Ordinul Mihai Viteazul intr-o varianta mai deosebita

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

Scrie răspuns
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Are model dar unul foarte simplu de executat,comparativ cu cel pe care il are piesa originala postata mai sus de Marcus Aurelius!
Eu raman la parerea ca sunt facaturi actuale!

ImagineImagine
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

tripleseven scrie:Are model dar unul foarte simplu de executat,comparativ cu cel pe care il are piesa originala postata mai sus de Marcus Aurelius!

ImagineImagine
Mersi tripleseven, toate detaliile sunt bune de tinut minte pentru identificarea pieselor similare.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Sa nu uitam si de falsurile modelului 1916 care a aparut anul trecut pe la targurile din tara si care a pacalit pe multi...!

ImagineImagine
cristi 1978

Mesaj de cristi 1978 »

tripleseven scrie:Are model dar unul foarte simplu de executat,comparativ cu cel pe care il are piesa originala postata mai sus de Marcus Aurelius!

ImagineImagine
Aveti deplina dreptate.... greu de gasit unul original pe piata.... si cine il are nu se desparte de el pentru mai putin de 5000 euro...
Best regards from Cristi
cristi 1978

Mesaj de cristi 1978 »

marcus aurelius scrie:Iata o piesa fara dubii originala.
asta da... orientativ cat v-a costat si de cand sunteti fericitul posesor?
Best regards from Cristi
cristi 1978

Mesaj de cristi 1978 »

cristi 1978 scrie:
marcus aurelius scrie:Am mai gasit pe net , pe un site de vanzari (s-a vandut deja), un model de Mihai Viteazul , care pare sa fie original (ca si executie) insa este o combinatie intre modelul 1916 si 1941 (avers 1941 si revers 1916). Foarte bizar . Pareri ?

Falsa... Daca ne uitam cu atentie la imbinarea crucii cu coroana mie chiar mi se pare ca "balamaua" este pusa de-a latul coroanei nu pe lungime... De fapt e o replica atasata la o alta coroana si nu a stiut sau nu a reusit sa-i gaureasca "gatul" din lateral...

Este cea mai falsificata/replicata medalie regala romaneasca. Multi cumpara medalii inferioare, iau coroana si ii aplica o replica mai mult sau mai putin reusita a crucii ihai Viteazul.
Din cite stiu exista 3 modele 1916, 1941 si 1944 cu spade (creata pent a se diferentia de modelul 1941 care s-a decernat celor ce s-au distins prin fapte de arme impotriva URSS). S-au acordat cca 3000 in ambele razboaie din care 1200 cca s-au decernat unitatilor militare. Cel mai raspindit model este 1916 si cel mai rar 1944 cu spade.
Prin 1995 (cu rezerve asupra anului) cind s-a reinfiintat ordinul s-a emis un set de medalii pt a inlocui piesele distruse sau pierdute ale veteranilor. Atentie, acelea aveau coroana plina. Dimensiunile pe latura crucii sunt de 42 mm iar pe coroana 22 mm.
In rest, fara brevet nu m-as baga sa cumpar un Mihai Viteazu. Si oricum pe ebuy un 1944 cu spade s-a dat la 5000 euro... Incerc sa vad daca mai gasesc postarea...
in general, alaturi de Victory Cross cred ca este unul din cele mai dificil de gasit ordine.

N-am prea fost riguros si eram departe de baza mea de date :

