Cum aflu daca o moneda este intradevar de aur ???

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Iacob Tudor Alexandru

Cum aflu daca o moneda este intradevar de aur ???

Mesaj de Iacob Tudor Alexandru »

As vrea sa imi spuneti cum aflu dacao moneda este de aur, cum o verific fara sa o deteriorez sau sa o duc la o casa de amanet, doresc sa achizitionez o moneda "de aur" dar imi este frica ca sa nu fiu inselat, exista in romania vreo institutie unde se poate afla autenticitatea monedelor fara a le deteriora aspectul sau componenta ? daca stiti un asemenea loc va rog sa imi spuneti si mie , pentru ca nu vreau sa cumpar o moneda suflata cu aur....sau daca o duc la amanet si o verifica apoi moneda ramane "zgariata" si asa isi pierde si din valoare si din frumusete, astept aspunsuriile si sfatrurile voastre...
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

In primul rand examinata cu lupa. Daca trece testul acesta, urmeaza ce e mai important si anume cantarirea la doua zecimale (ideal ar fi trei). Dupa care verificarea in catalog daca greutatea corespunde.
Iacob Tudor Alexandru

Mesaj de Iacob Tudor Alexandru »

sa inteleg ca daca moneda ar fi dintr-un alt metal decat aur si doar suflata cu aur , nu ar corespunde cu greutatea din catalog deoarece aurul are densitate diferita sau ceva de genu asta ? multumesc
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Da.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Iacob Tudor Alexandru scrie:sa inteleg ca daca moneda ar fi dintr-un alt metal decat aur si doar suflata cu aur , nu ar corespunde cu greutatea din catalog deoarece aurul are densitate diferita sau ceva de genu asta ? multumesc
Aurul este unul dintre cele mai dense metale avand 19g/cm3, in conditiile in care plumbul spre exemplu are "doar" 11g/cm3, restul metalelor (cu unele excepţii rare, ca osmiul) fiind mult mai putin dense, deci, daca piesa este din alt metal sau dintr-un aliaj fară cantitatea de aur a originalului este mult mai usoara.

Daca insă o piesă a fost falsificată folosindu-se ca metal chiar aurul, atunci falsul poate fi mai greu decat originalul, daca aurul folosit e mai pur decat aliajul monedei originale.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

marcus aurelius scrie:.... cantarirea la doua zecimale (ideal ar fi trei). Dupa care verificarea in catalog daca greutatea corespunde.
Cantarirea la trei zecimale nu e relevanta, parerea mea.
De exemplu unele monede de aur de 20 lei Carol I au frecvent doar 6, 42 - 6,43 - 6,44 grame (in loc de 6,452) din cauza uzurii.
La monedele medievale/antice e suficienta cantarirea cu o singura zecimala.

Astea ar fi valabil pentru identificarea falsurilor, evident ca pentru intocmirea fisei piesei e de dorit o cantarire cat mai precisa.
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Monedele din aur pot sa aibe o variatie a greutatii conform fisei producatorului. Daca nu ma insel cele de 20 de lei pomenite pot avea +/- 3% ceea ce la o greutate teoretica de 6,452 duce la o variatie de 0,19 g. La orice produs exista o clasa de precizie in realizare (o toleranta).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
marcus aurelius

berserk- camatarii sau bancherii din Evul Mediu pana in sec XIX au folosit ca metoda non-invaziva pondurile monetare, care exact cantarire inseamna. Sau ma insel? Si cred ca ei erau cei mai motivati...
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu inteleg interventia. Eu am spus ca orice obiect fabricat are o toleranta. La aceste monede e data in cataloage. Conform ei exista limitele de variatie ale greutatii monedei. E ceva gresit? Ca observatie, legat de cantarirea in evul mediu, am mari dubii ca mergea pana la sutimi de gram (miimi nici vorba - nu stiu daca pana la zecimi), Apropos, gravitatia are variatii de 0,5% pe teritoriul terestru deci nici macar g nu e constanta :D
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Pe langa ce s-a spus mai adaug ca metoda de identificare Au - sunetul.
Descriere : cristalin cu ton foarte inalt si prelung - specific pt. metale pretioase.
Nota : trebuie sa ai urechea formata ca sa recunosti sunetul. :wink:
marcus aurelius

Am o balanta electonica cu 2 zecimale. Am cantarit cateva monede de 20 de lei in ultimii 18 ani (ca pe vremea lui Ceasca nu am avut nici banii nici curajul si nici balanta cu 2 zecimale) si niciodata nu mi-a indicat balanta o variatie atat de mare, adica pt o moneda de 6,45 grame sa-mi indice 6.26 sau 6,64. Variatia maxima a fost de +/- 0,01 g, adica 6,44-6,46, asta datorita legilor fizicii pe care le-ati expus sau faptului ca nu este o balanta profesionala. Topicul era legat de metode non invazive de a recunoaste un fals de un original de aur. Asta am expus. Nu a fost nici o interventie.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Poate m-am inselat cu privire la toleranta. Daca aveti un MBR la indemana puteti sa va uitati la variatia admisa, e data acolo. Am folosit "interventie" pentru ca suntem in cursul unei discutii, fie ea si "virtuala" :)

Editare:
Cred ca toleranta este mai mica intr-adevar, 0,3% ceea ce da o plaja de +/- 0,019 g. Deci daca se incadreaza in aceasta plaja, poate avea greutatea respectiva inca de la batere.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scrie răspuns