Se poate iesi cu o colectie de monede afara din tara?

Moderatori: Deus, Comboloi

Marius.Stoica
**
**

Se poate iesi cu o colectie de monede afara din tara?

Mesaj de Marius.Stoica »

Aceasta problema ma incearca de ceva vreme, deoarece anul viitor am sa plec din Romania in SUA. Si daca tot ma voi stabili acolo, doresc, bineinteles, sa imi pot lua colectia de bancnote si monede cu mine. Daca pentru bancnote nu ar fi probleme deoarece vorbim de hartie, in schimb la monede e o problema pentru ca in primul rand nu trec testul scanerului. Vorbim de metale.

Problema este: se poate iesi din tara cu colectia de monede ( romanesti, straine)? Exista anumite monede romaesti de patrimoniu pe care sub nici o forma nu le poti scoate afara din tara?
Este o problematica mare pt mine, deoarece n-as vrea sa imi ramana colectia de 5000 $ in tara. Cu toate ca am inceput sa colectionez de abia de un an...

Va rog, nu-mi ocoliti topicul.. Stima!
rc2008

Mesaj de rc2008 »

n-ar trebui sa fie probleme....
ganditi-va ca se fac la tranzactii internationale cu fel de fel de piese de colectie fara nicio problema (ebay, de exemplu)
eu cel putin n-am auzit de nicio restrictie in cazul numismaticii...
Falsificatorii acestor bilete, acei cari vor fi intrebuintat bilete false, complicii lor, precum si acei care vor fi incercat a comite asemenea fapte, vor fi pedepsiti conform legilor penale.
Mircea

Mesaj de Mircea »

Problemele sunt mai mari decat va inchipuiti dumneavoastra. Banuiesc ca la 5000 de dolari aveti o colectie.
Legislatia spune ca nu aveti voie sa scoateti "monede romanesti si straine care fac parte din patrimoniul national" din tara.
Problema pare a fi ca nimeni nu stie si nici nu-si ia raspunderea sa evalueze monedele din colectiile personale si sa decreteze daca sunt sau nu parte din patrimoniul national. Mai mult se pare ca nu se stie cine anume trebuie sa faca acest lucru.Topicul acesta a mai fost pe forum:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... sc&start=0
Aruncati o privire si veti vedea cum se pune problema. Daca vreti sa luptati (ca e de luptat) incepeti din timp. Mai luati un sfat: nu va prezentati la vama cu colectia ca riscati sa ramaneti fara ea.
Marius.Stoica
**
**

Mesaj de Marius.Stoica »

Desi este vorba de o colectie de 5000$, vreo 4000$ ar fi numai monedele, si majoritatea sunt numai argint. Aur romanesc nu am. Mai rare, doar 5 lei 1884, 1885 si 1901 , 50 bani 1881, 1884, 250 lei 1935. Nu cine stie ce raritati. O mare parte, daca nu jumatate, din colectia de monede sunt straine.

O sa ma interesez la ambasada sa va ce imi spun. Sper sa nu fie asa complicat.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Marius.Stoica scrie:Desi este vorba de o colectie de 5000$, vreo 4000$ ar fi numai monedele, si majoritatea sunt numai argint. Aur romanesc nu am. Mai rare, doar 5 lei 1884, 1885 si 1901 , 50 bani 1881, 1884, 250 lei 1935. Nu cine stie ce raritati. O mare parte, daca nu jumatate, din colectia de monede sunt straine.

O sa ma interesez la ambasada sa va ce imi spun. Sper sa nu fie asa complicat.
Valoarea nu are importanta (este oricum subiectiva la orice nivel ar fi declarata). Problema este multitudinea de demersuri si durata lor. Daca aveti o colectie compusa din multe monede, fiecare va trebui declasificata sau clasificata in patrimoniul national. Asta dureaza si costa. Ce aveti e mai putin important daca nu-s in circulatie. Daca sunt e ok, daca nu, nu mai conteaza, vor trebui toate supuse aceluiasi proces. Cam asta stiu eu, Bogdan R a renuntat in acest demers, fiind prea complicat, scump si indelungat. Si puteti vedea si ce raspuns a primit de la MC.....
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Si nu va recomand sa incercati sa scoateti din tara colectia numai asa, "la noroc". Ca daca vi le gaseste in bagaje, atunci s-ar putea sa trebuiasca sa va amanati plecarea in state cu cativa ani.
rc2008

