Copie 250 Lei 1940 Garda de Fier

Dacă le cunoaștem, ne putem feri de ele!

Moderatori: Deus, Comboloi, NumisKID, PRONUMISMATICA

Cristian Ciuplea

Copie 250 Lei 1940 Garda de Fier

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Iata si una din surorile monedei D-lui Ditrih !
Fişiere ataşate
Garda, Copy  RV..JPG
Garda, Copy RV..JPG (48.42 KiB) Vizualizat de 25159 ori
Garda COPY AV..JPG
Garda COPY AV..JPG (44.85 KiB) Vizualizat de 25159 ori
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Exact domnule Ciuplea,de copiile acestea vorbeam si eu! :D
Piesa dlui Ditrih este mai "patinata",dar avand in vedere ca sunt turnate , banuiesc ca fiecare moneda are particularitatiile ei.
Cristian Ciuplea

Da, asa si este.
Fiecare piesa turnata este putin altfel.
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

Sa inteleg, D-nle Cristian Ciuplea, ca aceste monede cu numere incuse intre valoarea nominala si anul emisiunii (cele originale de care spuneti) au fost intradevar batute de Haralamb Ionescu in anul 1945 cu matrite originale?Daca da,de unde anume ar reiesi acest fapt?Multumesc anticipat.
NIHIL SINE DEO!
Cristian Ciuplea

Niste documente semnate de Nea H. din care sa reiasa ca s-au mai batut cca. 10 buc., fiecare numerotate, nu va poate pune nimeni pe masa.
Cu multi ani in urma am purtat insa niste discutii cu persoane care l-au cunoscut.
Cert este ca la aceste monede de 250 lei 1940 MIHAI, batute cu matrite originale , numarul a fost batut incus, cind moneda erea in matrita. Din aceasta cauza pe avers nu se vede o aplatizare !

Asa este si Garda de Fier cu Nr. 6, dupa care s-a luat mulajul pentru copiile turnate.
Mai cunosc , doar ca poza , piesa cu Nr. 1 de pe pag. de internet Romanian Coins.
O Garda de Fier fara Nr., deci o moneda din productia 1940, nu am vazut inca in original. Singura poza buna a unui astfel de exemplar, pe care o cunosc eu, se gaseste in catalogul de monede romanesti, Aurelio Rauta, alias Aurel Räutä ( virgula sub
" t " ), fost profesor in Salamanca , Spania.
Catalogul este din 1974.
Probabil ca aceasta piesa a fost una din putinele "salvate", altfel nu-mi explic de ce nu se mai vad citeva.
In mod sigur ca mai multi Legionari si-au procurat cite o piesa, dar, teoria mea, si ca aproape toate au fost poate ascunse, aruncate, distruse.
Piesa din catalogul D-lui Rauta este calitativ f. buna, luciul din bataie, cimp curat, un UNC deosebit.
Moneda cu Nr. 6 este un XF f.f. slab.
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

Nici nu ma gandeam la niste documente.Cel in cauza nu s-ar fi riscat niciodata sa mentioneze asa ceva intr-un document.Ceea ce ati spus dvs este suficient de clar pentru a avea certitudinea ca aceste monede au fost intradevar batute in anul 1945 de catre H.Ionescu.Multumesc frumos pt informatii.
NIHIL SINE DEO!
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cristian Ciuplea scrie:Niste documente semnate de Nea H. din care sa reiasa ca s-au mai batut cca. 10 buc., fiecare numerotate, nu va poate pune nimeni pe masa.
Cu multi ani in urma am purtat insa niste discutii cu persoane care l-au cunoscut.
Cert este ca la aceste monede de 250 lei 1940 MIHAI, batute cu matrite originale , numarul a fost batut incus, cind moneda erea in matrita. Din aceasta cauza pe avers nu se vede o aplatizare !

