Vise despre posibile monede comemorative romanesti
Vise despre posibile monede comemorative romanesti
Uitandu-ma la succesul avut de programele prin care diverse state au emis serii de monede comemorative pe diverse teme (USA - State Quarters, Canada - Millenium Quarters, Mexic - 5 Pesos Eroii Independentei si Revolutiei, Germania - 2 Euro Bundeslander si probabil mai sunt si altele) haideti sa visam un pic pe tema unui astfel de serii emise si de BNR.
Ca valoare cred ca ar merge 1 sau 2 lei monede monometalice (obisnuite) sau de ce nu chiar un 5 lei bimetalic, dat fiind faptul ca 5 lei sunt doar 1.25 EUR. Iar ca tema cred ca ar fi un bun inceput Judetele Romaniei, care la 40 de judete (fara Bucuresti) ar merge 10 monede pe an timp de 4 ani.
Ca si la State Quarters, tema aleasa pentru fiecare judet ar fi decisa la nivel local, prin metode care le-ar alege fiecare judet in parte; ar putea fi concursuri publice locale, votare pe Internet si cate altele... Ar putea exista doar cateva reguli de bun-simt (fara persoane in viata, fara politicieni) dar in rest fiecare judet sa fie lasat sa aleaga subiectul - monumente naturale, monumente facute de mana omului, personalitati, alte simboluri... De exemplu as vedea Barajul Vidraru pentru Arges, Coloana Infinitului sau Poarta Sarutului pentru Gorj, manastirile lui Stefan cel Mare pentru Suceava sau Neamt...
Imaginati-va doar ce entuziasm ar genera gasirea acestor monede in maruntisul de zi-de-zi, acelasi entuziasm probabil prin care in SUA programul State Quarters a condus la 100 de milioane (da, milioane) de colectionari. Ca sa nu mai spun de veniturile suplimentare pentru BNR prin seignorage-ul (scuze, nu stiu traducerea romaneasca) la monedele care ar fi scoase din circulatie de colectionari.
Vise.....
Ca valoare cred ca ar merge 1 sau 2 lei monede monometalice (obisnuite) sau de ce nu chiar un 5 lei bimetalic, dat fiind faptul ca 5 lei sunt doar 1.25 EUR. Iar ca tema cred ca ar fi un bun inceput Judetele Romaniei, care la 40 de judete (fara Bucuresti) ar merge 10 monede pe an timp de 4 ani.
Ca si la State Quarters, tema aleasa pentru fiecare judet ar fi decisa la nivel local, prin metode care le-ar alege fiecare judet in parte; ar putea fi concursuri publice locale, votare pe Internet si cate altele... Ar putea exista doar cateva reguli de bun-simt (fara persoane in viata, fara politicieni) dar in rest fiecare judet sa fie lasat sa aleaga subiectul - monumente naturale, monumente facute de mana omului, personalitati, alte simboluri... De exemplu as vedea Barajul Vidraru pentru Arges, Coloana Infinitului sau Poarta Sarutului pentru Gorj, manastirile lui Stefan cel Mare pentru Suceava sau Neamt...
Imaginati-va doar ce entuziasm ar genera gasirea acestor monede in maruntisul de zi-de-zi, acelasi entuziasm probabil prin care in SUA programul State Quarters a condus la 100 de milioane (da, milioane) de colectionari. Ca sa nu mai spun de veniturile suplimentare pentru BNR prin seignorage-ul (scuze, nu stiu traducerea romaneasca) la monedele care ar fi scoase din circulatie de colectionari.
Vise.....
Astfel de subiecte au tot fost discutate, iar pt 2009 s-a deschis aici http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 01&start=0
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Cum am mai zis si in alte topicuri, mie mi-ar fi placut ceva in genul State Quarters, daca nu cu judetele, atunci macar cu regiunile istorice. Este foarte adevarat ca asta ar aduce la aparitia foarte multor colectionari noi, in special tineri, dar nu stiu daca la noi se doreste asta. Sau cel putin nu stiu daca BNR e interesat de asta. Ei au deja clientii lor care cumpara intregul tiraj din cele cateva sute de exemplare emise pentru fiecare comemorativa, si cred ca sunt multumiti cu atat. Ca mare lucru n-ar castiga (in bani) dintr-un program de comemorative de circulatie.
