identificare moneda antica, probabil romana

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

cristoph

identificare moneda antica, probabil romana

Mesaj de cristoph »

As vrea si eu cateva indicatii unde anume sa caut aceasta moneda: romane, provinciale sau la grecesti?

Imagine

Imagine

Urmatoarea este moneda? Cat am rasfoit catalogul pentru monede grecesti din Africa si Asia nu am vazut nimic asemanator, exista multe monede cu boi, dar nu seamana nici una cu aceasta.

Imagine

Imagine
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Prima piesa este de la Augustus, din Berytos, Fenicia. Deci provinciala.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

A doua pare un Paros (cam ca prima din lotul asta):
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 20&Lot=618
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

desi nu sunt deloc sigur!, nu seamana cu medievale din zona Caucazului, eventual Georgia, sau hoarda de aur?
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

A doua, daca ar fi originala, ar putea fi o barbarizare. Nu gasesc nici o asemanare cu Paros-ul, eventual una groteasca a reversului. Aversul in schimb.... nu are nimic in comun.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Si la avers daca te uiti atent poti gasi elementele unei efigii. Insa la starea de prezervare poate ca mi se pare mie. Reversul in schimb cu toate ca e degradat are aceleasi elemente in acelasi loc. Nu cred ca e o doar coincidenta. In rest, incadrarea ei intr-un stil al unei regiuni dintr-o anume perioada, ma depaseste si nu ma pronunt. Oricum la o moneda care a ajuns asa pana la noi, putem numai sa presupunem cu o mare doza de imaginatie.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
cristoph

Mesaj de cristoph »

Multumesc mult pentru raspunsuri. Am sa caut azi ceva informatii pe net si maine cand ajung acasa am sa rasfoiesc si cataloagele care le am.

Monedele provin din acelasi lot cu cele postate la sectiunea monede antice: 1 din Fenicia, 2 selucide, cele 2 postate aici. Mai am inca 3-4 monede in stare si mai proasta, din cate am vazut pe ele, apartin tot lumii grecesti - Asia, probabil selucide.

Acum nu pot sa afirm ca monedele au fost descoperite toate impreuna sau provin din loturi diferite. Pe langa acestea mai sunt si celelalte 30 monede arabe probabil din aceasi regiune.

Cred ca restul monedelor sunt totusi originale, dar nu pot sa trag aceasi concluzie si pentru aceasta.

La aceasta moneda mi se pare dubios grosimea ei, cred ca injur de 1-2 milimetri, pe cand toate monedele antice intalnite de mine au avut grosimi mai mari.

Maine am sa fac niste masuratori si am sa dau si dimensiunile acesteia.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Azi dimineata am scris putin in graba, prima piesa este emisa de fapt de legatul imperial Publius Quintillus Varus pentru Augustus. El a fost generalul care mai tarziu a condus legiunile romane in dezastrul din Padurea Teutoburg, unde 3 legiuni au fost distruse complet. Urmand exemplul tatalui sau, Sextus Quinctilius Varus care s-a sinucis dupa batalia de la Philippi, P Quintillus Varus s-a sinucis si el dupa batalia din Padurea Teutoburg.
cristoph

Mesaj de cristoph »

Aldor scrie:Azi dimineata am scris putin in graba, prima piesa este emisa de fapt de legatul imperial Publius Quintillus Varus pentru Augustus. El a fost generalul care mai tarziu a condus legiunile romane in dezastrul din Padurea Teutoburg, unde 3 legiuni au fost distruse complet. Urmand exemplul tatalui sau, Sextus Quinctilius Varus care s-a sinucis dupa batalia de la Philippi, P Quintillus Varus s-a sinucis si el dupa batalia din Padurea Teutoburg.
Am cautat eu la Augustus, dar nu am gasit nimic :shock: Acum se pare ca am indentificat-o :

http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 1&Lot=8734

Va multumesc mult de ajutor.

Oricum dupa pretul de acolo sa inteleg ca este o piesa mai rara. Desi a mea nu este in stare chiar foarte buna, totusi sper sa valoreze vreo 10 euro :roll: .

