Jetoane iudaica Arad, Cluj, Lugoj (ebay)

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
PRONUMISMATICA
Site Admin

Jetoane iudaica Arad, Cluj, Lugoj (ebay)

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Am vazut ca intr-o perioada relativ scurta de timp doi vanzatori (din Arad si Timisoara) au pus pe ebay mai multe jetoane evreiesti cel putin interesante, din perioada interbelica, din Arad, Cluj si Lugoj. Unele din ele s-au vandut la sume destul de mari. Am cautat jetoanele in mai multe lucrari, si nu le-am gasit mentionate nicaieri. Le cunoaste / are cineva in colectie astfel de jetoane sau are informatii despre ele? Au fost publicate, sunt mentionate in vreo lucrare?

Unul din vanzatori care le-a vandut pe ebay a avut in oferta concomitent cu ele si cateva din acele ponduri moldovenesti dubioase despre care s-a mai discutat pe forum.

Cateva dintre aceste piese sunt chiar acum in licitatie.
Fişiere ataşate
1kg-CARNE-K-LUGOJ-av-1.jpg
1kg-CARNE-K-LUGOJ-av-1.jpg (6.9 KiB) Vizualizat de 18178 ori
1kg-CARNE-K-LUGOJ-av-2.jpg
1kg-CARNE-K-LUGOJ-av-2.jpg (7.4 KiB) Vizualizat de 18178 ori
1kg-CARNE-K-LUGOJ-av-3.jpg
1kg-CARNE-K-LUGOJ-av-3.jpg (38.22 KiB) Vizualizat de 18178 ori
1kg-CARNE-K-LUGOJ-rev-2.jpg
1kg-CARNE-K-LUGOJ-rev-2.jpg (7.87 KiB) Vizualizat de 18178 ori
1kg-CARNE-K-LUGOJ-rv-3.jpg
1kg-CARNE-K-LUGOJ-rv-3.jpg (43.39 KiB) Vizualizat de 18178 ori
Arad-10Lei-Av-1.jpg
Arad-10Lei-Av-1.jpg (40.17 KiB) Vizualizat de 18178 ori
Arad-10Lei-Av-2.jpg
Arad-10Lei-Av-2.jpg (7.78 KiB) Vizualizat de 18178 ori
Arad-10Lei-Rv-1.jpg
Arad-10Lei-Rv-1.jpg (41.75 KiB) Vizualizat de 18178 ori
Arad-10Lei-Rv-2.jpg
Arad-10Lei-Rv-2.jpg (7.2 KiB) Vizualizat de 18178 ori
Kolozsvar-5-av-1.jpg
Kolozsvar-5-av-1.jpg (29.76 KiB) Vizualizat de 18178 ori
Kolozsvar-5-av-2.jpg
Kolozsvar-5-av-2.jpg (5.27 KiB) Vizualizat de 18178 ori
Kolozsvar-5-rv-1.jpg
Kolozsvar-5-rv-1.jpg (23.92 KiB) Vizualizat de 18178 ori
Arad-10Lei-Rv-2.jpg
Arad-10Lei-Rv-2.jpg (7.2 KiB) Vizualizat de 18178 ori
andi_codescu

Re: Jetoane iudaica Arad, Cluj, Lugoj (ebay)

Mesaj de andi_codescu »

Aldor scrie:Unul din vanzatori care le-a vandut pe ebay a avut in oferta concomitent cu ele si cateva din acele ponduri moldovenesti dubioase despre care s-a mai discutat pe forum.

Nu citisem decat prima parte a ceea ce postasei, deci nu citisem propozitia citata mai sus, cand de curiozitate am dat scroll sa vad pozele. Primul gand care mi-a venit in cap a fost acela ca am aceeasi senzatie pe care am avut-o cand am vazut imaginea acelor ponduri. Ceva seamana, poate e faptul ca sunt din alama si aceasta este cauza. A fost foarte ciudat apoi, cand am citit apoi propozitia de mai sus.

E totusi de subliniat ca senzatia mea la vederea acestora e irelevanta, daca stai si te gandesti ca experienta mea la capitolul ponduri si jetoane e egala cu zero.

Poate sa fie relevant faptul ca am vazut destul obiecte vechi din alama si parca ceva difera de imaginile de mai sus. Patina lor rosiatica mi se pare putin nenaturala. S-ar putea replica la aceasta ultima propozitie de-a mea faptul ca poate jetoanele de mai sus au fost curatate. Parerea mea este ca nu au fost curatate deoarece pe unul dintre ele e o amprenta, iar din cate stiu amprenta ramane pe metalul proaspat batut, proaspat scos de sub presa. In fine, la randul meu astept pareri mai avizate, dar ce e drept sunt curios.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Eu am o Hora cu amprenta pe ea, in rest are luciu de batere. Adica e exact asa cum a fost scoasa de sub matrita. In anumite conditii de conservare se pot pastra si asa. Problema mi se pare ca nu-s mentionate nicaieri (sau cel putin pana acum). Orice aparitie noua este posibila dar numai un bun cunoscator in domeniu s-ar putea pronunta asupra autenticitatii dupa un studiu serios. La asemenea gen de jetoane presupun ca ar putea fi folosite date legate de istoria locurilor in perioada respectiva. Nu este exclus ca jetoanele sa nu mai fi fost emise sau folosite si sa rezide intr-un depozit de unde sa fi fost scoase acum. Este posibil si asta la fel cum este posibil sa fie si inventii de data recenta.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:Eu am o Hora cu amprenta pe ea, in rest are luciu de batere. Adica e exact asa cum a fost scoasa de sub matrita. In anumite conditii de conservare se pot pastra si asa.
Pai asta spuneam si eu, amprenta ramane chiar si cu anii, dar se imprima pe metal numai daca acesta este proaspat batut (ramane atunci cand moneda are luciu de batere), deci nu dupa curatare. Am vrut a spun ca daca este asa cum zic eu (posibil sau nu) aceste piese nu au fost curatate. Or daca nu au fost curatate, intrebarea mea e cum s-a format patina rosiatica, patina care nu prea seamana cu patina naturala a alamei.

