Insemne pe bancnote

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

Scrie răspuns
andreka

Insemne pe bancnote

Mesaj de andreka »

Am scos ceva bani de la banca si am observat pe o bancnotra de 100 euro un insemn (stampila mov) M
$

Stiti cumva semnificatia lui?
Fişiere ataşate
scan0003.jpg
scan0003.jpg (71.49 KiB) Vizualizat de 4290 ori
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
drmau

Mesaj de drmau »

Acestea sunt in general stampile folosite de case de schimb sau alte firme care manevreaza banii ca sa marcheze un numar rotund de bancnote... sau mai cine stie ce.
Ceva de genul mazgalelilor facute cu pixul pe atatea bancnote (chiar in UK veti gasi o groaza de bancnote mazgalite astfel...) dar ceva mai stilat facute - cu stampila.
Eu am gasit multi USD marcati astfel mai ales bancnote circulate de marinari - bani de marinari :-)
S-ar parea ca treaba asta cu stampilele e curenta in porturi...
Unele stampile erau dragute, altele ceva de genul pe care il aveti... chestie de imaginatie.
Cred ca ar fi culmea sa se apuce cineva sa colectioneze astfel de stampile...

Atentie insa ca in Ro s-ar putea sa aveti probleme sa schimbati o bancnota cu o astfel de urma... in afara nici o grija :-)
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
andreka

Mesaj de andreka »

Sper sa nu am probleme atunci cand ii voi schimba.
In legatura ce spuneati adineauri ca sunt stampile interesante,stiu ca am discutat cu cineva intr-un topic despre asta...o sa caut topicul sa-l poztez aici si daca nu ma insel era tot pe o bancnota euro.

am gasit: http://transylvanian-numismatics.com/ph ... highlight=
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
Scrie răspuns