Bancnote suspecte

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

crilogyx

Bancnote suspecte

Mesaj de crilogyx »

Buna seara.
Am achizitionat recent niste bancnote din diverse tari si mi se par ca sunt falsuri,o data ca sunt foarte mici,hartia pare asemanatoare la toate si nu gasesc elemente de siguranta,doar una din bancnote avand filigran.Vreau sa aflu cam dupa ce sa ma uit ca sa descopar daca o bancnota este autentica sau nu pentru ca nu am catalog.Am atasat pozele si astept o parere sau mai multe :)
Fişiere ataşate
Picture 002re.JPG
Picture 002re.JPG (87.42 KiB) Vizualizat de 12861 ori
Picture 003re.JPG
Picture 003re.JPG (66.51 KiB) Vizualizat de 12861 ori
cristoph

Mesaj de cristoph »

Sunt toate ok, valoarea lor de piata la momentul respectiv era de cativa centi americani, 4-5 centi.

Nu cred ca se chinuie nimeni sa falsifice asa ceva. Daca cautati veti observa ca se vand multe loturi de 100 poate si 1000 din aceste tipuri.
crilogyx

Mesaj de crilogyx »

Ok.Mi-ati luat o piatra de pe inima,nu ca as fi dat prea mult pe ele,dar vroiam sa stiu,mai ales ca sunt asa mici si frumos colorate.
andreka

Mesaj de andreka »

Sigur nu sunt falsuri, inafara de 2 bancnote le am si eu..au valori mici si de aceea nu cred ca a incercat cineva sa le falsifice.
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
badin19

Mesaj de badin19 »

sunt toate ok, asa sunt ele, eu am mai multe de acest fel... fara niciun element de siguranta...
Divide et impera
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Eu unul consider ca aceste bancnote nu au absolut nicio valoare numismatica. Dupa ce o perioada am cazut si eu in capcana (cumparand asemenea hartii), v-as sfatui, domnule crilogyx, sa evitati a mai achizitiona astfel de bancnote, pentru ca nu faceti decat sa le aduceti profit celor care le cumpara cu sutele de pe site-uri straine (vedeti www.delcampe.net) pentru ca apoi sa le vanda cu un adaos de cateva sute de procente.
cristoph

Mesaj de cristoph »

Tudor C scrie:Eu unul consider ca aceste bancnote nu au absolut nicio valoare numismatica. Dupa ce o perioada am cazut si eu in capcana (cumparand asemenea hartii), v-as sfatui, domnule crilogyx, sa evitati a mai achizitiona astfel de bancnote, pentru ca nu faceti decat sa le aduceti profit celor care le cumpara cu sutele de pe site-uri straine (vedeti www.delcampe.net) pentru ca apoi sa le vanda cu un adaos de cateva sute de procente.
Si monedele de 5 bani care le aveti in buzunar au o valoare numismatica, ca este mica asta e altceva.
Mihai

Mesaj de Mihai »

Toate piesele au o valoare, fie ea foarte redusa.
Sunt si la Romania piese (de ex. 20 si 100 lei 1945) care au o valoare redusa si totusi, o colectie fara ele parca nu e intreaga, nu?
Altfel, la piese chinezesti (1, 2 si 5 fen 1953) sunt pentru fiecare cate vreo trei varietati, daca-mi amintesc bine - serie de 2 cifre romane, de 3 cifre romane si combinatie de romane si arabe.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Valoarea sta in cel care achizitioneaza o piesa. Poate nici nu-si pune intrebarea cat valoreaza in catalog atunci cand pune ochii pe ea, poate-i place desenul de pe ea, felul cum este facuta, istoria din spatele ei. Nu toti strang obiecte sperand sa le vanda cat mai repede si sa scoata profit de pe urma lor. De fapt asta nici nu-i numismatica, este comert pur, iar demersul de a sti despre ele este doar dorinta comerciantului de a sti ce marja de profit va avea,
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
banivechi

Mesaj de banivechi »

berserkr, iti dai seama ca daca n-ar fi fost cataloagele relativ accesibile ar fi existat mult mai putini "colectionari"?
Cind am inceput sa pun intr-o cutiuta de tabla de halva monede de 100 lei Mihai I si helleri austro-ungari n-aveam nici cea mai mica idee despre stari de conservare, preturi sau tiraje. Orice moneda pe care nu o aveam era automat mai de valoare decit cele la care aveam dubluri, numai Cel de Sus stie cite schimburi "in pierdere" am facut cind eram copil, in pierdere din punct de vedere al valorii materiale, fiinca in general consider ca am cistigat enorm in plan spiritual.
Un mic exemplu de bancnota "fara valoare" dar in spatele careia e o poveste pe cit de interesanta pe atit de trista e 5 shilling Biafra. O gasiti probabil la 2-3 dolari sau la schimb cu 1000 lei 1941.
Citi insa stiu ce istorie a avut Biafra?
Si asa mai departe...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Ca fost posesor de bancnota 5 shilling Biafra, pot sa zic, ca daca nu as fi colectionat bancnote straine in trecut nu as fi aflat niciodata povestea Biafrei. Valoarea in sine a bancnotei m-a interesat destul de putin, si dupa ce m-am documentat despre provenienta ei, m-am bucurat sa am in clasor o bancnota dintr-un stat efemer, cu istorie foarte interesanta.
Asta e una din frumusetile numismaticii, nu?
banivechi

Mesaj de banivechi »

:D Personal nu am si nici n-am avut vreo bancnota din Biafra... dar am o moneda de 2 1/2 shilling 1969...
andreka

Mesaj de andreka »

Am dat de aceste specimene ciudate pe ebay :

http://cgi.ebay.com/Romania-specimen-se ... |294%3A200

Eu zic ca sunt fake...
Pareri...???
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

In traditia BNR cuvantul specimen se tipareste pe bancnote, nu se perforeaza. Perforarea este specifica altor banci nationale.
Se prea poate ca cineva sa vrea sa ridice valoarea unui set 1952 prin simpla perforare.
Sau poate fi vreun set de specimene neoficial realizat cu mijloace proprii de vreo banca straina.
badin19

Mesaj de badin19 »

sunt facaturi.... au serie de circulatie, iar perforatiile nu sunt regulate am vazut la o litera E ca liniuta din mijloc era stramba deci sunt facute cu un perforator manual, adica fiecare gaura in parte....
Divide et impera
Scrie răspuns