Monede romane republicane incuse

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
marcus aurelius

Monede romane republicane incuse

Mesaj de marcus aurelius »

De mult timp sunt fascinat de piesele republicane incuse. Teoretic ar fi erori de batere, insa personal imi place sa cred ca au fost batute asa deliberat, asta pentru ca monetarii puteu foarte bine sa nu le puna in circulatie. Postez o piesa recent achizitionata. Este vorba de un denar batut de Servilius Rullus in anul 100 i.Hr. cu bustul Minervei cu coif corintic. As fi interesat daca mai are si altcineva astfel de piese.
Fişiere ataşate
9059_1.jpg
9059_1.jpg (56.37 KiB) Vizualizat de 15257 ori
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Ma intreb care o fi fost metoda (deliberata sau accidentala) si singura explicatie pe care o vad este urmatoarea: dupa ce se batea o piesa, aceasta nu era luata de pe matrita "nicovala" (deliberat sau nu) si peste ea se punea un nou flan, astfel incat pe acesta matrita "ciocan" imprima corect o fata, iar pe cealalta fata se imprima incus relieful matritei "ciocan" imprimat inainte in piesa de dedesubt.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Asta este si explicatia unanim acceptata. Ele erau puse in circulatie (cred) pentru ca presupun ca nu erau observate. In procesul de batere dupa ce o moneda era imprimata era aruncata din matrita si uneori - oricum foarte rar avand in vedere numarul incuselor - miscarea nu reusea din cauza lipirii flanului de matrita si nu era observata de mester. Probabil nu se sinchisea nimeni de o asemenea eroare si cred ca erau acceptate fara probleme la plata. In fond greutatea era aceeasi si chiar daca aveau o singura fata practic, acea fata era oficiala. Sunt pe net de vanzare dar sunt cam scumpe (brockages). Oricum incuse sunt din toate perioadele.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
marcus aurelius

Inca un exemplar frumos, un denar anonim din anul 111-110.
Fişiere ataşate
incuse.jpg
incuse.jpg (68.55 KiB) Vizualizat de 15133 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Interesant cum se vad decoratiunile coifului pe revers. Puteti mari contramarca (marca de bancher de pe avers)?
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
marcus aurelius

Sigur. Pare sa fie un cerc.
Fişiere ataşate
contramarca.jpg
contramarca.jpg (11.2 KiB) Vizualizat de 15113 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Multumesc, exista si cerc dar asta este ceva care seamana mai mult a lacrima :) Daca observati, cercul pe care-l sugereaza nu se incide si nici nu exista urme ca stanta lui ar fi fost complet circulara. De asemenea dupa adancimea de patrundere trag concluzia ca stanta contramarcii nu avea contur regulat de cerc si avea o portiune mai adanca. Exista si cerc format din arcuri insa arata putin altfel. Daca mai aveti contramarci pe denari republicani si puteti sa le puneti in imagini (in masura timpului bineinteles) as fi fericit sa mi le trimiteti pe mail. De asemenea daca aveti denari republicani si in stare proasta dar cu banker's mark, m-ar interesa sa cumpar (oferta e valabila pentru toti).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
krazy

Mesaj de krazy »

Din categoria monedelor romane incuse imperiale (un pret pe masura):

http://www.vcoins.com/ancient/ancientby ... 54&large=0

Post edit:

Un alt exemplar, de aceasta data o moneda provinciala:

http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 64&Lot=459
Ultima oară modificat 21 Mar 2009, 03:18 de către krazy, modificat 1 dată în total.
marcus aurelius

Si inca o piesa frumoasa recent achizitionata de "afara". A venit Craciunul mai repede... Aceasta piesa are inca o caracteristica interesanta in afara faptului ca este incusa si anume ca este si serratus.
Fişiere ataşate
incusum 004.jpg
incusum 004.jpg (20.59 KiB) Vizualizat de 14809 ori
Ultima oară modificat 10 Dec 2008, 15:38 de către marcus aurelius, modificat 1 dată în total.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
marcus aurelius

Si in fine, "la piece de resistance" :) (datorita conservarii exceptionale si a centrarii pe ambele fete), care inca nu a ajuns la mine insa e pe drum.
Fişiere ataşate
incuse 005.jpg
incuse 005.jpg (30.38 KiB) Vizualizat de 14806 ori
Ultima oară modificat 10 Dec 2008, 15:39 de către marcus aurelius, modificat 1 dată în total.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Felicitari atat pentru monede, cat mai ales pentru tematica! Sunt fanul temelor restranse :) pentru ca permit aprofundarea si studiul cu atentie al detaliului.
marcus aurelius

Ms Andi, e cam greu cu astea, dupa ce ca sunt rare, mai sunt si scumpe... :) . Am mai gasit una insa imi cam tremura mana sa dau cat se cere. Oricum privitul e pe gratis. Enjoy.
Fişiere ataşate
001.jpg
001.jpg (20.24 KiB) Vizualizat de 14687 ori
carpatic
**
**

Mesaj de carpatic »

Aceste erori, "brockage", apar in multe zone in numismatica antica. Am achizitionat recent un exemplu de la Western Satraps (nu stiu inca numele regelui/satrapului).
Atasez imaginile.
Fişiere ataşate
brokage1.JPG
brokage1.JPG (4.54 KiB) Vizualizat de 14257 ori
brockage2.JPG
brockage2.JPG (4.15 KiB) Vizualizat de 14257 ori
Scrie răspuns