5 lei 1921.

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

cristoph

Mesaj de cristoph »

vlahul scrie:Monedele romanesti au fost batute la Watt, Heaton ( Anglia ), Bucuresti, Bruxelles, Viena, Hamburg, abia in 1924 la Poissy una din variante.
Nu m-am referit la faptul ca au fost batute in Franta, m-am referit la faptul ca sunt creatii ale unor gravori francezi si ma refer mai ales la ultima editie de monede 1910-1914.

Oricum parerea mea este ca pentru moneda din 1924, sigla de : "BUN PENTRU" este luata de la francezi.
amonra

Mesaj de amonra »

Ok, e de sorginte franceza, insa care e ideea ?
Romanii nu erau atat de idioti incat sa preia ceva fara sa gandeasca.
Oare ce principiu numismatic s-a putut aplica in 1924 de era valabil si in Franta si in Romania ?
Pecunia non olet.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Nu cred ca era vorba de vreun principiu numismatic, mai degraba de necesitatea emiterii unei monede care sa circule in perioada de dupa razboi, cand inflatia devenise insuportabila, facand loc noii castigatoare: bancnota.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

vlahul scrie:
cristoph scrie: Pana in acel an, monedele si bancnotele erau creatii ale francezilor, unele din ele.
Poftim?
Problema este pe deplin lamurita in lucrarea "Bancnotele Romaniei" vol I si II aparuta la BNR.

Banca Frantei a evitat pe cat posibil sa tipareasca bancnotele romanesti.
Hartia filigranata , cerneala si placile au fost totusi realizate in Franta si trimise la BNR .
Voi reciti cu atentie si voi reveni cu date exacte.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Ehe, dvs sunteti un fericit, eu am avut doar ocazia sa rasfoiesc lucrarea respectiva.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

amonra scrie:Ok, e de sorginte franceza, insa care e ideea ?
Oare ce principiu numismatic s-a putut aplica in 1924 de era valabil si in Franta si in Romania ?
Am explicat un pic mai inainte care e ideea.
revedeti un pic posturile anterioare.
cristoph

Mesaj de cristoph »

sorin70 scrie:
amonra scrie:Ok, e de sorginte franceza, insa care e ideea ?
Am explicat un pic mai inainte care e ideea.
revedeti un pic posturile anterioare.
In perioada primului razboi mondial, in Franta au fost emise bancnote locale de catre Camerele de Comert cu valori de la 5 centimes la 1 franc. Pe unele din ele apare mesajul Bon pour ...

Dupa cum se vede emisiunea de monede franceze BON POUR este emisa de Camera de Comert a Frantei.
Fişiere ataşate
140_001.jpg
140_001.jpg (75.67 KiB) Vizualizat de 9582 ori
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Asa, si care e nelamurirea, inteleg ca eram de acord ca vine de la monedele franceze... sau nu?
cristoph

Mesaj de cristoph »

vlahul scrie:Asa, si care e nelamurirea, inteleg ca eram de acord ca vine de la monedele franceze... sau nu?
E o presupunere pe care o fac ca raspuns la intrebarea domnului sorin70:
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Intrebarea era a lui @amonra si raspunsul il daduse mai sus @sorin 70...
cristoph

Mesaj de cristoph »

mda, greseala mea :D
banivechi

Mesaj de banivechi »

Si iar ne aducem aminte ca nu se cunoaste gravorul monedelor de 1 si 2 lei 1924...
Iar acel "Bun Pentru..." inseamna ca sint doar un surogat de bani din argint ( teoretic in acei ani inca etalonul aur/argint era valabil). Adica acea moneda din Cu-Ni avea aceiasi putere cu moneda din argint dinainte de razboi. Si, daca nu ma insel, nu Banca Nationala le-a emis, ci Ministerul de Finante. Ar trebui sa mai citesc putin, si revin cu amanunte...
Ultima oară modificat 02 Oct 2008, 19:31 de către banivechi, modificat 1 dată în total.
cristoph

Mesaj de cristoph »

Ca sa revenim si mai mult la subiectul topicului. Am si eu o intrebare.

In catalogul MBR sunt trecute doar o parte din probele monetare? De ce nu apar si monedele prezentate aici?
Exista undeva a lista cu probele monetare comandate de BNR in istoria sa (schite pe hartie, probe batute din diverse aliaje, etc)?

Cum este la moda perioada falsurilor si monedelor fanteziste in viitor sunt sanse sa apara pe piata tot mai multe probe monetare sau poate chiar monedele proba ale lui Cuza.
Maritud77

Mesaj de Maritud77 »

cristoph scrie:In perioada primului razboi mondial, in Franta au fost emise bancnote locale de catre Camerele de Comert cu valori de la 5 centimes la 1 franc. Pe unele din ele apare mesajul Bon pour ...

Dupa cum se vede emisiunea de monede franceze BON POUR este emisa de Camera de Comert a Frantei.
In franceza BON inseamna si BON, CHITANTA, nu doar BUN.
Pe primul rand la bancnota de 2 franci de mai sus scrie: Pentru a fi valabil acest bon trebuie sa fie stampilat de catre primaria din Valenciennes....si pe mijloc: BON pentru 2 franci.
Probabil ca exprimarea s-a pastrat si pentru monedele de valori mici, si apoi s-a tradus gresit in romana prin BUN PENTRU.
cristoph

Mesaj de cristoph »

Maritud77 scrie:
cristoph scrie:In perioada primului razboi mondial, in Franta au fost emise bancnote locale de catre Camerele de Comert cu valori de la 5 centimes la 1 franc. Pe unele din ele apare mesajul Bon pour ...

In franceza BON inseamna si BON, CHITANTA, nu doar BUN.
Pe primul rand la bancnota de 2 franci de mai sus scrie: Pentru a fi valabil acest bon trebuie sa fie stampilat de catre primaria din Valenciennes....si pe mijloc: BON pentru 2 franci.
Probabil ca exprimarea s-a pastrat si pentru monedele de valori mici, si apoi s-a tradus gresit in romana prin BUN PENTRU.
Totusi pe exemplu respectiv poate sa aiba si semnificatia de "bun pentru 2 franci" si nu "bon de 2 franci". Exista alte astfel de bonuri (bancnote) pe care nu este trecut decat ca este un bon cu valoarea de 2 franci. Eu am vrut sa exemplific ca exista in acea perioada in Franta, un antecendent al formularii respective BON POUR ... .
Oricum cred ca exista o legatura intre bonurile emise de Camerele de Comert locale din Franta in perioada primului razboi mondial si monedele emise in 1924 de Camera de Comert a Frantei.

Totusi cred ca explicatia corecta este acea prezentata mai sunt in cadrul discutiei de domnul sorin70.
sorin70 scrie:
amonra scrie: Daca tot am ajuns la francezi si "Bun pentru 1 Leu", stiti cumva de unde vine "Bun pentru .. " si care e toata logica din spatele lui ?
Moneda nu mai avea un continut de argint sau aur , era o moneda fiduciara , asa ca s-a certificat valoarea ei.

Aceasta inscriptie a aparut si pe monedele din Franta si Luxemburg in perioada anilor '20 cand s-a renuntat la monedele din metale pretioase.
Scrie răspuns