Variante 5 bani 1867?
-
roantichitati

Piesa considerata de noi "varianta" este de fapt o
Piesa considerata de noi "varianta" este de fapt o proba . S-au facut doua tipuri de probe pentru fiecare din monedele de 1,2,5,10 bani 1867 . Personal , initial am fost uimit de ce diferente atat de vizibile nu au fost pana acum reperate .....apoi am vazut o proba a unei monede de 2 bani 1867 si mi-am dat seama de situatie , si aceasta piesa este tot o proba ( a doua piesa din fotografiile prezentate ) .
Re: Piesa considerata de noi "varianta" este de fa
Multumesc pentru detalii. Daca aveti imagini ale piesei de 2 bani, va rog sa le postati.roantichitati scrie:Piesa considerata de noi "varianta" este de fapt o proba . S-au facut doua tipuri de probe pentru fiecare din monedele de 1,2,5,10 bani 1867 . Personal , initial am fost uimit de ce diferente atat de vizibile nu au fost pana acum reperate .....apoi am vazut o proba a unei monede de 2 bani 1867 si mi-am dat seama de situatie , si aceasta piesa este tot o proba ( a doua piesa din fotografiile prezentate ) .
-
roantichitati

Re: Piesa considerata de noi "varianta" este de fa
Am avut foto si la o moneda de 5 BANI similara cu cea care a facut subiectul acestui topic , din pacate nu mai am decat reversul de la ea ...cred ca aversul l-am sters din gresala , dar le am pe celelalte doua .Alex scrie:Multumesc pentru detalii. Daca aveti imagini ale piesei de 2 bani, va rog sa le postati.
http://img528.imageshack.us/img528/1576/probepj2.jpg

De ce spuneti ca acestea sunt probe? Diferente se intalnesc la foarte multe monede, de exemplu 1 Leu si 2 lei 1924 Poissy - am vazut la cineva in jur de 15 piese din fiecare, pozitia fulgerului fiind usor diferita de la una la alta. Sunt convins ca avand suficiente piese in stare foarte buna, se pot gasi mici variatii pentru orice moneda romaneasca. Aceste diferente sunt normale, dat fiind faptul ca matritele erau facute de catre oameni, nu roboti. Am exagera daca am considera fiecare mica diferenta o mare descoperire, o noua varianta.
-
roantichitati

In cazul matritelor nu este admisa gresala , pentru ca matrita era executata cu ajutorul pantografului , care nu-l putem invinui de o eroare .Pantograful ajunsese in perioada respectiva la un grad foarte mare de acuratete dupa peste 250 de ani de cand fusese inventat si perfectionat . Desi nu suporta grad de comparatie , pot sa spun ca era foarte aproape de perfectiune , eventualele erori erau asa de mici incat in nici un caz nu puteau fi observate cu ochiul liber ! Cu ajutorul pantografului se crea matrita dupa model , model care era conceput de catre gravor ...care nu avea rol mai departe in procesul de productie .Modelul era realizat la scara , de 10-20 de ori mai mare decat moneda . In cazul monedelor Poissy (nefiind un caz singular...) , dupa ce matritele au fost executate dupa model , le-au personalizat ulterior , gravandu-le semnele specifice monetariei . La gravarea respectivelor semne in matrita deja executata au existat descentrari fata de alte puncte de reper , de acolo si diferentele . La moneda de 2 bani de mai sus exista aceleas diferente fata de varianta pusa in circulatie ca si proba de 5 bani 1867 . Scrisul ( HEATON ) este mai mic si exista diferente la funda si frunze . In foto din pagina anterioara se pot vedea aceste diferente foarte clar . Diferentele respective sunt unde de design si nu pot fi legate de nici un fel de eroare . In cazul in care acest tip de monede ar fi fost in circulatie ar fi fost vorba de o varianta , daca nu ( si eu asa cred) sunt probe . Monedele respective au fost vandute anul trecut pe pe ebay intr-un lot facand parte dintr-o serie cu piesele fabuloase de 1 Leu 1870 UNC , 1 Leu 1885 UNC, 1 ban 1888 , 1 LEU 1881 PF , 1 LEU 1873 PF ...etc . Cred ca a mai salvat cineva pozele din respectiva licitatie si la aceste piese ( mie imi lipseste aversul la 5 bani ) . Monedele din cate tin minte au fost scoase la vanzare de o importanta casa de licitatii . In cazul celor trei piese titlul era Romania-Carol-I-Specimen-Bronze-Set-1867H . Specimen , are conotatia de proba / varianta . Am banuit ca in cazul in care proba nu este un eseu , deci este apropiata de cea care a fost in circulatie i-au spus specimen si nu "monetary patterns" . Oricum in cazul in care nu este o proba este varianta , dar cum nu am cunostinta ca acestea au circulat (desi ma pot insela ) ...cred ca sunt probe . Moneda de 1 BAN era in acelas lot , nu am incercat pana acum sa caut diferente ...Hunter` scrie:De ce spuneti ca acestea sunt probe? Diferente se intalnesc la foarte multe monede, de exemplu 1 Leu si 2 lei 1924 Poissy - am vazut la cineva in jur de 15 piese din fiecare, pozitia fulgerului fiind usor diferita de la una la alta. Sunt convins ca avand suficiente piese in stare foarte buna, se pot gasi mici variatii pentru orice moneda romaneasca. Aceste diferente sunt normale, dat fiind faptul ca matritele erau facute de catre oameni, nu roboti. Am exagera daca am considera fiecare mica diferenta o mare descoperire, o noua varianta.
Exact.vlahul scrie:Este posibil sa se fi vandut la licitatie seturile de monede pastrate drept modele la monetarie ...
De altfel, detalii despre monedele prezentate mai sus, pot fi gasite inca pe net.
Licitatia in cauza este pe pagina Heritage, dar o gasim si in coinarchives.
O alta piesa, cu acest aspect gasim si pe Ebay.it
Este bun de citit si articolul lui Bob Reis, aparut in NumisMaster.
Un detaliu din acel articol este prezentat si in imaginea de mai jos.
P.S. Ar fi bine de legat cele 2 topicuri. Sunt destule legaturi intre ele, si e greoaie urmarirea lor simultana.
- Fişiere ataşate
-
- 1867.jpg (89.38 KiB) Vizualizat de 13147 ori