Asa este si Garda de Fier cu Nr. 6, dupa care s-a luat mulajul pentru copiile turnate.
Mai cunosc , doar ca poza , piesa cu Nr. 1 de pe pag. de internet Romanian Coins.
O Garda de Fier fara Nr., deci o moneda din productia 1940, nu am vazut inca in original. Singura poza buna a unui astfel de exemplar, pe care o cunosc eu, se gaseste in catalogul de monede romanesti, Aurelio Rauta, alias Aurel Räutä ( virgula sub
" t " ), fost profesor in Salamanca , Spania.
Catalogul este din 1974.
Probabil ca aceasta piesa a fost una din putinele "salvate", altfel nu-mi explic de ce nu se mai vad citeva.
In mod sigur ca mai multi Legionari si-au procurat cite o piesa, dar, teoria mea, si ca aproape toate au fost poate ascunse, aruncate, distruse.
Piesa din catalogul D-lui Rauta este calitativ f. buna, luciul din bataie, cimp curat, un UNC deosebit.
Moneda cu Nr. 6 este un XF f.f. slab.
Domnule Cristian Ciuplea , sunt ferm convins ca dumneavoastra ati primit aceste informatii si le-ai expus prin intermediul site`ului cu bune intentii .
http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... 41tpt.html

Analizand lucrurile in amanunt pot sa spun urmatoarele :
1) Din respectivul articol reise ca in cazul celei de-a doua sarje inscriptia n-a mai fost aceeas "deoarece inelul original folosit pentru baterea devizei n-a mai fost găsit" . Inscriptia pe de pe muchia monedei se executa prin moletare cu ajutorul unei randaline (deformarea plastica ,inscriptionarea , este rezultatul presarii nu al baterii) . Din punct de vedere tehnic nu exista nici un inel.
2) La fel ca si dumneavoastra din sursele mele , de-a lungul multor ani de zile vorbind , zic eu cu destul de multe persoane , nimeni nu auzise pana tarziu , foarte tarziu dupa revolutie de aceste monede "numerotate".
3) Din toate izvoarele scrise n-a existat aceasta ipoteza nici macar la statutul de "legenda" , si cum diverse publicatii puncteaza baterea monedelor legionare , legenda Pelesului cu 20 lei 1868 nu amintesc nimic despre baterea in 1945 a unui numar de monede de catre H.Ionescu ...legenda care a aparut ciudat , dupa revolutie exact odata cu aparitia acestor monede.
4) Mi-e greu sa cred ca Haralamb Ionescu a fost atat de patimas pt a bate aceste monede si s-a implicat personal in baterea si poansonarea a 10-12 exemplare intrand in monetarie si facand acest lucru clandestin .
5) Mi-e greu sa cred ca intr-o perioada in care vanatoarea de legionari era mai acuta decat o vanatoare de vrajitoare in evul mediu , cineva isi risca cariera si nu numai batand niste monede cu tenta legionara dupa ce acestea fusesera interzise . O asemenea actiune ar fi fost mai mult decat iresponsabila , ar fi fost sinucigasa.
6) Presupunand prin absurd ca aceste lucruri s-au intamplat , credeti ca dupa ce ar fi facut atatea indiscretii , riscand destul de mult , ar fi impartasit baterea in secret a acelor monede altor persoane intr-o perioada de plin comunism ? Eu unul nu cred !
Departe de a avea pretentia detinerii adevarului , concluzia mea ( si nu numai a mea) , este ca aceasta poveste a aparut odata cu aparitia pe piata a monedelor si a fost concertata , ca politica de marcheting . Era suspecta aparitia lor pe piata dupa o perioada in care ........zeci de ani existase un adevarat vid . Aceasta legenda a avut ca scop un dublu rol . In primul rand s-a urmarit marirea si mai mult a cotei unei monede si asa foarte rare fiind batuta in doar 12 exemplare , si in al doilea rand justifica ( asa s-a vrut) aparitia lor pe piata . La fel si eu am auzit , la nivel de barfa ca monedele numerotate au fost batute in monetarie si plasate pe sume mari in secret anumitor colectionari cu potential ,amatori de mari raritati numismatice , odata cu povestea expusa si de dumneavoastra .Prin aceasta actiune anumite persoane ar fi facut bani frumosi .Nu ma incred in barfe de aceea inainte de asta incerc sa le trec prin filtrul ratiunii .Adeseori , in timp , am auzit "povesti incredibile" de la persoane in varsta care si-au asumat povestile altora ca fiind propriile lor povesti . Sunt convins de faptul ca monedele au fost batute cu matrita originala , in monetarie ....dar nu in 1945 si nu de H.Ionescu .
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

