Pentru ... prietenii monedelor tip SADAGURA

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
simaky

proba - tip 4 B

Mesaj de simaky »

... proba tip 4 B

... sincer vorbind, cred ca tipul 4 A este un fals foarte frumos !!!
Fişiere ataşate
tip 4B
tip 4B
1771 - 5 kop -tip4b -var01xxx.jpg (93.58 KiB) Vizualizat de 20705 ori
simaky

proba tip 5

Mesaj de simaky »

.... tipul 5 .... cunoscut de toata lumea !!!
.... interesant este ca abia in 1773 apar piesele de argint

deasemeni care ca moneda de 1 para din 1771 nu este proba, precum nici tipul 3B (legenda lunga) nu cred ca este proba.
... sunt prea multe piese in colectii in comparatie cu celelalte tipuri de probe.
Fişiere ataşate
1771 - 1 para
1771 - 1 para
1771 - 1 para 3 denga - 11.55gr - Bit. 1253 - 1000 USDxxxx.jpg (93.45 KiB) Vizualizat de 20698 ori
simaky

1773 - argint

Mesaj de simaky »

1773 - probe tip 5 - de argint
Reversul este schimbat - apar cele 3 ghirlande

... deasemeni pozele sunt luate de pe net
Fişiere ataşate
2 parale
2 parale
1773 - 2 para 3 kop -tip5- AG cu ghirlande 20.4 gr Bit 1270-R3 Diakov 1131-R4.jpg (43.5 KiB) Vizualizat de 20696 ori
1 para - avers
1 para - avers
1773 - 1 para 3 denga -tip5- av- AG cu ghirlande.jpg (44.47 KiB) Vizualizat de 20696 ori
1 para - revers
1 para - revers
1773 - 1 para 3 denga -tip5- rv- AG.jpg (45.44 KiB) Vizualizat de 20696 ori
dorelb

Mesaj de dorelb »

sunt si eu iubitor de Sadagure. am in colectie o "uritica", frumusica totusi de proba de o para 1771. Iat-o mai jos.
Fişiere ataşate
proba sadagura 1771.JPG
proba sadagura 1771.JPG (72.25 KiB) Vizualizat de 20691 ori
banivechi

Re: proba tip 5

Mesaj de banivechi »

simaky scrie:deasemeni care ca moneda de 1 para din 1771 nu este proba, precum nici tipul 3B (legenda lunga) nu cred ca este proba.
... sunt prea multe piese in colectii in comparatie cu celelalte tipuri de probe.
Hm. Mai intii vreau sa spun ca la probele pe care le-ati denumit 3A si 3B difera atit aversul cit si reversul. Apoi va spun ca toate Sadagurele pe care apare "E"-ul (cifrul imparatesei Ecaterina a II-a) sint probe. Designul nu a fost autorizat deoarece rusii nu voiau in nici un caz ca emisiunea aceasta de moneda sa fie asociata cu ei, evitind vreun angajament in ce priveste acceptarea la plata a acestor monede care nu respectau nici macar teoretic standardele de greutate rusesti. Cu atit mai mult se poate spune si ca tipul comun de Sadagure dar cu milesimul 1771 este tot o proba, a variantei ulterior aprobate (cu mica schimbare in legenda din VALAK in VALOSK). Daca comparati calitatea monedelor din 1771 cu cele din 1772, atit din punctul de vedere al lucraturii cit si al metalului, se poate observa ca monedele din 1771 sint de inalta calitate, luicru care nu se intilneste la monedele batute la Sadagura. Probele sint batute la monetaria de la Sankt Petersburg, atit cele din cupru cit si cele din argint. Faptul ca unele sint mai des intilnite acum, are o relevanta prea mica, nu stie nimeni cite din celelalte tipuri stau in clasoare fara a fi publicate.
Singurul argument al faptului ca poate unele din probe au fost aruncate in circulatie ar fi acela ca exista probe uzate. Iar numarul relativ mare poate fi explicat prin aceea ca fiind monede nemaiintilnite pina atunci (doua denominatii, stema fantezista si greutate mai mica decit era obisnuita populatia pentru valoarea inscrisa) au fost trimise in teritoriu "specimene" pentru ca oficialitatile sa le aiba drept model. Greutatea era stabilita, probabil ca desenul era considerat mai putin important. Graba de a fi introduse aceste monede in circulatie era foarte mare, pentru a se putea canaliza cit mai repede monedele din argint si aur spre interiorul imperiului.
Asa cum probabil se stie, Sadagurele au avut un curs fortat, mult peste valoarea intrinseca a metalului, ele nu erau acceptate niciunde altundeva de catre zarafi, in Rusia se pedepsea cu inchisoarea introducerea acestor monede, iar in Transilvania vecina exista un ordin al Mariei Tereza de interzicere a primirii drept plata a acestor monede. Mai mult, nici in Moldova sau Valahia initial platile impozitelor nu puteau fi facute decit in monede din argint sau aur, nici macar emitentul - armata rusa - neprimindu-le inapoi. Ei plateau alimentele cu aceste monede dar de la Divane cereau birul in metal pretios. Revin la idee si spun ca probabil de aceea au scapat in circulatie si modele neautorizate, datorita grabei si a timpului indelungat pierdut cu asteptarea aprobarilor de la Sankt Petersburg.
Dar, cu exceptia modelului aprobat de imparateasa, celelate tipuri de Sadagure sint probe.
simaky

probe

Mesaj de simaky »

In principiu aveti perfecta dreptate, dar teoria e teorie si practica e cu totul alt ceva .....meseria mea, pe care o practic zi de zi, m-a invatat acest lucru.