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Nu am auzit pana acum de probe care sa nu se diferentieze in niciun fel de monedele de circulatie. Toata stima pentru respectivul vanzator ca a avut astfel de piese, insa asta nu inseamna ca daca el a numit monedele "specimene" ele chiar sunt.roantichitati scrie:In cazul matritelor nu este admisa gresala , pentru ca matrita era executata cu ajutorul pantografului , care nu-l putem invinui de o eroare .Pantograful ajunsese in perioada respectiva la un grad foarte mare de acuratete dupa peste 250 de ani de cand fusese inventat si perfectionat . Desi nu suporta grad de comparatie , pot sa spun ca era foarte aproape de perfectiune , eventualele erori erau asa de mici incat in nici un caz nu puteau fi observate cu ochiul liber ! Cu ajutorul pantografului se crea matrita dupa model , model care era conceput de catre gravor ...care nu avea rol mai departe in procesul de productie .Modelul era realizat la scara , de 10-20 de ori mai mare decat moneda . In cazul monedelor Poissy (nefiind un caz singular...) , dupa ce matritele au fost executate dupa model , le-au personalizat ulterior , gravandu-le semnele specifice monetariei . La gravarea respectivelor semne in matrita deja executata au existat descentrari fata de alte puncte de reper , de acolo si diferentele . La moneda de 2 bani de mai sus exista aceleas diferente fata de varianta pusa in circulatie ca si proba de 5 bani 1867 . Scrisul ( HEATON ) este mai mic si exista diferente la funda si frunze . In foto din pagina anterioara se pot vedea aceste diferente foarte clar . Diferentele respective sunt unde de design si nu pot fi legate de nici un fel de eroare . In cazul in care acest tip de monede ar fi fost in circulatie ar fi fost vorba de o varianta , daca nu ( si eu asa cred) sunt probe . Monedele respective au fost vandute anul trecut pe pe ebay intr-un lot facand parte dintr-o serie cu piesele fabuloase de 1 Leu 1870 UNC , 1 Leu 1885 UNC, 1 ban 1888 , 1 LEU 1881 PF , 1 LEU 1873 PF ...etc . Cred ca a mai salvat cineva pozele din respectiva licitatie si la aceste piese ( mie imi lipseste aversul la 5 bani ) . Monedele din cate tin minte au fost scoase la vanzare de o importanta casa de licitatii . In cazul celor trei piese titlul era Romania-Carol-I-Specimen-Bronze-Set-1867H . Specimen , are conotatia de proba / varianta . Am banuit ca in cazul in care proba nu este un eseu , deci este apropiata de cea care a fost in circulatie i-au spus specimen si nu "monetary patterns" . Oricum in cazul in care nu este o proba este varianta , dar cum nu am cunostinta ca acestea au circulat (desi ma pot insela ) ...cred ca sunt probe . Moneda de 1 BAN era in acelas lot , nu am incercat pana acum sa caut diferente ...Hunter` scrie:De ce spuneti ca acestea sunt probe? Diferente se intalnesc la foarte multe monede, de exemplu 1 Leu si 2 lei 1924 Poissy - am vazut la cineva in jur de 15 piese din fiecare, pozitia fulgerului fiind usor diferita de la una la alta. Sunt convins ca avand suficiente piese in stare foarte buna, se pot gasi mici variatii pentru orice moneda romaneasca. Aceste diferente sunt normale, dat fiind faptul ca matritele erau facute de catre oameni, nu roboti. Am exagera daca am considera fiecare mica diferenta o mare descoperire, o noua varianta.
Sunt absolut convins ca daca veti acorda destul timp acestui studiu, si veti vedea destule piese, o sa gasiti pana la 10 monede usor diferite de 2 si 5 bani 1867 Heaton. Exista colectionari care s-au axat tocmai pe acest lucru. Monedele de 2 si 5 bani heaton sunt ideale pentru detectarea acestor mici diferente datorita tirajului foarte mare si a frecventei cu care apar piesele in stare perfecta. Nu vad niciun motiv pentru care nu ar exista si Watt-uri diferite, doar ca UNC-urile se gasesc mai greu, iar piesele uzate sunt mai greu de studiat.
-
roantichitati

