evenimentul Iasi - 600 de ani - merita o moneda?
evenimentul Iasi - 600 de ani - merita o moneda?
In 2008 municipiul Iasi a implinit sase sute de ani de atestare documentara, alaturi de multe asezari importante ale Romaniei de astazi si ale Moldovei medievale.
Un eveniment major al anului 2008, marcat de sarbatori, emisiuni filatelice si emisiuni de medalii jubilliare.
De ce insa nu si de emisiuni monetare?
Acesta intrebare indreptatita apare tot mai adesea in mintile si pe buzele multor romani, pasionati de istorie si numismatica sau nu.
Opinii despre aceasta reala enigma se gasesc pe larg la adresa:
http://www.geocities.com/romaniancoins/iasi_600.html.
Tot aici se pot vedea imagini ale medaliilor emise de municipalitatea ieseana pentru a celebra acest eveniment, cu sprijinul Monetariei Nationale.
In spiritul monedelor emise de BNR, o emisiune celebrind batrina cetate a Iasilor nu este doar oportuna, ci obligatorie. Ce parere aveti?
Adrian Homutescu
Un eveniment major al anului 2008, marcat de sarbatori, emisiuni filatelice si emisiuni de medalii jubilliare.
De ce insa nu si de emisiuni monetare?
Acesta intrebare indreptatita apare tot mai adesea in mintile si pe buzele multor romani, pasionati de istorie si numismatica sau nu.
Opinii despre aceasta reala enigma se gasesc pe larg la adresa:
http://www.geocities.com/romaniancoins/iasi_600.html.
Tot aici se pot vedea imagini ale medaliilor emise de municipalitatea ieseana pentru a celebra acest eveniment, cu sprijinul Monetariei Nationale.
In spiritul monedelor emise de BNR, o emisiune celebrind batrina cetate a Iasilor nu este doar oportuna, ci obligatorie. Ce parere aveti?
Adrian Homutescu
Poate ca daca as fi din unul dintre orasele care aniverseaza acum 600 de ani, as fi avui alta parere... Dar nu sunt, asa ca nu vad rostul acestui demers.
In primul rand, nu vad de ce o astfel de aniversare ar merita o moneda. Daca la anul vom avea o moneda cu 550 de ani de la atestarea Bucurestilor, atunci "avem o problema". Desi, daca acum apar proteste pentru Iasi, poate se vor gandi sa repare greseala cu Bucuresti.
In al doilea rand, BNR nu decide ce monede sa bata de pe o zi pe alta. Daca au decis sa apara o astfel de moneda, atunci va aparea (cu intarziere...). Daca au decis sa nu o bata, atunci nu cred ca doua luni nu sunt suficiente pentru a realiza de la zero o emisiune monetara.
In primul rand, nu vad de ce o astfel de aniversare ar merita o moneda. Daca la anul vom avea o moneda cu 550 de ani de la atestarea Bucurestilor, atunci "avem o problema". Desi, daca acum apar proteste pentru Iasi, poate se vor gandi sa repare greseala cu Bucuresti.
In al doilea rand, BNR nu decide ce monede sa bata de pe o zi pe alta. Daca au decis sa apara o astfel de moneda, atunci va aparea (cu intarziere...). Daca au decis sa nu o bata, atunci nu cred ca doua luni nu sunt suficiente pentru a realiza de la zero o emisiune monetara.
Normal ca Iasiul, un oras de provincie nu merita o moneda jubiliara in optica celor de la BNR. Asa cum am spus mai sus, a meritat insa Euro '96, Rafinaria Mehedinteanu, ba chiar si Kiritescu (un ilustru necunoscut pentru 99,99% dintre romani). Dv. faceti parte din cei 500 care cumparati monedele emise de BNR fara sa intereseze ce sau cine e pe ele, doar sa fie luciul-luciu si frostul-frost, si asa cum inteleg din afirmatia ca nu vedeti rostul unei jubiliare "Iasi 600" probabil ca nu ati cumpara-o pentru ce simbolizeaza, ci doar ca sa fie setul complet.skortzy scrie:In primul rand, nu vad de ce o astfel de aniversare ar merita o moneda.
Eh, eu fac parte din cei probabil 5000 care ar fi cumparat-o daca ar fi aparut... dar din alt motiv.
Am o mica dezamagire...
Stiam eu ca voi provoca dezamagiri daca voi fi "impotriva curentului"... Imi pare rau si imi cer scuze tuturor celor pe care afirmatia mea i-a suparat sau deranjat!
Dar de aici si pana la a trage concluzia ca eu cumpar "monedele emise de BNR fara sa intereseze ce sau cine e pe ele, doar sa fie luciul-luciu si frostul-frost" e o cale destul de lunga. Cel putin in opinia mea...
