berserkr scrie:sorin70 scrie:Seria FAO 1995 nu a avut nicio moneda proof.
Atat moneda de 100 lei cat si cele 2 de 10 lei au fost in stare BU.
Primele monede proof au fost cele de argint emise incepand cu 1996.
Exceptie face medalia de argint 115 ani BNR care in 1995 s-a emis atat BU cat si proof
Am avut una de 10 lei si una de 100 in capsula din plastic, de la distributia normala. Cum i-ati spune? BU? Adica "Brilliant Uncirculated"? Si ce e proof in acest caz? De acord ca primele monede de argint de dupa revolutie au fost urate insa asta era tehnologia la dispozitie. Cred ca ne cramponam de termeni si reguli artificiale (repet, stiu ca multi considera ca proof e o tehnologie speciala dar exista monede proof cu mult inainte sa apara baterea in oglinda de exemplu).
@Yu_L.Yan Va rog sa ma credeti ca nu ma intereseaza sa fac senzatie dar una dintre cele doua de 10 lei era in capsula. Asta e.
Exact asa spune BNR intr-o lista a monedelor jubiliare emise : 100 lei 1995 este BU si nu proof.
La medalia BNR 115 ani se prezinta 2 categorii : BU si proof.
Lista a fost publicata intr-unul din rapoartele anuale dar nu mai reusasc sa o gasesc acum.
In acceptiunea actuala "proof" se considera doar monedele executate in tehnica speciala la care suprafata fundalului are aspect lucios "oglinda" iar cea a reliefului are aspect mat "inghetat" .
100 lei 1995 nu are nici un detaliu cu suprafata mata.
Comparati cu 100 lei 1996 Roma, Atlanta, etc.
Pentru monedele vechi ( pana la inceputul sec. XX ) "proof" poate sa insemne ca au fost batute cu matrite speciale, mult mai bine finisate decat cele destinate baterii pieselor obisnuite.
Revenind la setul 1995, monedele de 100 lei si cea de 10 lei "N" erau in capsule iar cea de 10 lei fara "N" era fara capsula . Pe situl Monetariei Statului se mentioneaza ca cea fara "N" ar fi fost destinata circulatiei ( tiraj 100.000 exemplare ). E posibil ca in Bucuresti sa fi circulat foarte scurt timp pana sa fie absorbite de colectionari, unele direct din banca. In anii trecuti parca era un anunt pe okazii cu 100 sau 1000 buc. de monede de acest fel.
Revenind la subiectul topicului si eu sustin ideea unor serii de comemorative circulante cu valoarea de 1 sau 2 lei, eventual bimetalice.
Spania a avut la ultimile emisiuni de pesetas o serie frumoasa cu regiuni, chiar de valori nominale mici, parca 5 ptas.