De unde ati tras dumneavoastra concluzia din spusele mele ca probele nu sunt diferite de monedele puse in circulatie ??? Din toate parerile expuse aici dumneavoastra sunteti singurul care nu vedeti diferentele in ciuda evidentei ! Va mai rog inca o data uitati-va la fotografiile de pe prima pagina a topicului si cititi si parerile celorlalti colegi ! HEATON este scris cu litere mai mici si formeaza un mic semicerc , funda are o alta forma iar frunzele de la cununa sunt mai late si mai "rotunjite" . Aceste diferente ar fi usor de observat si la monede cu uzura mare , cel putin forma fontei este STRIDENT diferita . Cei care au vandut si au clasificat aceste monede cu calificativul "specimen" sunt reprezentantii unei case de licitatii cu destul de multa experienta in domeniu numismaticii si sub acelas nume au fost preluate si pe coinarhiv , dar nici pe departe nu asta e factorul hotarator , ci lucrurile care sunt EVIDENTE . Am spus si ma repet , in cazul in care nu sunt probe , in mod cert reprezinta o varianta clara , distincta - HEATON , alaturi de cea pe care o cunoastem deja . Imi repetati chestia ca se pot intalni mici diferente , eu am inteles asta , ceeace v-am explicat si mai sus este faptul ca aici nu sunt mici diferente ci o diferenta de DESIGN , fonta , scrisul si frunzele sunt reprezentate sub o alta forma !!!Hunter` scrie:roantichitati scrie:Hunter` scrie:
Nu am auzit pana acum de probe care sa nu se diferentieze in niciun fel de monedele de circulatie. Toata stima pentru respectivul vanzator ca a avut astfel de piese, insa asta nu inseamna ca daca el a numit monedele "specimene" ele chiar sunt.
Sunt absolut convins ca daca veti acorda destul timp acestui studiu, si veti vedea destule piese, o sa gasiti pana la 10 monede usor diferite de 2 si 5 bani 1867 Heaton. Exista colectionari care s-au axat tocmai pe acest lucru. Monedele de 2 si 5 bani heaton sunt ideale pentru detectarea acestor mici diferente datorita tirajului foarte mare si a frecventei cu care apar piesele in stare perfecta. Nu vad niciun motiv pentru care nu ar exista si Watt-uri diferite, doar ca UNC-urile se gasesc mai greu, iar piesele uzate sunt mai greu de studiat.
Piesele acelea nu sunt probe indiferent de cat de mare era casa de licitatii care a spus asta. Am intalnit in mod frecvent diferente la monedele de 2 si 5 Bani Heaton, mai ales la dispunerea literelor (in linie dreapta, semicerc, o litera mai sus, alta mai jos) dar si la lungimea scrisului. O sa imi spuneti ca aceasta piesa are diferente si la orientarea frunzelor din partea superioara - Da! Sunt de acord cu dumneavoastra. Iar acum o sa urmeze iarasi o discutie in ceea ce priveste termentul de "varianta". Daca o piesa are doar 2 litere dispuse putin mai sus sau mai jos decat alta, iar frunzele sunt la fel, este si ea tot varianta? Sau e diferenta prea nesemnificativa? Un studiu inca nepublicat abordeaza aceasta problema si acolo sunt undeva intre 5 si 10 piese diferite, asa ca o sa trebuiasca sa va faceti loc in clasor. Eu unul sunt mai conservator si nu am de gand sa tin in colectie 5 bani 1867 varianta cu "e" mai sus si "t" mai jos. O sa incerc sa fac rost de piese pentru exemplificare.
Foarte putin probabil ca insemnul monetariei sa fie aplicat manual ...traistaru scrie: Uitati-va un pic la modul cum erau facute monedele americane, este explicat undeva, si o sa vedeti ca semnul monetariei si anul erau poansonate manual dupa ce matrita sau hub-ul mama era executat, finisat. Prin urmare daca matrite de lucru se faceau 5, pentru fiecare monetarie, si fiecare avea semnul monetariei aplicat manual exista posibilitatea ca sa fie o groaza de variante care fie vorba intre noi sunt si studiate. Diferente de design, aranjare a elementelor de decor, insa nu sunt ceea ce ne 'spune' ca si in cazul de fata aveam de a face cu o proba.
Daca dumnevoastra ati studiat emisiunile respective si aveti fotografiile pieselor cu diferentele de care ziceti postati-le si noi le vom admira cu placere!