Intr-adevar as fi cumparat moneda si as fi pus-o in randul celor neinteresante pentru mine. Nu m-as fi laudat cu ea asa cum fac, de exemplu, cu Capul de Bour sau replicile dupa romanii lui Cuza. Chestiune de gusturi...
Dar de aici si pana la a trage concluzia ca eu cumpar "monedele emise de BNR fara sa intereseze ce sau cine e pe ele, doar sa fie luciul-luciu si frostul-frost" e o cale destul de lunga. Cel putin in opinia mea...
Intr-adevar as fi cumparat moneda si as fi pus-o in randul celor neinteresante pentru mine. Nu m-as fi laudat cu ea asa cum fac, de exemplu, cu Capul de Bour sau replicile dupa romanii lui Cuza. Chestiune de gusturi...
@banivechi hai sa nu facem prea mult caz de "provincie vs Bucuresti". Nu cred ca asta e punctul de vedere real fata de care se emit comemorative. Sunt destule serii care n-au legatura cu capitala. Iar ideea acestui conflict e oricum artificiala si intretinuta in alte scopuri decat beneficiul general.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Pai care o fi punctul de vedere? BNR a emis:berserkr scrie: Nu cred ca asta e punctul de vedere real fata de care se emit comemorative.
500 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Râmnicului 2003 500 LEI Argint 999 31,103
625 de ani de la începerea construcţiei Castelului Bran 2003 5000 LEI Aur 999 31,103
De ce n-ar fi oportuna o moneda "Iasi 600"?
Intreb, nu dau cu parul!
@banivechi Dar n-am spus ca n-ar fi oportun. Doar am spus despre conflictul artificial Bucuresti-provincie. Dupa parerea mea emisiunile comemorative sunt pentru toata tara (pentru evenimente de oriunde din tara) si e bine sa reflecte toata viata culturala si istoria.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
-
roantichitati

Iasiul este unul din orasele importane ale tarii , cu o istorie bogata impletita adeseori cu decizii care au influentat destinele tarii iar acest eveniment ar fi meritat o emisiune comemorativa . Nu cred insa trebuie sa fim radicali si sa ne exprimam ca aceasta emitere ar fi trebuit sa fie “obligatorie” , oportuna da !
Nu cred ca „oportun” este cuvantul potrivit, ci mai curand „binevenit”. Istoria neintrerupta de peste jumatate de mileniu a unei comunitati urbane face parte din viata culturala si istoria unei natiuni, cu atat mai mult cu cat este vorba de unul din orasele importante ale tarii, capitala la randul sau vreme de sute de ani. Ignorarea voita sau neintentionata a marcarii unui asemenea eveniment nu poate decat sa contribuie la intretinerea artificiala a conflictului dintre provincie si „capitala” deoarece lasa impresia ca cei dintai sunt considerati cetateni de categoria a doua de catre cei din urma.
Pentru unii a intreba despre asa ceva echivaleaza cu a "da cu parul"... de aici si "reactia" asta putin spre deloc probabil accidentala nu doar a BNR... cine stie... poate-poate peste ceva timp nu o sa se mai "intrebe" nimeni care e pana la urma de fapt treaba si scapam si de sindromul asta e adevarat cam stanjenitor de Bucuresti-Provincie...ce mai... ca intodeauna uniformizam tot ce ne sta in cale spre binele nostru si suprem si comun.banivechi scrie:Pai care o fi punctul de vedere? BNR a emis:berserkr scrie: Nu cred ca asta e punctul de vedere real fata de care se emit comemorative.
500 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Râmnicului 2003 500 LEI Argint 999 31,103
625 de ani de la începerea construcţiei Castelului Bran 2003 5000 LEI Aur 999 31,103
De ce n-ar fi oportuna o moneda "Iasi 600"?
Intreb, nu dau cu parul!
Auzisem ca Primaria Iasi a oferit niste bucati din astea de metal omagiale cu "Iasi 600" unor personaliltati ale orasului... daca e asa rusine lor... desi nu prea cred asta din moment ce "jandarmii au ramas in garnizoana".
Ca tot e sezon, administrarea unui vaccin antigripal cateodata determina reactii adverse grave nu doar persoanelor asimptomatice dar care deja au contactat viroza... oare persoanajele importante de la centru si in cazul de fata BNR-ul nu au aflat inca asta?
In fine...dpdv numismatic consemnam inca un eveniment nefericit de care BNR nici nu mai avea nevoie.
Ultima oară modificat 02 Noi 2008, 19:57 de către petan, modificat 1 dată în total.