Idei emisiuni jubiliare 2009

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Alex
moderator
moderator

Idei emisiuni jubiliare 2009

Mesaj de Alex »

Inspirat de topicul similar al lui muresanhd pentru anul 2008, deschid topicul asta in care sa scriem aniversarile anului 2009 pentru a vedea la sfarsitul sau cate s-au materializat in monede comemorative/jubiliare.

1859-2009: 150 de ani de la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al principatelor romane Moldova si Tara Romaneasca.

In plus, tocmai am citit ca in 2009 compania Tarom implineste 55 de ani, ocazie cu care a si vopsit una dintre aeronavele sale intr-o schema similara cu cea a primelor sale avioane. Avand in vedere varsta rotunda implinita (55 de ani :lol: ) cred ca evenimentul va avea prioritate la o moneda aniversara. 8)
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Firesc ar fi: "100 de ani de la nastera lui Eugen Ionescu".
vlad_A
*
*

Mesaj de vlad_A »

120 ani de la moartea lui Mihai Eminescu si Ion Creanga
125 ani de la moartea doctorului Carol Davila
95 de ani de la moartea lui Aurel Vlaicu
200 de ani de la nasterea lui Andrei Saguna
150 de ani de la Unirea Principatelor
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

vlad_A scrie:120 ani de la moartea lui Mihai Eminescu si Ion Creanga
125 ani de la moartea doctorului Carol Davila
95 de ani de la moartea lui Aurel Vlaicu
200 de ani de la nasterea lui Andrei Saguna
150 de ani de la Unirea Principatelor
Nu cred ca Saguna isi va mai gasi loc prin emisiunile jubiliare. A mai avut o emisiune. Chiar si Eminescu e greu de crezut.
Ultimele 2 sunt de nota 10. :D Chiar daca ultima e mai nuantata de Alex. Unirea propriu zisa e un pic mai tarziu.
Foarte buna si ideea lui dimo13. :D
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
banivechi

Mesaj de banivechi »

3 august 1919 -retragerea trupelor sirbesti si instalarea administratiei romanesti in Timisoara.
40 ani de la "un pas mic pentru om, unul urias pentru omenire"
20 ani fara Ceausescu.
140 ani de la nasterea profesorului Paulescu - descoperitorul insulinei.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Alex scrie:1859-2009: 150 de ani de la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al principatelor romane Moldova si Tara Romaneasca.
Ieri s-au implinit 150 de ani de la alegerea lui Cuza ca Domn al Moldovei. De curiozitate, a fost cineva dintre ieseni in Sala Elefant a Muzeului de Istorie Naturala pentru acesta aniversare?
miguelito

Mesaj de miguelito »

Pe 31 ianuarie 2009 se implinesc 100 de ani de la nasterea lui Petre Cristea (1909-1995), cel mai mare pilot de automobilism sportiv din Romania, castigator (printre altele) al Raliului Monte-Carlo 1936.

Cred ca ar merita o moneda comemorativa!
"I always arrive late at the office, but I make up for it by leaving early" - Charles Lamb

http://ciclist.wordpress.com/
skortzy

Mesaj de skortzy »

Fara suparare, dar e prima data cand aud de nenea asta :)

Se implinesc si 100 de ani de la nasterea printesei Ileana de Romania. Ce ziceti de o moneda dedicata ei? Multi nu stiu cine este, nu?

Iata o lista cu romani relativ cunoscuti nascuti in 1909:

5 ianuarie: Principesa Ileana de România, arhiducesă de Austria şi stareţă ortodoxă (d. 1991)
18 martie: Barbu Brezianu, poet, publicist şi critic şi istoric de artă român
24 martie: Richard Wurmbrand, pastor lutheran (d. 2001)
15 iunie: Virgil Teodorescu, poet, prozator şi eseist român (d. 1987)
18 iunie: Lena Constante, artistă plastică, folcloristă şi o disidentă româncă (d. 2005)
12 iulie: Constantin Noica, eseist şi filozof român (d. 1987)
22 iulie: Mihai Popescu, actor român (d. 1953)
8 septembrie: Max Blecher, scriitor român de origine iudaică (d. 1938)
13 noiembrie: Eugen Ionescu, scriitor de limbă franceză originar din România (d. 1994)
Nicolae Massim, regizor român (d. 1981)
Miron Grindea, jurnalist român (d. 1995)

Lista este de pe wikipedia, deci ar putea contine erori.

