Moneda Romana !!!
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Domnule"berserkr" nu vreau sa par naiv dar monetaria este Roma in cazul monedei de fata sau este si in cazul celorlate monede care au semnele monetarie SC ??? Vrea sa invat si eu sa identific monetaria unei monede de unul singur.Daca putetzi sa imi datzi niset sfaturi sau niste siteuri cu referire la identificare monetariilor...etc v-as fi foarte recunoscator.Am unele monede care au semenele monetariei diferite de cele care apar in lista de "Mintmarks" care se gaseste pe internet sa zic asa!Orice sfat este bine venit! Va multumesc.
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
Este de laudat ca vreti sa aprofundati. In general ce se vede in materie de bronzuri cu inscriptia SC este de la Roma. Cu SC a mai batut provincia Siria ca monetarie imperiala. Nu avea orice monetarie dreptul de a bate monede aprobate de senat. Se pare ca aceasta inscriptie si conceptul din spatele ei a durat din timpul republicii (Augustus/Octavian) si pana la "dominat" deci in timpul "principatului". Aceste doua notiuni in Roma, au separat viziunile formei de guvernamant. Prima forma, principatul, in timpul careia se vede si aceasta inscriptie, este caracterizata prin respectul fata de conceptul de republica (si senat), un concept care dadea o putere importanta senatului. De la Diocletian odata cu "dominatul" desi republica era venerata ca si concept (veti vedea si mai tarziu monede cu "Securitas reipublice" sau care amintesc de republica), puterea era garantata direct de catre zei prin senat si popor. Si inainte au existat imparati care au ignorat senatul, si fiind in contradictie cu el au disparut in comploturi si au fost huliti de istoricii vremii, dupa ce au fost eliminati. Se pare ca Diocletian a gasit ca puterea absoluta este importanta cu conditia ca formele vechi acceptate sa fie formal respectate chiar daca puterea era in mana unui singur om (de fapt Diocletian a impus o tetrarhie formata din doi augusti si doi cezari, dar el era primul factor de decizie). De aceea monedele tetrarhiei si mai tarziu, dupa Constantin, vor avea in inscriptia de pe avers, majoritatea, DN - Dominus Nostrorum. Ca un link explicativ:
http://www.unrv.com/economy/roman-mints.php
http://www.unrv.com/economy/roman-mints.php
Ultima oară modificat 02 Ian 2009, 21:59 de către berserkr, modificat de 3 ori în total.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Nu am vrut sa mai deschid un topic nou si postez tot aici.
Poate sa imi spuna cineva daca moneda din imagine este comuna si eventual un pret,intentionez sa o cumpar.
Se pare ca este o moneda comemorativa ptr orasul Constantinopol emisa intre ani 332-334.
Avers: Constantinopolis
Multumesc!!!
Poate sa imi spuna cineva daca moneda din imagine este comuna si eventual un pret,intentionez sa o cumpar.
Se pare ca este o moneda comemorativa ptr orasul Constantinopol emisa intre ani 332-334.
Avers: Constantinopolis
Multumesc!!!
- Fişiere ataşate
-
- 006834.jpg (36.33 KiB) Vizualizat de 7625 ori
Este comuna (c3 in RIC) - RIC VII Trier 543 - dar in stare exceptionala. Nici n-am vazut cu argintare completa pana acum. Probabil ca face 40 de euro. Pe afara am vazut piese (altele dar tot comune) tot cu argintare completa si la 60.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Am inteles.Nu m-am gandit cand am postat poza,trebuia sa specific.In orice caz moneda de care vb eu este in stare buna,ma interesa mai mult sa aflu daca este comuna si am aflat.Daca o sa o cumpar,bineinteles(la un pret "mai comun" )o sa postez poze si o sa cer atunci o evaluare!!!

Pai e comuna ca tip. Intre cele de acest tip, cea prezentata e comuna (inscriptia de la monetarie conteaza - aici TR.P). Poate fi acelasi tip (comun) dar in cadrul tipului mai putin comuna, sau chiar rara.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Nu vreau sa abuzez de acest forum dar mai postez niste poze cu o moneda carte imi apartine.Vanzatorul mi-a spus ca e un tip "mai deosebit" ptr Constantin cel mare..Aceasta moneda este comuna sau este ceva "mai deosebit"????
Diametru: 19 mm
Avers: CONSTAN.TINVSAVG
Revers: PROVIDEN.TIAEAVGC
Monetarie: TSIS
Diametru: 19 mm
Avers: CONSTAN.TINVSAVG
Revers: PROVIDEN.TIAEAVGC
Monetarie: TSIS
- Fişiere ataşate
-
- DSCF1505.JPG (70.24 KiB) Vizualizat de 7570 ori
-
- DSCF1508.JPG (70.57 KiB) Vizualizat de 7570 ori
Nu e un revers rar pentru Constantin cel Mare. E primul revers roman avut de mine, acum multi ani. Deci va imaginati ce "deosebit" e. Dar moneda nu arata rau. Deosebite sunt cele cu castru numai daca si castrul arata deosebit, fie are porti deschise, fie are elemente constructive interesante. Din cate vad la cea de fata, este simplu. Poza e cam mica (de fapt utilul ei e cam mic si prea mult spatiu gol care ocupa loc degeaba - folositi crop).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!