Noi falsuri antice pe ebay

Dacă le cunoaștem, ne putem feri de ele!

Moderatori: Deus, Comboloi, NumisKID, PRONUMISMATICA

roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Am urmarit continuu , cu interes evolutia falsurilor pt ca ma intereseaza tehnica de reproducere . Aceasta piesa nu-mi da de banuit , din contra . Referitor la o idee expusa mai sus , o sustin , mare parte a tetradrahmelor dacice din cauza unei proaste laminari prezinta acel proces de exfoliere , proces greu de reprodus si care nu l-am vazut inca niciodata prezent la un fals . Este posibil ca din cauza anumitor suspiciuni aceasta piesa sa se vanda la un pretz mai mic , dar ...nu cred ca e un fals !
valentinian

Mesaj de valentinian »

Este o controversa interesanta aici si sper sa avem posibilitatea sa discutam cu moneda in mana la un moment dat dupa ce unul dintre colegi o va castiga. M-au pus pe ganduri si acele lovituri/zgarieturi mai adanci de pe revers care par facute inadins si pe care le-am mai observat la mai multe piese de la AAH in trecut [ bineinteles exista posibilitatea sa fie de la cazma sau oricum de la momentul dezgroparii - dar nu cred asta ]. Respect parerea lui Bersekr si Roantichitati si chiar mi-as dori sa aiba dreptate in acest ''caz''.Am avut in mana doar doua Varteju autentice pana acum si niciunul nu prezenta acest tip de delaminare care mie mi se pare obtinut artificial prin lovire cumva , nu imi dau seama exact cum . Oricum faptul ca la piese de argint AAH listeaza cateva sute de Histrii pe an - toate false - ne poate da un indiciu despre ce fac ei de fapt ....
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Sute de Histrii? Suna infricosator... :)
Exemplarul oferit de AAH imi lasa o impresie buna, dar nu insist asupra lui, ci doar pomenesc ceva relativ legat de subiect, in fapt de monedele Varteju: dincolo de cartile stiute si propriile piese din colectie, un material util pentru studiul in sine al acestui tip se gaseste si pe cimec, au fost adaugate foarte multe piese din tezaurele de la Carlomanesti si Videle, iar imaginile sunt destul de bune.
mariko

Mesaj de mariko »

valentinian scrie:Este o controversa interesanta aici si sper sa avem posibilitatea sa discutam cu moneda in mana la un moment dat dupa ce unul dintre colegi o va castiga. M-au pus pe ganduri si acele lovituri/zgarieturi mai adanci de pe revers care par facute inadins si pe care le-am mai observat la mai multe piese de la AAH in trecut [ bineinteles exista posibilitatea sa fie de la cazma sau oricum de la momentul dezgroparii - dar nu cred asta ]. Respect parerea lui Bersekr si Roantichitati si chiar mi-as dori sa aiba dreptate in acest ''caz''.Am avut in mana doar doua Varteju autentice pana acum si niciunul nu prezenta acest tip de delaminare care mie mi se pare obtinut artificial prin lovire cumva , nu imi dau seama exact cum . Oricum faptul ca la piese de argint AAH listeaza cateva sute de Histrii pe an - toate false - ne poate da un indiciu despre ce fac ei de fapt ....
Un exemplu de delaminare la monede de tip Varteju:
http://clasate.cimec.ro/Poza.asp?k=0E7A ... F34D27D9E8
Piesa de pe cimec are si cateva zgarieturi langa zona delaminata. Nu sunt atat de adanci precum la piesa de pe AAh, dar sunt!
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

valentinian scrie:.Am avut in mana doar doua Varteju autentice pana acum si niciunul nu prezenta acest tip de delaminare care mie mi se pare obtinut artificial prin lovire cumva ....
Aceasta proprietate , poarta numele de exfoliere , proprietate care se intalneste foarte des la monedele dacice .Exfolierea este fenomenul de fisurare şi de desprindere a unor straturi subţiri de la suprafaţa unui metal (in cazul nostru - din cauza unei proaste laminari ) . Reproducerea fenomenului nu poate fi facut decat prin el insasi , ceeace ar necesita un proces foarte lung si plin de necunoscute ( nu vreau sa intram in amanunte ) . Mai jos aveti cateva din multele exemple care se intalnesc la monedele dacice . Personal am cautat aceste monede cu mult timp in urma din cu totul alt scop ( asa am pastrat si link`urile) . Am o moneda Adancata- Manastire care prezinta un tip de "aurire" in unele locuri , inclusiv in cele doua zone exfoliate care le prezinta . Aici sunt cateva din multele exemple unde puteti sa vedeti la ce anume ma refer . Inca nu mi-am dat un raspuns la acea "aurire" care apare pe monede .

http://cimec.ro/scripts/PCN/Clasate/Poz ... 337CD28EA6
http://www.cimec.ro/scripts/PCN/Clasate ... 9EAB4AC019
http://cimec.ro/scripts/PCN/Clasate/Poz ... 9FD0BAED8C
http://cimec.ro/scripts/PCN/Clasate/Poz ... D437BBFF23
http://cimec.ro/scripts/PCN/Clasate/Poz ... F34D27D9E8
http://cimec.ro/scripts/PCN/Clasate/Poz ... 2D55C7310D
http://cimec.ro/scripts/PCN/Clasate/Poz ... BC2FC3EAA5

P.S O sa mut discutia (inclusiv acest raspuns ) la monede dacice spre a nu fii off-topic ! Sper ca e ok !