Presupun ca nu exista dubii in privinta autenticitatii. :?:
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Din cate inteleg, aceste monede provin din zona Orientului antic - Asia Mica. Asadar este posibil ca cea de-a doua moneda sa fie ceva local, specific, poate medieval (mameluci sau altceva) - identificabila de catre cineva specializat pe acel domeniu. De obicei monedele medievale dau impresia ca flanul e decupat dintr-o foaie de tabla si nu turnat.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

Probabil aici avem o reprezentare a leului si a soarelui, simbolistica foarte des intalnita, inca din timpuri imemorabile, in zona de est a peninsulei anatolice (estul Turciei actuale), la confluenta a patru lumi majore, diferite din punct de vedere etnic, lingvistic si cultural.
Aceste lumi sunt:
- stratul urbano-cultural al orientul mijlociu (reprezentat de persia-sange indoeuropean), care aici la extrema sa este dominat de cultura eleno-romeica ;
- societatea mereu mobila de la nord a turcilor de neam altaic care se va aseza aici in sec IX;
- liantul religios de la sud respectiv popoarele hamito-semite (arabii) care le va lega pe cele doua si le va dicta evolutia.
In secolul XI imperiul Seljucid acoperea in mare Iranul de azi si mult peste limitele sale. Era la baza persan cu conducere turca, dar adopta limba si cultura indigenilor. Din acest imperiu se desprinde Sultanatul turcilor seljucizi de Rum (Rum fiind denumirea Romei in araba). Aceasta denumire e data locuitorilor care faceau parte din imperiul roman inainte ca acesta sa fie cucerit de turci. In secolul XIII sultanatul de Rum este condus de Sultanul Kaykhusraw II intre anii1237–1246, iar in perioada 1240-1243 (638-641 A.H.) acesta bate moneda cu motivele soarele si leul. Se presupune ca ar reprezenta semnul zodiacal constelatia leului, al sultanei de origine georgiana. Se poate observa cat de importanta e simbolistica leului prin prezenta numelui ARSLAN=leu , purtat de foarte multi monarhi ai acestui sultanat, simbolul soarelui fiind alaturat notiunii de regalitate inca din perioada akadiana. Desi reprezentarea leului pe monede islamice ne este cunoscuta, aceasta este rar datorita legilor din Coran care interzic reprezentarea oricaror fiinte vii pe monede.
Desi leul se afla si pe unele monede ale Hoardei de Aur (acolo este mai inghesuit datorita grafiei arabe, mult mai generos reprezentata alaturi de tamgha), pe unii mangari otomani (piesele fiind ceva mai mari), pe unele piese ale mamelucilor( acestea nu le-am studiat), cat si pe unele monede ale sultanatelor mai mici din jurul celui de Rum( acolo motivele sunt mult mai bogate datorita spatiului, desi din punct de vedere stilisc sunt foarte apropiate), eu consider ca moneda aceasta este batuta de Kaykhusraw II. Poate daca grafia ar fi fost ceva mai vizibila as fi reusit mai mult. Diametrul si greutatea ar ajuta mult.
Va rog sa-mi scuzati eventualele greseli cat si maniera vulgara de scriere.
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Salut, pe monedele hoardei mai este reprezentat si vulturul de exemplu. Insa mongolii vechi aveau o religie bazata pe shamanism si nu erau islamici. Berke fratele lui Batu s-a convertit la islam dupa ascensiunea la conducere iar unii au fost chiar crestini nestorieni. De-abia Ozbek a impus islamismul dupa 1313. Cei dinainte erau toleranti din punct de vedere religios. Dupa cum stim exista monede ale lui Nogai care aveau IC-XC pe revers pentru ca zona in care stapanea era crestina. Oricum mie moneda mi se pare apropiata de exemplul pe care l-am dat de pe coinarchives si deci antica. Si leul, si alte animale erau destul de prezente in lumea antica, insa animalul in cauza nu mi se pare a reprezenta un leu. In rest, nu va faceti probleme legate de stil, e un forum si dvs va exprimati normal, nu avem probleme cu intelegerea :)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
cristoph

Re: identificare moneda antica, probabil romana

Mesaj de cristoph »

cristoph scrie: Urmatoarea este moneda? Cat am rasfoit catalogul pentru monede grecesti din Africa si Asia nu am vazut nimic asemanator, exista multe monede cu boi, dar nu seamana nici una cu aceasta.

Imagine

Imagine
Moneda are 16*15 mm cu grosimea de 1 mm, din pacate nu pot sa o cantaresc ca sa prezint si greutatea ei.

Mai am o moneda la care as mai avea nevoie de ajutor. Se pare ca este o bizantina, desi eu am cautat pe net si in CoinsByzant_Sear-Byzantine_Coins_And_Their_Values_1974, nu am gasit nici o poza asemanatoare. Se poate ca aceasta moneda sa fie din Bulgaria sau din Serbia sau poate chiar araba? Din cate am inteles exista cateva state arabe din Asia Mica care au emis monede tip bizantin.

Moneda are 20*20 mm

Imagine

Imagine
Ultima oară modificat 30 Ian 2009, 20:14 de către cristoph, modificat 1 dată în total.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

cristoph

Mesaj de cristoph »

Scrie răspuns