Data constituirii: 26 septembrie 1916 (prin Decretul Regal 2968/1916)
Clase: a III-a, a II-a si I-a.
Descriere: In timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost acordate trei modele ale ordinului: 1916, 1941 (adoptat pe 8 octombrie 1941) si 1944 (adoptat pe 18 octombrie 1944).
Ordinul era reprezentat printr-o cruce treflata din metal auriu emailata in albastru. Pe avers erau incrustate coroana si cifrul Regelui Ferdinand I, iar pe revers anul 1916. Doar la clasa I-a anul era inscris tot pe avers. Crucea era surmontata de o coroana de 20 mm la clasa a III-a si de 28 mm la clasa a II-a. Lungimea crucii era de 40 mm la clasa a III-a si de 60 mm la clasele a II-a si I-a. Diferenta dintre cele doua era data din faptul ca clasa a II-a se purta la gat, iar clasa I-a era asemanatoare unei brose si se purta pe piept in partea stanga. Panglica era lata de 37 mm si era de culoare visinie, cu benzi aurii de 3 mm pe margine.
La modelul 1941, pe crucea clasei I, erau incustate de sus in jos: 1916, cifrul Regelui Ferdinand I, cel al Regelui Mihai I si 1941. La clasele a II-a si a a III-a, pe avers erau coroana regala, cifrul lui Mihai I si anul 1941, iar pe revers coroana, cifrul lui Ferdinand I si 1916.
Modelul 1944 a primit la denumire si sintagma "cu spade". Aceasta se datora celor doua sabii de 38 mm (clasa a III-a) si 57 mm (clasa a II-a si I-a) care au fost adaugate crucii. De asemenea, a fost incrustat anul 1944, in locul anului 1941.
Modelul "cu spade" a fost adoptat pe 18 octombrie 1944. Trebuia sa inlocuiasca modelul 1941, care fusese acordat aliatilor germani cat timp Romania a facut parte din Axa si trebuia facuta o diferenta intre noii si vechii aliati. Au existat mai multe cazuri de ofiteri care au primit clasa a III-a atat a modelului 1941, cat si a modelului 1944. Trei generali au primit clasa a III-a a modelului 1944 dupa ce primisera deja clasa a II-a a modelului 1941.
Numar de decoratii acordate: 2184
In timpul primului razboi mondial:
• clasa I-a: 16
• clasa a II-a: 12
• clasa a III-a: 336 (din care 43 acordate unor unitati militare)
In timpul celui de-al doilea razboi mondial:
• clasa I-a: 15
• clasa a II-a: 76 (din care 13 acordate unor unitati militare)
• clasa a III-a: 1628 (din care 118 acordate unor unitati militare)
Criterii de acordare: Se acorda ofiterilor numai pentru fapte de arme exceptionale in fata inamicului. Este cel mai inalt ordin militar romanesc.

...Destul de evazivi astia de la Cancelaria Ordinelor...
Best regards from Cristi
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

@cristi 1978
Va rog sa nu mai scrieti doua mesaje imediat unul dupa celalalt in acelasi topic, ci editat-i pe primul si adaugati acolo ce mai aveti de spus, multumesc!
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

tripleseven scrie:Sa nu uitam si de falsurile modelului 1916 care a aparut anul trecut pe la targurile din tara si care a pacalit pe multi...!

ImagineImagine
Falsurile s-au facut in Romania, sau in afara tarii?
Pun intrebarea asta pentru ca stim toti cum arata piesele din noul sistem de decoratii :twisted:
Mihai
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

KARAMIHAI scrie: Falsurile s-au facut in Romania, sau in afara tarii?
Pun intrebarea asta pentru ca stim toti cum arata piesele din noul sistem de decoratii :twisted:
Banuiesc ca in Romania, pt ca piesele au aparut mai intai la targurile din tara,parca la Brasov a fost "premiera" !
Daca ar fi fost facute in strainatate precis apareau mai intai pe ebay.
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

Una din filiere este din Ucraina insa cine stie care este "mama" lor !? :roll:
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Ordinul Mihai Viteazul cu cifrul lui C2 !
Fişiere ataşate
mvbm.JPG
mvbm.JPG (17.42 KiB) Vizualizat de 15595 ori
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Ce parere aveti de piesa din imagine?
Personal cred ca este o replica! Din pacate nu am scanuri mai bune. :cry:
Fişiere ataşate
mv1.jpg
mv1.jpg (6.69 KiB) Vizualizat de 15430 ori
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

tripleseven scrie:Ce parere aveti de piesa din imagine?
Personal cred ca este o replica! Din pacate nu am scanuri mai bune. :cry:
Si mie mi se pare ciudata. Pentru comparatie, o piesa de la MMN:

Imagine
cristi 1978

Mesaj de cristi 1978 »

Cunoaste cineva mai multe despre un domn din Constanta care posteaza pe okazii sub id-ul "loldia (5353)" ?
Recent a postat un Mihai Viteazu 1941 fara panglica. Din ce am vazut pe okazii are un feedbeck 100% pozitiv.
I-am trimis un mesaj si a fost prompt.
Din pacate istetii aia de pe Okazii nu dau si datele de contact.
Best regards from Cristi
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

"Istetii aia de la Okazii" trebuie sa traiasca si ei, la fel ca oricare dintre noi.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
Scrie răspuns