Pana la urma nici nu stiu cum se considera, seria "eclipsa" a fost un succes, ori ba?
Pana la urma nici nu stiu cum se considera, seria "eclipsa" a fost un succes, ori ba?
A fost "mare succes" ca am vazut una singura in circulatie, iar la targuri vad ca e mai rara decat 10 lei 1995 FAO.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Din cate inteleg eu s-a discutat despre monede comemorative 'a la BNR', adica din metal pretios, tiraje de sute sau mii de exemplare doar, preturi imense si distributie 'deficitara' ca sa ma exprim frumos. Eu ma refeream la monede comemorative de larga circulatie.vlahul scrie:Astfel de subiecte au tot fost discutate
In plus eu ma gandeam la o serie mare, adica zeci de monede cu subiecte similare. 'Eclipsa' a fost un bun inceput, dar nu a fost o serie - a fost doar una.
Se estimeaza ca programul State Quarters a generat 5 miliarde (da, miliarde!) de dolari prin monedele care au fost scoase din circulatie, de 10 sau 100 de ori mai mult decat au generat mondedele de argint sau aur americane emise in aceeasi perioada.Aldor scrie:Ca mare lucru n-ar castiga (in bani) dintr-un program de comemorative de circulatie
Iar in cazul nostru, s-ar putea lejer emite in cativa ani 100 sau 200 de milioane de monede de 1 sau 2 lei; daca doar o cincime ar fi pastrate de colectionari tot ar fi 20 pana la 80 de milioane de lei profit (minus costurile de batere si distributie - poate 10 - 20 de bani per moneda), iarasi incomparabil cu veniturile obtinute de BNR din comemorativele 'de fitze'.
Si oricum, am deschis topicul asta ca sa visam... sa lasam imaginatia sa zburde. Mi-e clar ca sansele de a vedea asa ceva in urmatorii cativa ani sunt cvasi-nule, dar de ce sa ne impiedice asta sa facem jocuri de genul 'cum ar fi...' ?
Site-ul monetariei nationale zice ca a fost de circulatie.
Eu nu-mi amintesc la vremea respectiva sa fi anuntat cineva ca e de circulatie si numai o moneda comemmorativa.
Poate ne spune cineva cum a intrat in posesia ei.
Eu n-am prins nici un asemea 10 lei in circulatie doar acum vad ca e inflatie la targuri.
Eu nu-mi amintesc la vremea respectiva sa fi anuntat cineva ca e de circulatie si numai o moneda comemmorativa.
Poate ne spune cineva cum a intrat in posesia ei.
Eu n-am prins nici un asemea 10 lei in circulatie doar acum vad ca e inflatie la targuri.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Va spun eu. Desi n-o mai am (i-am daruit-o fiului meu impreuna cu toata seria FAO). A fost data la "intreg" la BNR impreuna cu cea de argint si cu cea proof. Numai ca moneda "de circulatie" a fost separat intr-o pungulita de plastic (deci fara a fi inchisa protejat intr-un mod special). Probabil toti si-au pastrat varianta proof si restul au fost vandute pe preturi mai mari sau mai mici.
Ultima oară modificat 10 Ian 2009, 16:55 de către berserkr, modificat 1 dată în total.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
singura monedade circulatie care a si circulat a fost moneda cu eclipsa, dar din cate stiu au fost in circulatie si cele de 10 lei din seria respectiva. eu personal nu am intalnit in circulatie dar la vremea respectiva am primit una codou de la o prietena a mamei care lucra la o alimentara si care sustinea ca a gasit-o in sertar.
Prin proof se intelege o moneda executata conform unei anume tehnologii, capsulata inca de la distribuire in vederea demonstrarii acelei tehnologii. Nu altceva, si spun asta pentru ca unii cred ca proof inseamna o moneda realizata cu tehnologii superioare si musai foarte frumoasa. Una dintre cele de 10 lei a fost in aceasta situatie (capsulata). Cealalta nu, insa nu pot sa spun c-a fost "in circulatie" ca sa raspund ultimului post (i-am spus "de circulatie" pentru a evidentia caracterul diferit fata de proof). Doar a fost distribuita ca o "ruda saraca" a celei proof. Probabil ar fi fost primita in comert insa destinatia ei declarata era colectionarea.Maritud77 scrie:Prin "proof" vă referiţi la varianta cu N?
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!