Specimene

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

Cassius

Specimene

Mesaj de Cassius »

Cum se intra in posesia acestor specimene atat de ravnite, de exemplu setul din 2005 de lei noi? Se vand la banca catre oricine sau se vand numai la cunostinte?
andreka

Mesaj de andreka »

Nu cred ca s-au pus vreodata in vanzare specimene ale bancnotelor.
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Daca aveti cateva sute de euro si sunteti gata sa-i aruncati pe geam, atunci puteti sa intrati foarte simplu in posesia lor: le cumparati de pe ebay. De fapt cateva sute de euro nu va ajung, va trebuie mai degraba undeva spre 1500E cred, din cate tin minte, pentru un set complet.

De la BNR nu le puteti lua decat daca aveti cunostinte sus-puse (probabil foarte sus-puse).
Cassius

Mesaj de Cassius »

Multumesc pentru informatie. Este o chestie foarte interesanta cum ajung unii in posesia unor astfel de bancnote, daca le putem numi astfel. Nu sunt fanul unor astfel de piese, dar din curiozitate am observat cateva licitatii pe okazii si pe ebay la preturi astronomice. Cred ca e afacerea banoasa a unor indivizi din cadrul BNR.
Am gasit doua licitatii interesante:
http://www.okazii.ro/catalog/19341209/b ... imen-.html

si

http://www.okazii.ro/catalog/20013106/S ... -2006.html

Unde se vand specimenele cinstit si corect preturile sunt acceptabile, iar unde se vand numai clientelar si fraudulos nu te poti apropia de ele.
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

Specimenele se ofera directorilor de banci (BCR, CEC, etc) si altor persoane cu atributii de conducere din aceste institutii. Unii sunt colectionari, altii nu. Cei care nu le colectioneaza le ofera cadou sau le vand celor interesati.
Specimenele ar trebui sa fie afisate la sediul bancilor pentru a vedea lumea noile bancnote intrate in circulatie. Insa acum e moda afiselor. :roll:
Specimenele sunt insotite si de unele bancnote semnate de d-ul Isarescu, care de asemenea sunt destul de rarute si cautate.
A propos, le-a vazut cineva pina acum? :D
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Toate bancnotele actuale sunt semnate de Mugur Isarescu.
skortzy

Mesaj de skortzy »

Dar nu toate si cu pixul ;)
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

Cand spuneam semnate de d-nul Isarescu, ma refeream la semnatura lui cu pixul pe bancnota, nu la cea imprimata de matrita.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Aveti macar o poza ale acestor bancnote semnate ?
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

Din pacate nu am. Le-am vazut acum circa 5 ani, cand un amic mi-a oferit spre vanzare SPECIMENELE de polimer vechi. Am ezitat sa le cumpar, mai ales ca pe cine am intrebat, nu stia nimic in plus si nici nu mai auzise asa ceva. Iar eu nu puteam certifica semnatura lui Isarescu chiar daca era identica cu cea tiparita. Sunt persoane care pot imita semnaturile de nici titularul nu le mai recunoaste. Bineinteles ca bancnotele respective, care fusesera trimise de Guvernatorul BNR, sefului BCR din localitate, s-au vandut imediat. Eu, reusind doar sa cumpar specimenele, ce-i drept la un super pret (pentru mine).
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Personal ma indoiesc ca erau semnate de D-l Mugur Isarescu.
Din cate am vazut este o persoana sobra, foarte rezervata in comportament si comentarii, asa ca nu-l vad dand autografe cu pixul pe bancnote.
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

Tocmai pentru ca si eu am gandit asa, am refuzat cumpararea lor. Dar cine stie? Poate ca in timp se va dovedi ca am fost mai sceptic decat trebuia. Oricum, am sa ma interesez sa vad daca pot identifica cumparatorul, daca le mai are si daca pot face fotografii. In acest caz, le voi posta pe forum.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Ca sa nu mai deschid un topic nou, postez aici.
Ati citit articolul asta?
http://www.gandul.info/news/nati-meir-r ... ie-5012585
Este vorba acolo de bancnote de 500 euro inscriptionate SPECIMEN!
Cat o fi adevarat din povestea asta si cat o fi delir jurnalistic?
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Cine stie, poate ca nu au legatura cu specimenele de bancnote. Sau poate erau toate copiate dupa un specimen.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Bani falsi e un lucru specimen e altceva. Nu se precizeaza daca respectivul domn a "procurat" bancnote de 500 euro (false) pe care ulterior le-a transformat in specimene...de fapt nu se specifica clar daca este vorba de bani falsi sau de specimene. Acum daca esti prins cu "specimene" reale nu esti pasiv de nici o pedeapsa dar daca incerci sa imprumuti "specimenele" sustinand ca sunt "bani adevarati" lucrurile se schimba putin....ar trebui reintrodusa legea care era inainte de dupa 89 in legatura cu banii falsi , ceva parca cu subminarea economiei nationale , sa vedem atunci daca mai au curaj "baietii" :twisted:
Scrie răspuns