roantichitati scrie: Analizand lucrurile in amanunt pot sa spun urmatoarele :
1) Din respectivul articol reise ca in cazul celei de-a doua sarje inscriptia n-a mai fost aceeas "deoarece inelul original folosit pentru baterea devizei n-a mai fost găsit" . Inscriptia pe de pe muchia monedei se executa prin moletare cu ajutorul unei randaline (deformarea plastica ,inscriptionarea , este rezultatul presarii nu al baterii) . Din punct de vedere tehnic nu exista nici un inel.
....................................................................................................... La fel si eu am auzit , la nivel de barfa ca monedele numerotate au fost batute in monetarie si plasate pe sume mari in secret anumitor colectionari cu potential ,amatori de mari raritati numismatice , odata cu povestea expusa si de dumneavoastra .Prin aceasta actiune anumite persoane ar fi facut bani frumosi .Nu ma incred in barfe de aceea inainte de asta incerc sa le trec prin filtrul ratiunii .Adeseori , in timp , am auzit "povesti incredibile" de la persoane in varsta care si-au asumat povestile altora ca fiind propriile lor povesti . Sunt convins de faptul ca monedele au fost batute cu matrita originala , in monetarie ....dar nu in 1945 si nu de H.Ionescu .
Acum cativa ani la radio, d-l Cristian C. (pe atunci angajat al monetariei, acum angajat BNR) a prezentat intr-o emisiune care sincer imi pare rau ca nu am avut posibilitatea sa o inregistrez, o verisiune radiofonica a episoadelor Discovery - How It's Made, prezentand procesul tehnologic a fabricarii monedelor. Ca si pasi tehnologici, dupa laminarea materialului, se face ebosa (rondeaua), apoi se executa muchia (scris sau zimti) si abia apoi intra sub presa pt a fi batute fetele. Singurele monede care au facut exceptie de la acest procedeu, au fost cele cu scrisul muchiei in relief (respectiv monedele de 5, 20 si 100 lei cu deviza Patria si Dreptul Meu) la care existau acele inele iar scrisul rezulta din timpul baterii.

Cat priveste daca au fost batute in 45 sau nu, numai H Ionescu cunoaste adevarul. Ar fi fost mult prea greu sa le bata in acei ani tulburi, fara sa-si asume anumite riscuri, dar faptele pot fi doar supozitii, fara a avea o dovada concreta.
Sincer eu apreciez la moneda postata de domnul Ciuplea un alt lucru. Indiferent de anul baterii, macar are pe ea cuvantul copy. Legendele se tes usor in jurul unei asa raritati. Ca e facuta in 45, in Italia (dupa alte surse) sau dupa 90, important este ca suntem expusi oricand de a lua de buna o astfel de moneda si nu la un pret mic.

Iar cuvintele domnului Ciuplea, o persoana cu un cuvant greu despre moneda romaneasca ar trebui sa ne dea multe de gandit despre aceasta moneda.
Cristian Cipulea scrie:O Garda de Fier fara Nr., deci o moneda din productia 1940, nu am vazut inca in original. Singura poza buna a unui astfel de exemplar, pe care o cunosc eu, se gaseste in catalogul de monede romanesti, Aurelio Rauta, alias Aurel Räutä ( virgula sub
" t " ), fost profesor in Salamanca , Spania. Catalogul este din 1974. Probabil ca aceasta piesa a fost una din putinele "salvate", altfel nu-mi explic de ce nu se mai vad citeva.
Ca si o parere personala, de alfel impartasita la cativa colegi de pe forum, aceasta moneda nici nu a apucat sa fie batuta. Probabil au fost cateva exemplare de proba, dar in nici un caz tirajul declarat in biografia numismatica. Totusi in decembrie 40, toate insitutiile erau conduse de legionari. Si asta a fost pana la mijlocul lui Ianuarie cand a inceput rebeliunea. La modul lor de actiune, sigur ar fi bagat in circulatie saci de monede cu milesimul 40. Cu toata vanatoarea asupa lor ulterior, tot ar fi ajuns multe in circuitul numismatic, mai ales ca multi legionari au plecat in exil si au format un guvern in Spania (coincidenta sau nu, A Rauta era tot in Spania). La fel cum au fost in diverse licitatii diverse insemne legionare (si inca mai apar) ar mai fi aparut si macar o moneda in afara de cea prezentata in catalogul d-lui Rauta.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Lauri2008
**
**

Mesaj de Lauri2008 »

Am pus un link mai jos al emisiunii cautate de Domnul Yu L Yan.
http://www.vidly.net/video-how-its-made-coins.html
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Lauri2008 scrie:Am pus un link mai jos al emisiunii cautate de Domnul Yu L Yan.
Nu ai citit cu atentie.
Ceea ce am spus eu - era un interviu radiofonic a unei persoane care in acea perioada lucra in monetaria nationala.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
badin19