Scopul pentru care au fost facute piesele tip 3B a fost cel de proba, nu neg acest lucru, dar ajungand in circulatie in numar destul de mare si nu in mod intamplator ci din ordinul autoritatilor, consider ca si-au pierdut "statutul de proba monetara". La fel cred ca poate fi considerat si tipul 5 - 1771.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Pe ce va bazati cind spuneti ca acele probe au ajuns in circulatie din ordinul autoritatilor? Eu aveam impresia ca au ajuns oarecum ilegal, adica nefiind varianta oficiala, teoretic nici putere circulatorie nu aveau.
simaky

Mesaj de simaky »

... credeti ca "cineva" a sustras aceste piese si au ajuns cu totul intamplator in circulatie ??? ... eu nu pot sa fiu deacord cu acesta ipoteza !!!

deasemeni, indiferent daca aceste monede au avut oficial putere circulatorie sau nu, ele au circulat - fapt dovedit de uzura pieselor !!!

problema principala e ca putem face doar ipoteze !
banivechi

Mesaj de banivechi »

Tot de dragul presupunerilor... ce va face sa credeti ca uzura se datoreaza circulatiei in Tarile Romane, intre 1771-1774? Poate au circulat dupa 1788, pe undeva prin Imperiul Tarist, laolalta cu noile copeici batute dupa alte standarde de greutate. In sec. XVIII copeicile au suferit 4 schimbari majore in ce priveste etalonul de greutate, eu am avut o moneda cu 2 overstrike-uri (deci a 3 denominari: 5 copeici, 1 copeica si 2 copeici). Tot asa, o copeica si jumatate (3 denghi) din 1771-1772 de Sadagura a devenit un deceniu mai tirziu foarte apropiata ca si greutate de "noua" copeica. Ba chiar unele din Sadagurele descoperite de autoritati pe teritoriul imperiului rus au fost centralizate si suprabatute (overstrike) cu denominari noi. Astfel 3 copeici Sadagura a devenit 2 copeici si 3 denghi a devenit 1 copeica (n-ati vrea sa stiti cit valoreaza acum un astfel de overstrike - sint mai rare decit probele din argint).
Saracia era extrem de mare astfel incit e greu de crezut ca cineva care avea o moneda cu o cit de mica sansa sa fie luata de buna, sa n-o foloseasca...
simaky

info

Mesaj de simaky »

e perfect adevarat ce spuneti si sunt in mare masura deacord !!!

....DAR ..... trebuie luat in calcul un aspect forte important: abundenta pieselor tip sadagura in Bucovina / nordul Moldovei - deci aria de circulatie a acestor piese este respectata ! ... nu stiu cat de usor / greu se gasesc astfel de piese in Tara Romaneasca sau Transilvania.

Cel putin in Suceava - Botosani - Iasi se gasesc numeroase astfel de piese, inclusiv probe, o piesa de argint se afla in Iasi, o piesa de 1 para 1774 (poate cea mai rara piesa de circulatie) se afla tot in Iasi !!!! ...... credeti ca e o pura intamplare ???
banivechi

Mesaj de banivechi »

... iar eu sint la 1000 km de Moldova, si am si eu o mica colectie. E relevant locul unde se afla monedele la 200 ani dupa emiterea lor? Nu cred. Pai cele mai tari probe sint in Rusia si America. In Rusia fiindca acolo s-au batut, si i America pentru ca aia au avut bani sa cumpere. In Iasi o fi ajuns citeva probe de cupru drept "specimene" iar din argint, drept "protocol". Daca va uiatti in Uzdenikov, Sadagurele din argint nu sint catalogate "probe" ci "coins for special purposes", ceea ce poate sa insemne de la cadouri de protocol pina la fise de joc folosite la un pokeras la Curte.
dorelb

Mesaj de dorelb »

iata ca a aparut pe okazii o proba de 5 copeici. http://www.okazii.ro/catalog/19597241/P ... LUTA-.html
Iacob Tudor Alexandru

Mesaj de Iacob Tudor Alexandru »

dorelb , ''proba'' aceea ii pe okazii.ro de cateva luni, am vrut sa o cumpar dar am avut niste mici retineri la ea, mai mult si unii colegi de pe forum au avut aceeasi parere dupa ce am discutat in particular cu ei...mai astept totusi pareri ale altor colegi de pe forum...poate a domnului banivechi care dupa cate am vazut este foarte documentat pe tema acestor monede !
banivechi

Mesaj de banivechi »

E falsa.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Va prezint o carte pe care cei interesati de moneda rusa (si nu numai) ar trebui sa o aiba. Spun nu numai pentru ca trateaza si piesele de tip Sadagura. Este vorba de "The copper coinage of Imperial Russia 1700-1917" de B.F. Brekke. A fost publicata in 1977 la Malmo (o cu doua puncte :P ). Posibil sa fie de gasit pe Amazon mai ieftin decat pe ebay.
Fişiere ataşate
0001000515_1.jpg
0001000515_1.jpg (17.31 KiB) Vizualizat de 20245 ori
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
Scrie răspuns