Am mutat discutia la Monede DACICE . Adica aici : http://transylvanian-numismatics.com/ph ... &start=375

.
.
newbasic

Mesaj de newbasic »

Cand am afirmat ca aceasta moneda este falsa , nu am facut asta pentru faptul ca are portiuni exfoliate , am mai vazut monede exfoliate si autentice , dar in cazul de fata exfolierea este putin cam dubioasa.(observati cu atentie zona incercuita).Plus ca in partea superiara (ora 11 av/rv) are o deformare care nu are ce cauta acolo... Acele zgarieturi par facute intentionat pentru a acoperi o zona poroasa destul de evidenta ....
Acestea sunt argumentele care m-au facut sa afirm ca moneda este un fals.
Fişiere ataşate
a101.JPG
a101.JPG (38.4 KiB) Vizualizat de 14246 ori
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Sigur, fiecare cu opinia lui. Insa deformarea aia este ca rezultata al baterii excentrice. Mie mi se pare in regula sa existe acolo. Iar zgarieturile sunt accidente pe deplin explicabile in istoria indelungata a unei asemenea monede. Porozitate poate exista dupa cum observam si la exemplarele indicate mai sus de pe situl CIMEC. Si unde putem fi siguri de autenticitatea lor. Nu orice porozitate este suspecta iar moneda despre care vorbim nu are o asemenea caracteristica la modul general.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL scrie:Am remarcat motto-ul forumului : toate monedele sunt garantate pentru eternitate.Probabil se referea la faptul ca sunt rezistente la foc, asa ca ce mai conteaza daca sunt falsuri sau autentice. :lol:
Berserkr spune sa urmarim Forvmul american pt. ca acolo au si o sectiune foarte buna dedicata falsurilor, cu imagini s.a.m.d...Iar motto-ul lor se refera la monedele pe care le vand ei (au si activitate de dealeri), ca le garanteaza pt. eternitate :)

Cat despre Vartejul de la AAH, mie mi se pare autentic :)
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

newbasic scrie:Cand am afirmat ca aceasta moneda este falsa , nu am facut asta pentru faptul ca are portiuni exfoliate , am mai vazut monede exfoliate si autentice , dar in cazul de fata exfolierea este putin cam dubioasa.(observati cu atentie zona incercuita).Plus ca in partea superiara (ora 11 av/rv) are o deformare care nu are ce cauta acolo... Acele zgarieturi par facute intentionat pentru a acoperi o zona poroasa destul de evidenta ....
Acestea sunt argumentele care m-au facut sa afirm ca moneda este un fals.
1) Cand ne-am referit la exfoliere a fost un argument in favoarea autenticitatii , nu invers . Din acea exfoliere putem vedea trei straturi de metal succesive , o exfoliere (specifica monedelor dacice) datorata unei delaminari. Pusesem problema ca la falsuri eu n-am mai intalnit pana acum aceasta proprietate . La nici un fals ! Dumneavoastra ati intalnit ? Nu spun ca asta certifica in mod sigur autenticitatea , dar e un argument in favoarea ei .
2) Acea deformare este cauzata din cauza baterii descentrate cu o matrita care nu era rotunda .Matritele nu aveau forma perfect rotunda iar in cazul in care mai intervenea si uzura putea lua diverse forme .

3) Referitor la zgarieturi , ele nu sunt in zona cu cel mai mare grad de porozitate ( la ora 2.30 ) , iar ca aspect general se incadreaza in tipologie .
Imi mentin opinia ca piesa este autentica .
Fişiere ataşate
matrita.antica.jpg
matrita.antica.jpg (49.43 KiB) Vizualizat de 14209 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Interesanta matrita aia. Este din colectia personala? :)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

berserkr scrie:Interesanta matrita aia. Este din colectia personala? :)
Doar din colectia mea de poze . :)
newbasic

Mesaj de newbasic »

Intentioneaza cineva de pe forum sa cumpere monede de la AAH ?
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
valentinian

Mesaj de valentinian »

Newbasic - In lumina noilor argumente aduse de roantichitati aproape as putea crede ce autentica moneda in discutie . Totusi , certitudinea ca AAH este un vanzator de rea credinta ma face sa nu ma bag la aceasta piesa sau la altele puse de ei in vanzare . Oricum sunt banat sa licitez la ei dupa ce le-am dat negative . M-am uitat destul de mult timp la pozele de pe cimec si la piesa din acest topic si cred ca sunt doua ''delaminari '' diferite in cele doua cazuri .
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

valentinian scrie: M-am uitat destul de mult timp la pozele de pe cimec si la piesa din acest topic si cred ca sunt doua ''delaminari '' diferite in cele doua cazuri .
Nu e nimic ciudat in asta . Monedele de pe cimec fac parte din acelas lot care a fost batut in acelas fel din acelas aliaj , "tinute" toate in aceleas conditii pana au fost descoperite intr-un tezaur . Moneda de fata face parte din alt lot , asta insemnad ca desi tehnologia era una similara existau diferente de temperatura a baterii , de aliaj si nu in ultimul caz conteaza factorii exteriori care au influentat ulterior exfolierea . Faptul ca monedele de pe cimec sunt patinate dau un plus de autenticitate , iar moneda in cauza e posibil sa fi fost curatata de un proprietar mai vechi , poate chiar de cel care a gasit-o initial .
Scrie răspuns