Pe moment da, sunt de acord curata moneda, dar dupa o perioada raman urme pe monede. Eu am ales sa nu le mai curat, acuma e optiunea fiecarui colectionar.cirligb scrie:La ce concluzii ati ajuns in urma experientei dvs?
patina artificiala
- Tanatos2912

Daca tot doriti sa curatati monedele de ce nu cumparati solutii specializate. Se gasesc pentru monede din majoritetea metalelor. Eu am o moneda din argint care a avut o pata verde (a oxidat-o ceva, nu stiu ce) pe care am curatat-o la un prieten cu o solutie speciala pentru monede din argint.
Eu va recomand solutii specializate nu leacuri babesti ce pot face uneori si mult rau monedelor. Cu toate ca personal nu curat monedele decat daca sunt atacate de oxizi ce le-ar putea distruge in timp.
Eu va recomand solutii specializate nu leacuri babesti ce pot face uneori si mult rau monedelor. Cu toate ca personal nu curat monedele decat daca sunt atacate de oxizi ce le-ar putea distruge in timp.
DEUS FORTITUDO MEI
Eu as fi pastrat-o cum era la inceput. Coca cola e un mit. Exista siteuri unde sunt detaliate toate aceste experiente cu detalii. Cola nu face mai nimic. Si in general alchimia asta este total nerecomandata. E pacat de ele.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Cand am inceput sa colectionez, am tot intrebat colectionarii vechi de metode de curatare. Si asa, am ajuns si la experienta cu cola, sau cu periuta de dinti, foc + cilit, otet la monedele de cupru etc. Dar dupa ce am citit mai multe sfaturi, am ajuns la concluzia ca monedele trebuie lasate asa cum sunt.
Apropo de Cillit. Am descoperit si eu prin anii 99-2000 o schema cu Cillitul. Pe atunci ma jucam cu substante, sa vad care ce reactii au. Faceam un fel de alchimie.
. Si aveam un Cillit cu eticheta ungureasca (nu stiu daca e aceeasi compozitie cu cel romanesc, dar probabil ca e). Am constatat ca daca introduci monedele din fier in el (ex. 5 ,20 lei seria 1942,43,44, sau 5 Pfennig 1918) se produce o reatie efervescenta, din care se ducea toata patina neagra si ramanea luciu metalic. Si necorodat. Stiu ca suna ca in povestile cu Praslea si merele de aur, dar e true. De cand a golit mama flaconul ala nu am mai incercat faza.
- Cornelius Agrippa

Dintre monedele enumerate doar 5 Pfennig 1918 e fier, 5 si respectiv 20 de lei sunt din zinc, poate zincul sa dea acea reactie?Cacuci scrie:Apropo de Cillit. Am descoperit si eu prin anii 99-2000 o schema cu Cillitul. Pe atunci ma jucam cu substante, sa vad care ce reactii au. Faceam un fel de alchimie.. Si aveam un Cillit cu eticheta ungureasca (nu stiu daca e aceeasi compozitie cu cel romanesc, dar probabil ca e). Am constatat ca daca introduci monedele din fier in el (ex. 5 ,20 lei seria 1942,43,44, sau 5 Pfennig 1918) se produce o reatie efervescenta, din care se ducea toata patina neagra si ramanea luciu metalic. Si necorodat. Stiu ca suna ca in povestile cu Praslea si merele de aur, dar e true. De cand a golit mama flaconul ala nu am mai incercat faza.
„Evul Mediu nu s-a sfarsit inca“-Umberto Eco
http://num-n-roll.blogspot.com/
http://alte-vederi.blogspot.com/
http://num-n-roll.blogspot.com/
http://alte-vederi.blogspot.com/
OK domnu' Cacuci, si cand ati trecut de la alchimie la chimie, s-a lamurit misterul sau tot ca in povestile cu Praslea suna?! 
Cillit e folosit pentru indepartarea ruginii si depunerilor de calcar, ar trebui sa contina un acid tare anorganic, cum ar fi acidul clorhidric. Zincul reactioneaza foarte usor cu HCl, fierul ceva mai greu, oricum ambele dau efervescenta (hidrogen gazos) si monedele ar trebui sa se curete. Insa HCl este un acid puternic, si 'roade' inclusiv metalul, astfel ca foarte usor monedele pot fi deteriorate. Din acest motiv pentru curatarea monedelor cel mai indicat este un compus care nu e nici acid nici baza, ci curata preferabil prin chelatarea ionilor metalici deja 'prinsi' in combinatii cu alte elemente. Aceasta e doar o indicatie generala, care nu tine cont de tipul de metal. Produsii de coroziune sunt diferiti de la un metal la altul, si uneori chiar de la un aliaj metalic la altul, de aceea e imposibil de dat o reteta general valabila pentru orice metal si pentru orice tip de produs de coroziune.
Curatarea ideala ar fi atunci cand:
- metalul monedei este complet neafectat;
- sunt indepartati doar produsii de coroziune deranjanti estetic sau care dauneaza conservarii pe termen lung.
Cele doua conditii de mai sus trebuie privite si prin prisma unei prioritati: pastrarea suprafetei originale (cea care contine informatia - legenda, efigii etc.) care uneori poate nici sa nu mai fie metalica, ci sa fie formata complet din produsi de coroziune, caz in care indepartarea acestor produsi de coroziune duce la transformarea monedei intr-o simpla bucata de metal.
Cillit e folosit pentru indepartarea ruginii si depunerilor de calcar, ar trebui sa contina un acid tare anorganic, cum ar fi acidul clorhidric. Zincul reactioneaza foarte usor cu HCl, fierul ceva mai greu, oricum ambele dau efervescenta (hidrogen gazos) si monedele ar trebui sa se curete. Insa HCl este un acid puternic, si 'roade' inclusiv metalul, astfel ca foarte usor monedele pot fi deteriorate. Din acest motiv pentru curatarea monedelor cel mai indicat este un compus care nu e nici acid nici baza, ci curata preferabil prin chelatarea ionilor metalici deja 'prinsi' in combinatii cu alte elemente. Aceasta e doar o indicatie generala, care nu tine cont de tipul de metal. Produsii de coroziune sunt diferiti de la un metal la altul, si uneori chiar de la un aliaj metalic la altul, de aceea e imposibil de dat o reteta general valabila pentru orice metal si pentru orice tip de produs de coroziune.
Curatarea ideala ar fi atunci cand:
- metalul monedei este complet neafectat;
- sunt indepartati doar produsii de coroziune deranjanti estetic sau care dauneaza conservarii pe termen lung.
Cele doua conditii de mai sus trebuie privite si prin prisma unei prioritati: pastrarea suprafetei originale (cea care contine informatia - legenda, efigii etc.) care uneori poate nici sa nu mai fie metalica, ci sa fie formata complet din produsi de coroziune, caz in care indepartarea acestor produsi de coroziune duce la transformarea monedei intr-o simpla bucata de metal.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Domnule BogdanC, pentru mine era mult mai fascinanta varianta alchimica decat cea chimica. In perioada aceea eram in cautare de solutii pentru curatare. De la o vreme incoace nu ma mai ocup cu curatarea in profunzime ,decat superficiala. Marturisesc faptul ca nu am bune cunostinte de chimie, si va multumesc pentru explicatia detaliata privitoare la descompunerile chimice. Eu povesteam doar o constatare obtinuta experimental si nu provocata de un plan riguros. Deci , concluzia pt domnul Agrippa, e ca si piesele din zinc se curata "efervescent"?
- andi_codescu

