Evaluare monede romane !!!
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Evaluare monede romane !!!
Rog pe cei cu cunostiinte avansate de numismatica antica sa imi spuna daca piesele prez in poza sunt autentice.Rog si un pret estimativ ptr aceste monede.Imi cer scuze ptr calitatea proasta a pozelor,nu am reusti sa fac unele mai clare,monedele arata mult mai bine in realitate.Va multumesc anticipat!!!
Ultima oară modificat 03 Apr 2011, 21:30 de către LM, modificat 1 dată în total.
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
par autentice si cel putin 3 dintre ele sunt bronzuri comune.
sus stanga e un valentinian tip vot/v/mvlt/x, sus dreapta licinius iovi conservatori emis la siscia, cea care luceste e constantius II fel temp reparatio, iar jos dreapta e o provinciala septimius severus - nikopolis sau markianopolis, nu reusesc sa citesc exact.
in total ar face cam 40RON pentru cineva interesat de piesele in cauza.
sus stanga e un valentinian tip vot/v/mvlt/x, sus dreapta licinius iovi conservatori emis la siscia, cea care luceste e constantius II fel temp reparatio, iar jos dreapta e o provinciala septimius severus - nikopolis sau markianopolis, nu reusesc sa citesc exact.
in total ar face cam 40RON pentru cineva interesat de piesele in cauza.
si vis pacem para bellum.
tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):
http://libertas-publica.tumblr.com/
tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):
http://libertas-publica.tumblr.com/
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Cei 3 folisi fac maxim 10 lei/buc iar cea provincilala maxim 30, iar preturile asta sunt greu de obtinut.
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
Doi follisi sunt comuni, cei cu VOT respectiv FEL TEMP REPARATIO (calaret sulitat), unul este destul de rar (Licinius este RIC VII Siscia 8 - raritate R1 deci rara) iar Septimius Severus nu pare sa fie comuna, din pacate inscriptia de pe revers nu ma ajuta prea mult. Daca puteti face un scan si nu o poza sau o poza mai bine focalizata, am putea sa vedem daca este si ea mai rara. Cele doua mai comune pot fi ambele considerate intre 10 lei si 20 de lei. Licinius face singur 15-20 de euro dupa parerea mea. Ultima este insa interesanta (si incitatnta). Deci valoarea (pe care o consider eu) poate fi si mai mare in functie de aceea.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Sprijiniti aparatul foto de ceva, dati intarziere de 2 secunde, o sursa buna de lumina si o sa iasa. Daca aveti functie macro iese perfect. Ideea e sa nu-l tineti in mana, si sa aveti intarziere, e ca la arme, apasatul creeaza o miscare care poate da neclaritate. Numai pe cea provinciala si numai reversul.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Reeditare:
Da, pare fie un denar "limes" fie un miez de denar suberat. Deci nu e provinciala. Pe revers ar trebui sa fie in realitate (recompus dupa ce mi-ati spus)..... T RP X COS II PP unde X e o cifra romana. Mi se pare ca cifra este VI deci TR P VI COS II PP. Coroborat cu IMP XI anul baterii ar fi 198.
Mai degraba este un "limes" adica denar batut la frontiera imperiului, dupa stil. Nu trebuie curatat intrucat aliajul are foarte putin argint si curatarea il poate strica. Nu identific tipul, acolo unde vedeti ANT de fapt e o terminatie AN iar T e de la TR P - "Tribunicia Potestas" adica "Tribun al poporului" COS e de la "Consul" si urmeaza cifra (al catela consulat e) si PP - Pater Patriae adica "Parintele patriei". De obicei acest tip de inscriptie mai e precedat de PM adica "Pontifex Maximus" - "Preot suprem" dar nu mereu. Fiind un denar, ar fi intresant de identificat, si pentru ca nu iese din prima ca sa zic asa, e posibil sa nu fie banal (comun).
Da, pare fie un denar "limes" fie un miez de denar suberat. Deci nu e provinciala. Pe revers ar trebui sa fie in realitate (recompus dupa ce mi-ati spus)..... T RP X COS II PP unde X e o cifra romana. Mi se pare ca cifra este VI deci TR P VI COS II PP. Coroborat cu IMP XI anul baterii ar fi 198.
Mai degraba este un "limes" adica denar batut la frontiera imperiului, dupa stil. Nu trebuie curatat intrucat aliajul are foarte putin argint si curatarea il poate strica. Nu identific tipul, acolo unde vedeti ANT de fapt e o terminatie AN iar T e de la TR P - "Tribunicia Potestas" adica "Tribun al poporului" COS e de la "Consul" si urmeaza cifra (al catela consulat e) si PP - Pater Patriae adica "Parintele patriei". De obicei acest tip de inscriptie mai e precedat de PM adica "Pontifex Maximus" - "Preot suprem" dar nu mereu. Fiind un denar, ar fi intresant de identificat, si pentru ca nu iese din prima ca sa zic asa, e posibil sa nu fie banal (comun).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Domnule berserkr imi pare rau,dar nu inteleg cu sablonul.
Inscriptia reversului pe care am postato mai sus " ?? ANT RP INCOSI PO " a fost scrisa exact in ordinea circulara a monedei,de la stanga la dreapta.Nu pot distinge primele litere,cele de dinainte de ANT(in partea stanga a monedei jos).
Mai atasez o poza,din pacate destul de neclara insa poate cu inscriptia scrisa de mine si imaginea in fatza o sa va putezi face o idee mai buna asupra reversului.
Mai atasez o poza,din pacate destul de neclara insa poate cu inscriptia scrisa de mine si imaginea in fatza o sa va putezi face o idee mai buna asupra reversului.
- Fişiere ataşate
-
- DSCF3297..jpg (66.32 KiB) Vizualizat de 8420 ori
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
Inscriptia de pe revers, incepand cu TR P e clara. TR P VI COS II PP, dupa cum v-am spus. Ce e inainte nu-mi dau seama. Normal primele doua litere ar fi PM insa nu intelg incluziunea dintre PM si TR P (unde vedeti dvs ANT, T-ul e de la TR P - ei AN sau ce e acolo ma intriga pentru ca e neobisnuit). In rest e un denar limes, Septimius Severus din cca 198. Tema reversului nu mi-e inca destul de clara. Oricum dupa stare eu cred ca face macar 10-15 euro. Si nu e exclus sa fie si ceva mai rara.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!