Despre fiecare dintre ei unii ar putea spune ca merita o moneda, desi multi dintre noi nu am auzit de majoritatea dintre ei.

Cativa, foarte probabil, o vor avea (eu ma gandesc la C. Noica si E. Ionesco - s-a propus si mai sus)
Mihai

Mesaj de Mihai »

"Nenea" a reusit o performanta unica :D Si era cat pe aci sa o repete la un an sau doi distanta, dar a fost descalificat din cauza unor chestiuni mecanice, care au fost socotite neregulamentare... Am impresia ca a concurat pe o masina Ford...
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

e prima data cand aud de nenea asta :)
Un alt ''nene''...

Anul acesta se implinesc 125 ani de la nasterea lui Grigore Briscu inventator al elicopterului... elicei duble cu pas variabil si al motorului rotativ,

http://www.ziua.net/display.php?data=20 ... &id=196010 (In 1911, Grigore Briscu si Nicolae Petrovici concep primul elicopter din lume)
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Si din pacate nu stie nimeni de ei in lume.
Media americana l-a impus pe Sikorski ca inventator al elicopterului.
Iata unde duce lipsa promovarii valorilor nationale.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Ma tem ca articolul contine multe erori care fac dificila descoperirea adevarului.
Una dintre previziuni se referea la aparitia radarului, descris ca o cutie cu ecran legata la o antena care emite electroni. Electronii care se ciocnesc de tinta se intorc, sunt receptionati de antena si astfel avionul poate fi vazut pe ecran de la distante foarte mari.
Electronii au o putere de penetrare foarte mica chiar si in aer. In plus un fascicul de electroni este imprastiat foarte usor, deci dispozitivul imaginat de Vasile Dimitrescu nu ar fi adus niciun rezultat.
...Vasile Dimitrescu, propune instalarea in avioane a unor dispozitive care sa imprastie in jurul avionului un nor de neutroni, care sa faca aparatul de zbor invizibil pe ecranul presupusului radar...in 1914
Neutronii au fost caracterizati ca particule elementare abia in 1932. E putin probabil ca Vasile Dimitrescu sa fi stiut de ei cu aproape 20 de ani mai inainte.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

E cam balmajeala in articolul ala intr-adevar. Se amesteca niste cuvinte cu iz de stiinta aiurea. Dar nu se stie ce-a povestit omul si ce-a inteles ziaristul. Oricum radarul se bazeaza pe unde electromagnetice nu pe electroni. Iar un "nor neutronic" - lasand la o parte cand au fost descoperiti neutronii, nu stationeaza si in plus cred ca radiatia neutronica (de un anumit nivel) nu e prea sanatoasa.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

dragos03 scrie:generali care au comandat armate pe front in al doilea razboi mondial, cum ar fi Gheorghe Avramescu, Petre Dumitrescu (singurul non-German care a comandat o armata germana in al doilea razboi mondial), Iosif Iacobici, ca sa nu mai vorbim de Ion Antonescu
Luna aceasta se implinesc 125 ani de la nasterea generalului Gheorghe Avramescu (26 ianuarie 1884 - 3 martie 1945 ?)... comandant al Armatei 4 romane, distins în luptele celui de-al doilea razboi mondial.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Avramescu
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
skortzy

Mesaj de skortzy »

Am impresia ca topicul degenereaza in pomenirea de persoane care s-au nascut sau au murit acum X * 25 ani.

Era vorba de idei pentru emisiuni BNR...

Ca sa apara cineva pe o moneda / medalie trebuie sa fie cu adevarat cunoscut sau sa fi lucrat la BNR (vezi Kiritescu).

In plus, doar aprox. jumatate dintre monede sunt dedicate unor personalitati.
De exemplu, am putea incerca sa propunem tezaure care sa apara pe moneduta cu Istoria aurului din 2009.
Scrie răspuns