Aveti mai multe detalii despre monedele Franklin Mint? Au fost doar probe care nu au mai fost puse in circulatie? Daca da, din ce motive?
Asta ar fi al treilea tip al monedelor din 1867, dupa Heaton si Watt & Co (mai jos).

Toate scenariile astea mi le-am imaginat si eu. Intrebarea mea era daca exista documente sau alte surse care pomenesc acest tip de moneda si istoria sa.roantichitati scrie:Mai mult ca sigur este vorba de o proba . Diferenta este foarte vizibila spre a nu fi fost remarcata in cazul unei monede de circulatie . Inaintea incheierii unor contracte de batere a monedelor era firesc sa consulte mai multe oferte . Din motive care putem doar sa ni le imaginam contractul cu acea monetarie nu a fost finalizat . Unul din motivele importante banuiesc ca ar fi fost pretul ...altul capacitatea de batere si timpul de realizare a comenzii ....si se poate continua .
Sistemul banesc al leului si precursorii lui - vol 1 / Costin C. Kiritescu scrie:
Aplicarea legii monetare din 1867, pag. 189.
"In conformitate cu dispozitiile legii, guvernul roman a comandat in 1867 baterea banilor in valoare totala de 4.000.000 de lei, la fabricile Watt&Co. si Heaton din Birmingham (Anglia). Piesele comandate au inceput sa soseasca in tara incepand din februarie 1868."
Ziarul Romanul din 7 februarie 1868 anunta ca Ministrul Finantelor a invitat Senatul sa trimita un delegat la ceremonia deschiderii primului colet cu monede de arama trimis de fabrica de la Birmingham (V. Slavescu, Recunoasterea dreptului de a bate moneda, Bucuresti, 1941, p. 14)

In Kiritescu nu apar alte informatii. Se refera strict la monedele / tirajele emise pt circulatie. Din pacate, despre probe nu gasim nimic aici. De altfel, singurele surse despre probe raman "Monede si bancnote romanesti", "krause", si putinele licitatii de pe net. Dar aceasta proba cred ca este inedita.Alex scrie:Multumesc, Kiritescu confirma tipurile Watt & Co si Heaton. Are informatii si despre Franklin Mint sau altele?

Alex scrie:In plus, au mai existat si alte tipuri ale monedelor 1867 care nu au trecut de stadiul de proba?
Multumesc. Sa inteleg ca ele aveau machete diferite? Puteti pune imagini din MBR (daca exista)?roantichitati scrie:Da , au existat . In MBR se mentioneaza se mentioneaza cate doua variante de probe ( HEATON si WATT & Co ) pentru fiecare dintre monedele de 1 BAN , 2 BANI , 5 BANI si 10 Bani . Doua dintre ele 5 BANI , 10 BANI ( WATT) fiind din nichel .

Franklin Mint este o monetarie privata din Middletown, Pennsylvania (USA) infiintata de un tip nascut in 1931. Asa ca nu vad cum putea sa faca probele unor monede cu 100 ani inainte de infiintare (Franklin Mint a fost infiintata in anii '60. 1960!). Litera B poate fi initiala de la Birmingham, sau poate indica monetaria Viena. "B"-ul nu e in stilul vienez dupa parerea mea, cred ca e vorba de Birmingham. Sau e vorba de o proba facuta dupa 1870 la Bucuresti. Totusi de ce nu un "C" atunci, de la Condescu?Alex scrie:Muzeul National de Istorie al Romaniei are in colectiile sale moneda de mai jos despre care se spune ca a fost batuta la monetaria Franklin Mint din Birmingham.
Daca aveti suspiciuni cu privire la detaliile monedei de fata, va rog sa le comunicati si d-nei Katia Parvan (K.P.) de la Muzeul National de Istorie al Romaniei, custodele piesei in discutie.banivechi scrie:Franklin Mint este o monetarie privata din Middletown, Pennsylvania (USA) infiintata de un tip nascut in 1931. Asa ca nu vad cum putea sa faca probele unor monede cu 100 ani inainte de infiintare (Franklin Mint a fost infiintata in anii '60. 1960!). Litera B poate fi initiala de la Birmingham, sau poate indica monetaria Viena. "B"-ul nu e in stilul vienez dupa parerea mea, cred ca e vorba de Birmingham. Sau e vorba de o proba facuta dupa 1870 la Bucuresti. Totusi de ce nu un "C" atunci, de la Condescu?