Mesaj de rc2008 »

:| :| :| :| :| :| :| :|
chiar nu stiam de chestiile astea... :oops:
Falsificatorii acestor bilete, acei cari vor fi intrebuintat bilete false, complicii lor, precum si acei care vor fi incercat a comite asemenea fapte, vor fi pedepsiti conform legilor penale.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Aldor scrie:Si nu va recomand sa incercati sa scoateti din tara colectia numai asa, "la noroc". Ca daca vi le gaseste in bagaje, atunci s-ar putea sa trebuiasca sa va amanati plecarea in state cu cativa ani.
Subscriu. :!:
Marius.Stoica
**
**

Mesaj de Marius.Stoica »

La bagaje oricum nu le vor gasi pentru ca nu-s nebun sa le las acolo. Vor merge cu mine, la bagajele de mana. Daca reusesc de trec de primul filtru, cel obisnuit, atunci nu vor mai fi probleme pana in State..sper..

Pentru siguranta, am sa trimit in iarna cand se intoarce sotia mea( care are dubla cetatenie, romana si americana) o parte din colectie ( probabil dublurile la monede), piese dupa care nu as plange in cazul ca s-a intampla ceva cu ele, sa spunem ca mi le vor retine, desi am mari indoilei ca au dreptul sa faca asta. Dar, niciodata nu se stie.

Cert este ca nici nu am chef si timp (in primul rand) sa umblu dupa experti care sa imi clafifice monedele ( ca fiind sau nu de patrimoniu). Mie nici macar nu mi-au iesit inca actele de SUA, unde e si acolo un proces destul de lent...

Totusi, sper sa reusesc sa ies cu ele, mai devreme sau mai tarziu .

E bine ca macar voi reusi sa ies 100% fara probleme cu bancnotele...desi, monedele au si ele farmecul lor...

Am sa fac o incercare la urmatorul drum Bucuresti- New York, si daca sotia va reusi sa ajunga cu prima parte de monede in SUA, atunci nu vad de ce nu potb ajunge cu restul colectiei.
In caz contrar, daca nu va reusi si i se va cere sa le lase in tara ( scurt si la obiect) atunci ramane sa astept un climat legislativ mai bland care sa imi permita sa imi scot "jucariile" afara din tara...
ZAR

Mesaj de ZAR »

-La vama din State probabil nu veti avea probleme pt. ca introduceti - nu scoateti, presupun ca americanii s-ar bucura ca pe teritoriul lor intra si monede straine de colectie (printre ele si unele ceva mai rare), totusi cred ca va trebui sa dovediti (cu acte) ca monedele va apartin ca sa nu se interpreteze ca sunt de furat sau de trafic ilegal.
-Aici la noi (vama) riscul e mare chiar si la bagajele de mana sa fie confiscate. :wink:
-Informativ : majoritatea monedelor foarte rare si scumpe sunt (demult) in colectii in special particulare din SUA.
Ultima oară modificat 29 Sep 2008, 10:58 de către ZAR, modificat 1 dată în total.
claus

Mesaj de claus »

am zburat de nenumarate ori, si o singura data m-au pus la otopeni sa scot absolut tot din bagajele de mana, probabil ca fac prin sondaj sau le-am parut eu suspect :)

in rest, doar laptopul trebuie scos de fiecare data...
data viitoare o sa iau cu mine vreo 1000 de monede, comune toate, sa vad ce se intampla :D
amonra

Mesaj de amonra »

Sa nu va marcheze politia de frontiera ca traficant...
Unora le mai merge mintea si se pot gandi ca testati frontiera ( asa cum testau arabetzii aia in metrou la noi acum cativa ani securitatea ).