Zincul este un metal reactiv si de aceea da efervescenta chiar cu un acid relativ slab cum este acidul acetic (otetul). De aceea o moneda de zinc scufundata in otet are mari sanse sa sufere distrugeri importante. Otetul este un acid suficient de puternic pentru a distruge nu numai mondele din zinc. De aceea nu este recomandat a fi folosit pentru curatare. Nu mai vorbesc de acizi puternici cum este HCL sau alti acizi sau substante din produsele de curatare.Cacuci scrie:Domnule BogdanC, pentru mine era mult mai fascinanta varianta alchimica decat cea chimica. In perioada aceea eram in cautare de solutii pentru curatare. De la o vreme incoace nu ma mai ocup cu curatarea in profunzime ,decat superficiala. Marturisesc faptul ca nu am bune cunostinte de chimie, si va multumesc pentru explicatia detaliata privitoare la descompunerile chimice. Eu povesteam doar o constatare obtinuta experimental si nu provocata de un plan riguros. Deci , concluzia pt domnul Agrippa, e ca si piesele din zinc se curata "efervescent"?
Multi dintre noi am avut o perioada "alchimia", dar acasta a costat "viata" unor monede
Moneda curatata de sigillum 2008 este un exemplu elocvent de asa NU.
Parte din placerea unui colectionar consta in istoria unei monede iar aceasta este spusa chiar si de patina.
Exista pe net chiar gradatii ale unor monede emise de acelasi imparat care valoareaza diferit in functie de culoarea patinei si modul in care este distribuita pe moneda.
Personal mai sunt tentat din cand in cand sa aplic procedee de curatare ca sa pot identifica moneda dar nu mai mult de atat si nu cu riscul de a o distruge.
Parte din placerea unui colectionar consta in istoria unei monede iar aceasta este spusa chiar si de patina.
Exista pe net chiar gradatii ale unor monede emise de acelasi imparat care valoareaza diferit in functie de culoarea patinei si modul in care este distribuita pe moneda.
Personal mai sunt tentat din cand in cand sa aplic procedee de curatare ca sa pot identifica moneda dar nu mai mult de atat si nu cu riscul de a o distruge.
- sigillum2008

Din fericire, ''Opera'' nu-mi apartine.vcoins scrie:Moneda curatata de sigillum 2008 este un exemplu elocvent de asa NU.
Ghilimelele de rigoare (de la patina artificiala) erau puse chiar pentru a trage ''semnalul de alarma''... unora mai entuziasti in ale experimentarii.
Atasez imaginea unei alte piese ''restaurate si patinate'' in acelasi mod!
---
- Fişiere ataşate
-
- patina artificiala.jpg (82.67 KiB) Vizualizat de 8812 ori
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare