Bancnota falsa

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
amonra

Bancnota falsa

Mesaj de amonra »

Am o nedumerire de ceva vreme ; daca cineva descopera o bancnota falsa si merge la politie ( asa cum ar trebui sa faca oricine in locul lui ), este despaguibit de respectiva suma ( i se schimba bancnota cu una buna ) ?

Intreb acest lucru pentru ca am auzit o discutie la niste casierite de supermarket care erau foarte atente la bancnotele de 100 ron deoarece o colega de-a lor primise un falsa si a trebuit sa o plateasca din salariu.
Treaba cu plata nu e cumva un abuz al managementului, mai ales ca nu a fost cu rea-credinta si nu e treaba casierului sa fie expert in bancnote ?
Pecunia non olet.
badin19

Mesaj de badin19 »

traba cu cele două casierițe cred că este în felul următor: dacă au primit o bancnotă falsa este ca și când ar fi primit o harție simplă pe care cei da la casieria marketului nu o iau în considerare și automat ea are lipsă în stoc. dar din câte știu eu marfa este asigurată în marile marketuri, deci faza cu opritul din salariu ar fi putut să se întample doar la magazine mici. dar nu cred că poliția restituie suma... nu văd de ce...
Divide et impera
amonra

Mesaj de amonra »

Politia in nici un caz. BNR-ul.
Am auzit cu ani in urma ( multi ) de la vreo 2 persoane diferite ca descoperisera bancnote de 200 lei 1992 false si le-au fost schimbate la BNR.

Cazul ipotetic de mai sus are intr-adevar 2 variante :
1. tu, persoana fizica, iti dai seama ca ai o bancnota falsa in portofel
2. tu, angajat, cand faci casa, descoperi o bancnota falsa in casa.

Ma gandesc ca in ambele cazuri se poate restitui suma de la banca in timpul cercetarilor ( care la noi tin foarte mult de obicei ).

Asta nu inseamna bineinteles ca BNR-ul sa schimbe caramizi intregi de bancnote false.
Pecunia non olet.
ZAR

Mesaj de ZAR »

O bancnota falsa nu o schimba nici o institutie (banca).
Practic ramane paguba ta.
La Politie se confisca si dai o declaratie scrisa.
NU esti considerat automat acuzat de fals, doar victima.
Apoi ei merg pe fir ca sa afle sursa... :wink:
andretty

Mesaj de andretty »

Si eu stiu ca bancile sau banca nationala nu iti schimba bancnotele false.
Si am mai auzit si de cazuri in care se opreste din salariu daca se gasesc astfel de bancnote false. Probabil merg pe ideea ca seara casieritele mai scot la imprimanta cate o bancnota si o inlocuieste cu una veritabila din casa de bani...doar o idee :)
andreka

Mesaj de andreka »

E si normal sa raspunda cei care lucreza direct cu banii...daca nu, vor aparea ''din greseala'' bani falsi si atunci functionarii sau caseritele ies basma curata iar firmele pierd.
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

amonra scrie:daca cineva descopera o bancnota falsa si merge la politie este despaguibit de respectiva suma
amonra scrie:Politia in nici un caz. BNR-ul.
Nici vorba, nicaieri nu se intampla asta.
Scrie răspuns