Mie mi s-a intamplat la Otopeni o treaba interesanta.
La controlul de securitate, desi lasasem tot ce putea fi problematic acasa, nenea ala, deja nervos, imi spune ca e ceva in portofel metalic si mare.
Dezinvolt, stiind ca nu are ce sa fie acolo, deschid si bag mana in compartimente si intepenesc.
Era acolo moneda de 5 lei 1880 pe care sotia mi-o facuse cadou de ziua mea si de care uitasem.
O scot, caci nu puteam sa o dau cotita, si-i zic asa, relaxat : "Ah, scuzati, e moneda mea norocoasa".
Politistul a facut ochii mari de tot si a citit anul "1880" cu voce tare. In spate deja era ingramadeala la detectorul de metale si vociferari, si eu tinand de jumate de moneda, el de jumate, o trag, aproape zmulgand-o "Nu cred ca e nici o problema, nu ?".

Ce m-a salvat de discutii si probabil confiscare era chiar coada din spate de oameni revoltati, asa ca ultimul lucru pe care mi-l mai amintesc este privirea nelamurita a ofiterului.Am luat-o la picior si am intrat in Duty Free.

Si asta a fost doar pentru o moneda.
Pecunia non olet.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Datorita situatiei si gestului de as ''smulge'' moneda ati fost norocos dl. amonra. :)
Ultima oară modificat 29 Sep 2008, 12:08 de către ZAR, modificat 1 dată în total.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Marius.Stoica scrie:La bagaje oricum nu le vor gasi pentru ca nu-s nebun sa le las acolo. Vor merge cu mine, la bagajele de mana. Daca reusesc de trec de primul filtru, cel obisnuit, atunci nu vor mai fi probleme pana in State..sper..

Pentru siguranta, am sa trimit in iarna cand se intoarce sotia mea( care are dubla cetatenie, romana si americana) o parte din colectie ( probabil dublurile la monede), piese dupa care nu as plange in cazul ca s-a intampla ceva cu ele, sa spunem ca mi le vor retine, desi am mari indoilei ca au dreptul sa faca asta. Dar, niciodata nu se stie.

Cert este ca nici nu am chef si timp (in primul rand) sa umblu dupa experti care sa imi clafifice monedele ( ca fiind sau nu de patrimoniu). Mie nici macar nu mi-au iesit inca actele de SUA, unde e si acolo un proces destul de lent...

Totusi, sper sa reusesc sa ies cu ele, mai devreme sau mai tarziu .

E bine ca macar voi reusi sa ies 100% fara probleme cu bancnotele...desi, monedele au si ele farmecul lor...

Am sa fac o incercare la urmatorul drum Bucuresti- New York, si daca sotia va reusi sa ajunga cu prima parte de monede in SUA, atunci nu vad de ce nu potb ajunge cu restul colectiei.
In caz contrar, daca nu va reusi si i se va cere sa le lase in tara ( scurt si la obiect) atunci ramane sa astept un climat legislativ mai bland care sa imi permita sa imi scot "jucariile" afara din tara...
Trebuie totusi sa stiti ca scoaterea din tara pe orice cale a bunurilor culturale mobile (deci nu doar a celor clasate), pentru care nu s-a obtinut autorizatie de export constituie operatiune de export ilegal. Acesta este infractiune si este pedepsita cu inchisiare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseste.

Parerea mea este ca e FOARTE riscant. Daca tot vreti sa faceti o incercare, poate totusi nu ar trebui sa o trimiteti pe sotie, trimiteti un dusman :D . [... numai ca in acest caz intrati ca instigator, iar instigarea se pedepseste cu aceeasi pedeapsa ca fapta la care s-a instigat, ati avea totusi stisfactia ca il bagati alaturi de dvs. in probleme si pe dusman :lol: ]

E drept ca multi au reusit sa exporte ilegal o gramada de bunuri culturale mobile si nu au nici o problema. Numai ca nu ar trebui sa mizati pe asta. Multi nu au reusit.
Ultima oară modificat 29 Sep 2008, 12:12 de către andi_codescu, modificat de 2 ori în total.
amonra

Mesaj de amonra »

Da, insa si ei. Ar fi iesit tamtam rau de tot, cu plangeri, daca confiscau o moneda batuta in milioane de exemplare.
Pecunia non olet.
Scrie răspuns