Se poate iesi cu o colectie de monede afara din tara?

Moderatori: Deus, Comboloi

andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Marius.Stoica scrie:Tertipurile mele de fapt sunt doar idei pe care eu le-am luat in calcul. Fptul ca ele pot intra sub incidenta legii, este alta problema. Din punctul meu de vedere nu mi se pare ciudat ca le-am "deconspirat", deoarece nu am nici un interes sa intru in vreo problema pe tema asta. Pana la urma imi pot achizitiona monede si bancnote romanesti sau straine si din SUA, nu ar fi asta un capat de lume.

Dar eu am vorbit doar ipotetic, am analizat situatia dintr-un punct de vedere personal, iar daca tertipurile mele sunt sau nu ilegale, asta este o problema pentru care am cerut ajutorul d-voastra, mizand fie pe o experienta superioara mie in domeniu sau pe cunoasterea legii, desi, dupa cate observ si legea este "obscura" uneori...

Am sa consult un avocat in doemniu pana la urma, si daca nici acesta nu ma lamureste, renunt la ideea scoaterii lor din tara...cel putin temporar..

Sincer, nu doresc sa imi asum nici un risc inutil.

Multumesc tuturor celor care nu mi-au evitat topicul (desi mai fusese dezbatut, chiar daca sub o nuanta un pic diferita) si care mi-au oferit raspunsuri sincere privind aceasta problematica. stima, Marius Stoica
Eu in locul dvs., decat sa le las aici, as lua autorizatie de export si le-as scoate legal din tara. E drept ca dureaza, nu exista o practica bine pusa la punct, legislatia are neclaritati, e posibil sa va confruntati cu tergiversari, dar ati dobandi o experienta interesanta, pe care ne-o veti putea impartasi si noua. :)
miguelito

Mesaj de miguelito »

Eu am investit numai in acest an vreo mie euro pe monede, in special romanesti, desi ma vad plecand afara cel putin pentru o vreme. Dar nu as risca sa-mi iau colectia cu mine: n-as vrea nici sa se piarda monedele romanesti prin strainatate, nici sa mi le subtilizeze vreun vames smecher sau sa mi le confiste din exces de zel (chiar daca as fi "acoperit" de acte).
"I always arrive late at the office, but I make up for it by leaving early" - Charles Lamb

http://ciclist.wordpress.com/
amonra

Mesaj de amonra »

In Romania nu exista o cultura minima numismatica.
Daca dumneavoastra mergeti la vama, cu oarece acte si legi in mana si declarati o colectie ca valorand sa zicem 1200 Euro, credeti ca acei oameni va vor crede ?
Este exact ca si cu "moneda de la bunicu" "valoroasa de zeci de mii de euro" pe care apoi nu o va vinde nici cu un milion...
Pecunia non olet.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

...si, ca adaugire, voi cita un ofiter DIICOT, care a fost auzit spunand "sunteti colectionar - mai dati cu subsemnatul [din cand in cand :lol: ]".

Q.e.d.?
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

Desi nu e vorba despre ''Bunuri culturale''... consecintele sunt asemanatoare :!:

Citez: ''doi bărbaţi sunt cercetaţi penal pentru scoaterea din ţară de trofee de vânat şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la unu la trei ani sau o amendă cuprinsă între 15.000 şi 30.000 de lei. ''

http://www.adevarul.ro/articole/fugeau- ... -cerb.html
---
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
amonra

Mesaj de amonra »

Pai da, insa trofeele alea, "posibil medaliabile" au fost cumparate de la oameni de pe marginea drumului.
Deci cu alte cuvinte, niste posibili braconieri sunt lasati in pace, in schimb niste pampalai de straini trebuie sa faca puscarie pentru cel mult inconstienta.
Traiasca aplicatorii legilor din Romania !
Pecunia non olet.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

sigillum2008 scrie:Desi nu e vorba despre ''Bunuri culturale''... consecintele sunt asemanatoare :!:

Citez: ''doi bărbaţi sunt cercetaţi penal pentru scoaterea din ţară de trofee de vânat şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la unu la trei ani sau o amendă cuprinsă între 15.000 şi 30.000 de lei. ''

http://www.adevarul.ro/articole/fugeau- ... -cerb.html
---
Trofeele de vanat sunt bunuri culturale mobile. :)
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Intrebarea mea are oarecum "sens invers" :D . Colectia mea se afla cu mine in afara tarii. Din cate inteleg nu as avea nici o problema in a introduce in tara "bunurile" (in cazul in care vreau sa le port cu mine in vacanta). Problema ar aparea la iesirea din tara... dar daca acea colectie are locul de origine in afara tarii normal vamesii si legislatia romana nu au putere de decizie asupra ei... sau gresesc eu?...
Mircea

Mesaj de Mircea »

ovidiu^ scrie:Intrebarea mea are oarecum "sens invers" :D . Colectia mea se afla cu mine in afara tarii. Din cate inteleg nu as avea nici o problema in a introduce in tara "bunurile" (in cazul in care vreau sa le port cu mine in vacanta). Problema ar aparea la iesirea din tara... dar daca acea colectie are locul de origine in afara tarii normal vamesii si legislatia romana nu au putere de decizie asupra ei... sau gresesc eu?...
Cand introduceti colectia in tara, trebuie sa o declarati ca atare si este bine ca lista inventar a colectiei sa fie legalizata, de un notar sau de compania de asigurare. Atunci ea este oficiala si in baza ei va fi verificata colectia la iesirea din tara.
Scrie răspuns