Mesaj de badin19 »

oricum multumesc pentru link. foarte interesant.
Divide et impera
Lauri2008
**
**

Mesaj de Lauri2008 »

Yu_L.Yan scrie:
Lauri2008 scrie:Am pus un link mai jos al emisiunii cautate de Domnul Yu L Yan.
Nu ai citit cu atentie.
Ceea ce am spus eu - era un interviu radiofonic a unei persoane care in acea perioada lucra in monetaria nationala.
Am citit dar nu am gasit versiunea radiophonica, cea video era singura disponibila :oops:
Cristian Ciuplea

Stimate D-le Roantichitati,

eu nu am afirmat ca unele monede de 250 Lei 1940 Garda de Fier au fost
rebatute in 1945.
Legenda despre aceste piese cu numar exista de foarte multi ani.
Eu m-am referit la oferta D-lui Ditrih, afirmind ca acea moneda erea defapt
turnata in argind si ca sub gitul Regelui Mihai a avut initial cuvintul COPY, incus. Probabil ca si Dvs. ati observat ca acest cuvint nu se mai putea citi.
Moneda cu nr. 6 si cu cuvintul COPY, prezentata ulterior ca una din surorile
ofertei D-lui D., face si ea parte din seria monedelor turnate, mulajul fiind luat dupa piesa originala ( batuta ) cu nr. 6.
Exista insa niste piese mai periculoase decit turnatura oferita pe acest Forum
la 3000.
Nu stiu cite monede da acest fel ati tinut in mina, eu am tinut insa doua diferite.
Aceste Garzi batute au facut deja jubileul de 10 ani.
Eu stiam de 10 buc., Dvs. de 12.
Diferenta intre piesa veche si aceste Garzi noi (" jubileul de 10 ani" ) consta in:
-Rondel nou cu marginea "sharp", ca aproape va taiati la deget
-Deviza TOTUL PENTRU TARA "se pierde in nisip , semnul Garzii este realizat slab, cu un virf ascutit. Deci scula , nu-i mai spun inel, cu care s-a presat deviza, n-a mai fost originala .
Stiati unde a aparut un astfel de exemplar la vinzare ?
Daca nu, atunci poate ca n-o sa credeti.
A fost vorba de cea mai veche casa de licitatie din Germania.
Piesa a fost insa retrasa, inainte de inceperea licitatiei .
Ce noroc !
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Stimate Domn Cristian Ciuplea ,
Am inteles acum ca nu dv ati sustinut ipoteza cu piesele batute in 1945 . Scuze ! Despre moneda prezentata de dl Ditrih n-am mai spus nimic pt ca lucrurile sunt deja clare , e un fals evident . Legenda pieselor batute in 45 numerotate a aparut de multi ani , e adevarat ..... dar a aparut din neant DUPA REVOLUTIE ...de cand au trecut deja doua decenii . Pana in revolutie nimeni nu auzise de asazisa "rebatere" !!! Ma intrebati daca am tinut in mana vre-o piesa ....nu cred ca acest aspect este relevant , desi pot sa va spun ca am studiat o piesa cu mult inainte de a aparea la acea licitatie , iar retragerea acelei piese din licitatie nu a fost intamplatoare , se primisera deja reclamatii si se facuse putina valva referitor la autenticitatea ei . Totusi eu cred ca s-au batut acele piese in 1940 si au si scapat cateva de la topire . Imi pare rau ca nu am mai auzit nimic despre procesul relatat la stiri intr-o seara cu titlul " un roman isi revendica tezaurul legionar" . In acea stire destul de scurta relata despre initiativa unui personaj de a recapata bunurile confiscate de comunisti tatalui sau . Printre obiectele pe care le revendica se numara si o moneda care a fost prezentata intr-o fotografie veche dar destul de clara (care eu am banuit a fi din dosarul cauzei ) . . Moneda era 250 lei cu semnul legionar . Mai stie cineva ceva despre acel proces , sau macar din ce judet este acea persoana ?
sebii

Mesaj de sebii »

reportajul l-am vazut si eu si am cautat date pe net la vremea respectiva. rezultatul a fost nul, nici macar poza din stire nu am gasit-o pentru ca vroiam sa o maresc.
Scrie răspuns