Sunt perfect de acord cu ce spui si relevant ar fi sa se pronunte cineva care se pricepe. Pana una alta, pot fi ok sau nu.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Incep cu "jetonul" de Lugoj: ca "stil" e inspirat din Schaeffer 259 var. 2.1... s.a.m.d. (jetoanele tip MACASINUL DE CONSUM C.F.R.) Ce nu "pusca" in mintea mea este ca jetoanele de carne ar trebui sa specifice pe linga cantitate (1/2 kg, 1 kg, etc) si felul carnii (de vaca, de porc). Ciudat, nu? Apoi singurul element de identificare al emitentului, acel K intre doua liniute e perfect de suficient de vag pentru a putea fi atribuit oricui si nimanui. Nu-mi place si contextul in care apar: laolalta cu niste piese suspect de similare in stil si metal asa zise iudaice de Arad.
Or fi fost facute de acelasi atelier, Lugojul nu e departe de Arad, dar sa nu uitam ca Timisoara e exact intre ele, si cum ati observat ca exista o oarecare legatura cu alte piese controversate ce provin din Timisoara, banuiala mea e ca si aceste jetoane au originea in Timisoara. Nimic rau in asta pina acum. Dar au fost emise oare in anii Regatului Romaniei sau...???
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Nu trebuie sa aveti o banuiala. Cu certitudine provin din Timisoara.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
alexie
**
**

Mesaj de alexie »

banivechi scrie:Incep cu "jetonul" de Lugoj: ca "stil" e inspirat din Schaeffer 259 var. 2.1... s.a.m.d. (jetoanele tip MACASINUL DE CONSUM C.F.R.) Ce nu "pusca" in mintea mea este ca jetoanele de carne ar trebui sa specifice pe linga cantitate (1/2 kg, 1 kg, etc) si felul carnii (de vaca, de porc). Ciudat, nu? ........................................................
Cand zici "lapte", te gandesti "lapte de vaca". Cand zici carne si este Steaua lui David, SIGUR nu e porc. :wink:
Cucurigu! boieri mari,
Daţi puguţa cu doi bani!
banivechi

Mesaj de banivechi »

Ok, nu porc, dar poate fi oaie sau vita, nu?
consult

Mesaj de consult »

Un jeton asemanator cu cel de 10 lei Arad am mai vazut recent, la ultimul targ de la Brasov. Acela nu mi-a trezit suspiciuni, deoarece facea parte dintr-o colectie.
Cele de pe ebay insa mi s-au parut si mie ciudate. Daca ar fi veritabile ar fi foarte interesante. Dar si eu cred ca sunt facute recent.
In felul acesta este posibil ca si pe viitor sa apara tot felul de piese inedite - jetoane, medalii si probabil si bonuri.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Am avut astazi doua discutii separate cu doi mari "jetonari", si am inteles ca exista o adevarata "invazie" cu aceste piese de care n-a auzit nimeni pina mai ieri-alaltaieri. Si banuiala mea exprimata mai demult in acest topic a fost confirmata: aceste piese rasar la vinzare din cercul cu centrul la Timisoara. Se pare ca o noua sarja de asemenea piese - in speta niste fantezii recente dupa parerea deja tot mai generalizata - a inundat piata.
Aparitia acestor bucati de metal menite sa falsifice istoria in primul rind si doar pe planul secund sa fraiereasca colectionarii arunca o pata pe obrazul numismaticii banatene.
As fi cel mai fericit sa ma insel, insa sansele sint aproape 0.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Nu, nu va inselati, este timisorean get-beget. Un "distins" membru al Societatii Numismatice se ocupa cu productia acestora si nu numai. Dupa 1990 in permanenta a scos pe piata (datorita influentei sale politice) nenumarate falsuri, incepand de la antice, urmand medievalele si continuand, se pare, acum cu cele contemporane. Probabil in curand va face si moderne. Foarte rar le comercializeaza personal, in schimb are multi interpusi care le plaseaza pentru el "pe sub mana". Poate ati observat si dramatica scadere de preturi la aceste jetoane. In mod cert se va opri acum din productie si se va axa pe alte falsuri, astea nu mai renteaza si deja trezesc prea multe suspiciuni. Deci avem si noi "chinezii" nostrii.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Nu mai deschid un topic nou, pentru ca mi se pare ca piesele provin din acelasi atelier ca cele despre care s-a discutat mai sus. Atasez imagini luate dintr-o licitatie de pe ebay. Vanzatorul este serios, insa despre autenticitatea jetonului (Mor & Levin, Nagyvarad = Oradea) am mari semne de intrebare.
Fişiere ataşate
jeton-mor-levin.jpg
jeton-mor-levin.jpg (31.67 KiB) Vizualizat de 16731 ori
jeton-mor-levin-.jpg
jeton-mor-levin-.jpg (28.07 KiB) Vizualizat de 16731 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

N-as da nici macar 5 bani 1995 pe un asemenea "jeton".
luchesse5508

Mesaj de luchesse5508 »

subscriu la parerea de "recente" cu o intrebare: nu vi se pare cunoscuta patina aceea in 2 tonuri (un ton in vecinatatea zonelor reliefate si unul in zonele plate, mai intinse)??
daca aveti un 50 bani 2005 cu luciu de batere dar pastrat(sau uitat) "la aer" o sa vedeti asemanari izbitoare la patina....
Scrie răspuns