a mai spus nu e alb-negru, e "grayscale" :)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Daca tancurile germane din prima parte a razboiului erau inferioare nu numai celor rusesti, dar si celor englezesti si franceze (Tancurile engleze Matilda 2 au stopat divizia lui Rommel, acesta din urma folosind pentru prima data tunurile antiaeriene pentru stoparea adversarului), diferenta fiind facuta de pregatirea exceptionala a echipajelor germane, in partea a doua a razboiului, noile modele germane Tiger si Panther au facut diferenta si au stabilit noi standarde calitative neegalate de aliati pana la sfarsitul razboiului (au fost tari care au folosit aceste modele germane inca ani buni). Productia americana si rusa insa nu a fost niciodata egalata de germani, in final cantitatea invingand calitatea. Ar mai fi si alte motive, suprematia aeriana pe care germanii au pierduto treptat in vest si apoi incet, incet si in est, lucru esential cand vrei sa manevrezi mase de blindate.Am putea vorbi si de carburanti, deficitari pentru armata germana, din ce in ce mai mult pe masura ce razboiul se lungea si lista ar putea continua.
Revenind in zilele noastre, as fi curios cine ar castiga o confruntare intre un Abraham si un Leopard 2 :D .
Mihai
VIKO

tancuri

Mesaj de VIKO »

Revenind in zilele noastre, as fi curios cine ar castiga o confruntare intre un Abraham si un Leopard 2 .
Am urmarit o "confruntare" pe Discovery intre toate bilndatele de la WW1 pana in prezent. Conform criteriilor lor tancul Abraham este superior tancului Leopard. Personal consider ca o diferentiere intre cele doua dar si in general se poate face corect si echitabil intr-o confruntare directa,deschisa pe frontul de lupta. Bineinteles ca asta nu se poate :D... spre binele pacii.
"Invata sa inveti, mai intai!" Nica M. Nicolae
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Sa lasam topurile facute de Discovery, care nu intotdeauna corespund realitatii sau care nu intotdeauna iau in seama toti factorii. Iata ce cred cei de la Discovery: http://www.youtube.com/watch?v=CDh93IB_nts Si iata realitatea: http://www.youtube.com/watch?v=rtr_T9mL ... re=related
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Sunt mai multe topuri facute de Discovery privitor la tancuri. Motivul principal pentru care in aceste topuri Abrahamsul ia fata Leopardului este ca acesta a fost verificat pe campul de lupta, criteriu esential pentru a face diferenta. Dar nu se stie niciodata....
Mihai
baiu
nou in forum
nou in forum

Mesaj de baiu »

O comparatie foarte detaliata a fortelor armate implicate in Campania din Vest a Wehrmacht-ului, mai ales in ceea ce priveste tancurile, se gaseste in lucrarea lui Karl-Heinz Frieser, “Blitzkrieg-Legende. Der Westfeldzug 1940”. Versiunea in limba romana a apărut la Editura Militara sub titlul “Mitul Blitzkrieg-ului. Campania din Vest a Wehrmacht-ului. 1940”. Vezi http://www.edituramilitara.ro/shopping/ ... 0-189.html
germanulcaddy

Re: tancuri

Mesaj de germanulcaddy »

VIKO scrie:
Revenind in zilele noastre, as fi curios cine ar castiga o confruntare intre un Abraham si un Leopard 2 .
Am urmarit o "confruntare" pe Discovery intre toate bilndatele de la WW1 pana in prezent. Conform criteriilor lor tancul Abraham este superior tancului Leopard. Personal consider ca o diferentiere intre cele doua dar si in general se poate face corect si echitabil intr-o confruntare directa,deschisa pe frontul de lupta. Bineinteles ca asta nu se poate :D... spre binele pacii.
Depinde cine sponsorizeaza emisiunea :P Inainte de a cumpara un tanc, exista tari care mai intai invita ofertantii sa faca demonstratii cu tancul oferit spre vanzare; Leopardul 2 a fost ales in defavoarea lui Abrahams. Dar trebuie spus ca Abrahamsu; este imbunatatit continuu pe baza lectiilor invatate...
Scrie răspuns