Identificare moneda

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

mihai_a380

Mesaj de mihai_a380 »

Sunt nou pe forum. As vrea sa stiu daca acest ducat este sau nu autentic. Nu reusesc sa identific textul de pe el. Multumesc.
Fişiere ataşate
ducat mic.jpg
ducat mic.jpg (87 KiB) Vizualizat de 15447 ori
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Am o veste proasta pentru dvs, piesa din imagine este un fals.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Intr-adevar, tot un fals din "faimoasa" serie reprezentata prin multe sute (daca nu mii) de exemplare raspandite pe piata de la noi dar si in afara. Probabil iar a scos cineva un lot de falsuri de-astea, si urmeaza inca un val de cumparatori dezamagiti :roll: :(
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aceste falsuri fac victime in continuu, desi nu numai pe situl despre monede medievale sunt prezentate destul de clar, dar si pe-aici pe forum au fost tot timpul intrebari legate de ele. Pacat ca multe dupa achizitionarea lor. Poate ar fi bine sa facem o sectiune de falsuri cunoscute cu pozele adunate pe parcurs?
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Poate ar fi bine. Oricum din cate observ mai mult utilizatorii noi vin si intreaba despre aceste monede, dupa ce le-au luat pentru ca pareau ocazii favorabile de a detine monede de la Mircea cel Batran (o dorinta al carei mugure exista probabil in mintea multor colectionari de la noi, nu neaparat interesati si priceputi la monedele medievale romanesti - de unde si usurinta cu care cad victime). Cei mai cu vechime pe forum precis au avut ocazia sa citeasca discutiile legate de respectivele falsuri, si se pazesc.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
PRONUMISMATICA
Site Admin

Am putea aduna imaginile la cele medievale aici:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... p?cat_id=8

iar la cele antice aici:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... p?cat_id=7

Asa ar fi toate la un loc.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Am avut o propunere asemanatoare si la monedele contemporane romanesti. Ar trebui sa fie totusi o sectiune pt acestea, asa cum am incercat si la probe. Ar ajuta mult. Parerea mea ...
PRONUMISMATICA
Site Admin

vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Asa este. Cred ca m-am exprimat gresit, ma refeream la probe :oops:
mihai_a380

Mesaj de mihai_a380 »

O sa o postez si pe aceasta la sectiunea de falsuri specificata mai sus in speranta sa nu se mai pacaleasca si altcineva.
Poate ar fi util acolo la fiecare imagine sa fie trecut si un mic comentariu de ce o moneda este falsa sau nu (stil, aspect, etc) pentru ca eu imi dau seama ca nu as putea spune de ce si de multe ori am impresia ca ceva imi scapa.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Este o galvanoplastie. Deci doua foite de argint lipite laolalta. Studiati muchia cu o lupa.
mihai_a380

Mesaj de mihai_a380 »

Tocmai asta ma nelamureste.
M-am uitat foarte atent iar intr-un loc am si razuit putin cu o lama. Voiam sa incerc si cu un microscop dar inca nu am reusit...
Daca sunt sigur ca e fals o sa incerc sa o tai/ rup/ incalzesc pentru a se dezlipi cele doua parti.
Se pare ca e imbinata la margine destul de bine daca nu se vede la prima examinare.
Mihai
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Daca mergeti pe situl de monede medievale romanesti, o sa gasiti pe langa foarte multe exemplare de falsuri inclusiv unul rupt in doua tocmai pentru evidentierea tehnicii de executie. Si acest fals este nu numai foarte vechi (mai exact aceasta clasa de falsuri) dar de asemenea, ca si cel al monedei dacice, mult mai bine cunoscut la noi decat afara. Am vazut lav anzare pe net de bune. Si cu asa ceva am luat plasa pe vremuri :) Uitati:
http://monederomanesti.cimec.ro/falsuri/f_005_f.gif
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
mihai_a380

Mesaj de mihai_a380 »

Intr-adevar, am rupt ducatul respectiv si se vedea ca e facut din doua fete foarte subtiri care pareau a fi argint si un miez gri care a iesit foarte clar in evidenta cand l-am incalzit la aragaz. La inceput si miezul avea culoare metalica dar a oxidat diferit in foc.
E interesant ca pe margine acest miez nu se observa fiind placat tot cu argint ca sa nu se dea de gol asa ca nu stiu daca as fi observat ceva doar daca analizam marginea.
Deci cu un fals mai putin :D
Scrie răspuns