Moneda otomana

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
drmau

Moneda otomana

Mesaj de drmau »

Rascolind in "mostenirea bunicii" - gluma gluma dar e pe bune - am gasit aceasta moneda care banuiec ca este un taler otoman. Este de argint si precum vedeti cam obosita. Dupa cum mi-a povestit bunica este gasita in Dobrogea, in pamant si crestatura este o urma de lopata provenita din "procesul" de dezgropare.
Va rog frumos sa ma ajutati s-o identific si eventual sa-mi fac o idee despre valoarea ei (mica, mare... :-)).
Nu am de gand s-o vand dar este indicat sa stim ce avem in colectie - nu?
Va multumesc!
Fişiere ataşate
Moneda otomana
Moneda otomana
otoman.jpg (45.31 KiB) Vizualizat de 3624 ori
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
dorelb

Mesaj de dorelb »

este o moneda din argint emisa de Ahmed III, an hegira 1115 (1703AD), dar dupa poza nu-mi pot da seama ce piesa este. fie 1/2zolota (26-28mm si 7-10,5gr) fie un zolota (30 para) cu diametre de 41mm si greutati cuprinse intre 15-26gr. monetarie Constantinopol.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Ca pret o idee va poate da http://www.osmanliparalari.com/23-3ahme ... 40para.htm

La noi dupa cate stiu sunt mai ieftine decat pe site-ul de mai sus. Monedele Ahmed III apar la noi mai rar decat spre exemplu cele ale lui Mustafa III, Abdulhamid I sau Selim III.

E o moneda frumoasa, zic eu destul de bine conservata pentru astfel de monede, cu o patina ok si cu loc cunoscut de descoperire, deci o moneda pe care merita sa o pastrati (si mai ales sa o pastrati in starea in care este). Daca as mai colectiona monede otomane mi-ar fi placut foarte mult sa o am.
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

daca doriti o indentificare mai amanuntita, cum ar fi anul exact de emitere, am sa va rog ca imaginea din dreapta sa o mai postati odata , dar foto, piesa nefiind batuta in 1115 acela fiind anul inceperii domniei acelui sultan,
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
drmau

Mesaj de drmau »

Va multumesc mult de raspunsuri!

Din pacate nu pot produce o alta imagine din motive obiective.

Moneda este in familia mea de ceva timp (probabil de cand a fost gasita - dupa estimarea mea acum cateva zeci spre 100 ani) si va ramane in colectia mea asa cum am mai spus.
Nu am de gand sa intervin asupra ei - ca de exemplu sa incerc s-o curat. In acest caz si mie imi place asa cum este.

Voi incerc sa revin - probabil cu ceva mesaje private... daca nu e cu suparare.

Multumesc inca o data!
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Scrie răspuns